ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιράν – Δεν μπαίνουν χωρίς χιτζάμπ στο μετρό οι γυναίκες

Θα αναπτυχθεί ομάδα επιβολής χιτζάμπ

Καμία γυναίκα δεν θα εισέρχεται στο μετρό της Τεχεράνης εάν δεν φοράει χιτζάμπ καθώς, όπως μετέδωσε χθες η ιρανική κρατική τηλεόραση, ομάδες επιβολής που θα αναπτυχθούν στον ευρύτερο χώρο, θα απαγορεύουν την επιβίβαση σε όσες δεν φορούν την ισλαμική μαντίλα.

Αυτό θα έχει συνέπειες στις γυναίκες που χρησιμοποιούν καθημερινά το μετρό για να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους, αλλά αρνούνται να φορέσουν την ισλαμική μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι και τον λαιμό αφήνοντας σε πλήρη θέα το γυναικείο πρόσωπο.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό της Τεχεράνης είχε ανακοινώσει πως «σε συμμόρφωση με τις αξιώσεις του ιρανικού λαού για το θέμα του χιτζάμπ» θα εγκαινίαζε ένα project ηχητικής υπενθύμισης στις γυναίκες που κυκλοφορούν στους σταθμούς του μετρό.

Ωστόσο, το ιρανικό καθεστώς προχωρά ένα βήμα παραπέρα...

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ήδη εικόνες με γυναίκες που δεν μπορούν να εισέλθουν σε σταθμούς του μετρό.

Για τον Μασούντ Νταρστί, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας διαχείρισης, θα δημιουργηθεί μια «υπηρεσία χιτζάμπ» που θα υπενθυμίζει τη χρήση της μαντίλας, γράφει το βρετανικό δημοσίευμα. To προσωπικό της υπηρεσίας αυτής θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή των κανόνων, προσθέτει ο ίδιος.

Το Σάββατο, η κυβέρνηση της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει κάμερες στους δρόμους και να χρησιμοποιεί τα ήδη υφιστάμενα συστήματα παρακολούθησης για να εντοπίζει τις γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τον ενδυματολογικό κώδικα .

Πάντως, η πλειοψηφία των Ιρανών γυναικών δεν συμφωνεί με την υποχρεωτική επιβολή του χιτζάμπ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Νοεμβρίου του 2022 δημοσκόπηση του «Ινστιτούτου Μπλερ για την Κλιματική Αλλαγή» έδειξε ότι το 78% των ερωτηθέντων ηλικίας 20-29 ετών, το 68% των ατόμων ηλικίας 30-49 ετών και το 74% ηλικίας άνω των 50 ετών τάσσονται κατά της υποχρεωτικής επιβολής της ισλαμικής μαντίλας.

Το νέο μέτρο έρχεται την ώρα που μαθήτριες γυμνασίων σε Τεχεράνη, Καράτζ και άλλες πόλεις της χώρας εξακολουθούν να καταγγέλλουν δηλητηριάσεις.

Τα περιστατικά δηλητηρίασης ξεκίνησαν δύο μήνες μετά την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε στο Ιράν ο θάνατος στις 16 Σεπτεμβρίου της Μάχσα Αμινί.

Η 22χρονη κοπέλα είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών του Ιράν που επιθεωρεί την επιβολή των ενδυματολογικών απαγορεύσεων στις γυναίκες της χώρας.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X