ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ισραήλ: Νετανιάχου - Αναστέλλει για ένα μήνα τη δικαστική μεταρρύθμιση

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων κι επικρίσεων, ο Βενιαμίν Νετανιάχου αναστέλλει για ένα μήνα την προώθηση της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με το ακροδεξιό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός», με το οποίο συγκυβερνά ο Νετανιάχου, η μεταρρύθμιση θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση της Κνέσετ, που θα γίνει μετά το Εβραϊκό Πάσχα, προκειμένου - όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση - να περάσει το νομοσχέδιο μέσω του διαλόγου.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του «Θρησκευτικού Σιωνισμού», Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής της μεταρρύθμισης και υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση που ο Νετανιάχου αποσύρει το νομοσχέδιο να πέσει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ, είχε ζητήσει την παύση ενός μήνα στη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Γιόαβ Γκαλάντ αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου, κάτι που πυροδότησε την περαιτέρω όξυνση του τεταμένου κλίματος.

Τι προβλέπει η δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου

Σε κρίση μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά διαφαίνονταν διολισθαίνει το Ισραήλ με αιτία την δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου. Σε μία χώρα που δεν έχει Σύνταγμα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είναι ο βασικός πόλος ελέγχου τόσο της κυβέρνησης όσο και των νόμων που αυτή κάθε φορά προσπαθεί να περάσει.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τον πρώτο ρόλο στην εννιαμελή σύνθεσή του προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στα νομοσχέδια που προωθεί.

Μέχρι τώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει τον τελευταίο και σημαντικότερο λόγο στα νομοσχέδια και στον ορισμό του τι είναι νόμιμο και τι όχι, όπως σχολιάζει το CNN.

Υπάρχει επίσης νομοσχέδιο με το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα είναι πλέον το όργανο ελέγχου ενός νόμου και η συγκεκριμένη αρμοδιότητα θα περάσει στα χέρια της Βουλής η οποία, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου, είναι και το μοναδικό εκλεγμένο σώμα από τον λαό.

Όπως αναφέρει το BBC, η επίμαχη νομοθεσία θα δώσει στον κυβερνώντα συνασπισμό τη δυνατότητα να ελέγχει και τη δικαστική εξουσία δίνοντας στην κυβέρνηση αυτόματη πλειοψηφία στην Επιτροπή Διορισμών Δικαιοσύνης.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο με την ψήφο 61 εκ των 120 βουλευτών, η κυβέρνηση θα μπορεί να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα:

1. Η κυβέρνηση θα μπορεί να αναθεωρεί νόμους του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία στην Κνεσέτ (κοινοβούλιο) γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί να ακυρώνει δικαστικές αποφάσεις.

2. Η κυβέρνηση θα έχει αποφασιστικό λόγο για το ποιος θα γίνει δικαστής, μεταξύ άλλων, και στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυξάνοντας την εκπροσώπησή της στην επιτροπή που τους διορίζει

3.Οι υπουργοί δεν θα υποχρεούνται να υπακούουν στις συμβουλή των νομικών συμβούλων τους -καθοδηγούμενες από τον γενικό εισαγγελέα- που σήμερα οφείλουν βάσει νόμου.

Όπως καταγγέλλεται, η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση αυξάνει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς δικαστών και δίνει τη δυνατότητα στην Κνεσέτ να περνάει νόμους ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως είναι αντισυνταγματικοί, απειλώντας έτσι την ίδια τη δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, οι ένθερμοι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι αυτό θα βάλει «χαλινάρι» στις υπερβολές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα αποκαταστήσει την ισορροπία.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X