ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Καρδίτσα μια απέραντη λίμνη από λασπόνερα (pics)

Το πριν και το μετά με φωτογραφίες από δορυφόρο

Η Θεσσαλία πνίγεται στα λασπόνερα που έχουν εξαφανίσει σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις εδώ και πέντε ημέρες. Νεκροί βρέθηκαν 11 άνθρωποι από τις φονικές πλημμύρες με 6 ακόμη να αγνοούνται, ενώ ανυπολόγιστος αριθμός ζώων πνίγηκε. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι κάτοικοι του Βόλου, Πηλίου, Τρικάλων και Καρδίτσας μετρούν τις πληγές τους καθώς οι ζημιές που έχουν προκληθεί με τους πρώτους υπολογισμούς θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ ευρώ, ενώ η Λάρισα παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού.

Ήδη σημαντικός αριθμός περιοχών στα προάστια Λάρισας έχει δει τα νερά του ποταμού να μπαίνουν στα υπόγεια και ισόγεια σπίτια. Από την άλλη, ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί πλέον σε μία τεράστια λίμνη από λασπόνερα, τα οποία έχουν εξαφανίσει ολόκληρες κοινότητες και καλλιεργήσιμα εδάφη.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής, που έφερε κατά την επέλασή της η κακοκαιρία «Daniel», στους οικισμούς του Παλαμά, της Μεταμόρφωσης, της Αγίας Τριάδας, του χωριού Κοσκινά και σε μια σειρά από οικισμούς και χωριά στον Νομό Καρδίτσας.

Πώς ήταν ο θεσσαλικός κάμπος και οι οικισμοί πριν το «χτύπημα» του Daniel και πώς αυτός αναδιαμόρφωσε τον χάρτη της Θεσσαλίας πιάνοντας απροετοίμαστους τους κατοίκους.

Δείτε το πριν και το μετά:

Παλαμάς Καρδίτσας πριν και μετά

Ο κάμπος της Θεσσαλίας πριν και μετά την καταστροφή

Το πριν και το μετά της Αγίας Τριάδας Καρδίτσας

Ο Κοσκινάς στη Θεσσαλία πριν και μετά

Παλαμάς Καρδίτσας πριν και μετά

Πέντε ποτάμια φούσκωσαν, «συναντήθηκαν» και άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας

Υπολογίζεται ότι ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 750.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη ημέρα τόσο για την επιβίωση των αγροτών, όσο και για την επάρκεια τροφίμων.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από τους Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς τον Πηνειό.
Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και ο Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Όλοι αυτοί οι 4 συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

Στους 11 οι νεκροί, έξι οι αγνοούμενοι

Στους 11 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel καθώς το απόγευμα του Σαββάτου (9/9) εντοπίστηκε η σορός 77χρονου που αγνοούνταν στο Πάλτση Πηλίου.

Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε στη θέση Τουρκονέρι στην παραλία των Ελληνικών στην Εύβοια. Σύμφωνα με πληροφορίες του evima, η σορός του 77χρονου αναγνωρίστηκε από την σύζυγό του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ανάσυρση της σορού από τη θάλασσα έγινε από άνδρες του λιμεναρχείου των Ωρεών, λόγω του ότι υπήρχαν πολλά φερτά υλικά μέσα στη θάλασσα και ήταν αδύνατον να γίνει με σκάφος.

Μετά τον εντοπισμό της σορού του 77χρονου στους έξι είναι οι αγνοούμενοι.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση