ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Γάλλος ΥΠΕΞ: Πρόσβαση στην Γάζα για τον Τύπο

«Να έχει πρόσβαση στη Γάζα για να δείξει τι συμβαίνει εκεί»

ΚΥΠΕ

Η Γαλλία απαιτεί "ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος να μπορεί να έχει πρόσβαση στη Γάζα για να δείξει" αυτό το οποίο συμβαίνει στον θύλακα που βρίσκεται στο χείλος του λιμού έπειτα από 21 μήνες πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

"Έχουμε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να απομακρύνουμε συνεργάτες δημοσιογράφων τις ερχόμενες εβδομάδες", ανέφερε ο Υπουργός στο France Inter, ερωτηθείς για την περίπτωση πολλών συνεργατών του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) στο πεδίο που βρίσκονται σε "φρικτή κατάσταση" σύμφωνα με τη διεύθυνση του πρακτορείου. "Θα καταβάλουμε πολλές προσπάθειες και θα αφιερώσουμε πολλή ενέργεια", είπε ο Υπουργός, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές από την Ουκρανία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

"Εδώ και μήνες παρακολουθούμε ανήμποροι τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Η κατάστασή τους είναι σήμερα μη βιώσιμη, παρά το υποδειγματικό θάρρος, την επαγγελματική δέσμευση και την αντοχή", ανέφερε ανακοίνωση του AFP χθες Δευτέρα, καθώς η ένωση δημοσιογράφων (SDJ) του πρακτορείου προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να τους "δούμε να πεθαίνουν".

Είκοσι πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, έκαναν έκκληση για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. "Από την ίδρυση του AFP τον Αύγουστο του 1944, έχουμε χάσει δημοσιογράφους σε συγκρούσεις, είχαμε τραυματίες και αιχμαλώτους στις τάξεις μας, αλλά κανείς από εμάς δεν θυμάται να έχει δει έναν συνεργάτη να πεθαίνει από πείνα", τόνιζε χθες SDJ του πρακτορείου.

Ο ΟΗΕ και ΜΚΟ αναφέρονται συχνά στον κίνδυνο λιμού στον παλαιστινιακό θύλακα που πολιορκείται από το Ισραήλ έπειτα από 21 και πλέον μήνες πολέμου, που πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβριου 2023. "Επειδή η ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα στην πληροφορία είναι επίσης πυλώνες των δημοκρατιών μας", δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Χάτζα Λαχμπίμπ, "το Ισραήλ πρέπει να αφήσει τον Τύπο να κάνει τη δουλειά του και να διασφαλίσει την πρόσβασή του.

Οι δημοσιογράφοι και οι άμαχοι δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να αποτελούν στόχους". Ο Μπαρό καταδίκασε επίσης "με τους πιο ισχυρούς όρους" την επέκταση της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα που ξεκίνησε τη Δευτέρα "η οποία θα επιδεινώσει μια ήδη καταστροφική κατάσταση". "Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολόγηση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Είναι μια επίθεση που θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική κατάσταση που θα προκαλέσει νέους εκτοπισμούς πληθυσμών τους οποίους καταδικάζουμε με τους πιο ισχυρούς όρους", είπε.

Η Γαλλία κάνει έκκληση για "άμεση κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς, που θα πρέπει να αφοπλιστεί, και ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα", πρόσθεσε ο Υπουργός. Ο ισραηλινός στρατός διεύρυνε τη Δευτέρα την επιχείρησή του σε έναν νέο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, την Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα, και αναμένει να αναλάβει δράση σε ζώνες που δεν είχε πάει ποτέ στη διάρκεια των 21 μηνών του πολέμου εναντίον της Χαμάς, προειδοποιώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι ισραηλινά πλήγματα στοίχισαν σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός διευρύνει τις επιχειρήσεις του γύρω από την πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν σε πλήγματα στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Σάτι, στη βόρεια Γάζα. Ο καταυλισμός Αλ-Σάτι, στις ακτές της Μεσογείου, φιλοξενεί χιλιάδες Παλαιστινίους σε σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα, ενώ σχεδόν το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων της Γάζας έχει εκτοπιστεί από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο Ραΐντ Μπακρ, ένας 30χρονος πατέρας που ζει στον καταυλισμό με τα τρία του παιδιά, είπε ότι άκουσε μια «τεράστια έκρηξη» που σάρωσε τη σκηνή τους, σήμερα γύρω στη 01:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). «Νόμιζα ότι έβλεπα εφιάλτη. Φωτιά, σκόνη, καπνός, ανθρώπινα μέλη στον αέρα, ερείπια παντού. Τα παιδιά ούρλιαζαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπακρ, του οποίου η σύζυγος σκοτώθηκε την περασμένη χρονιά. Καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους λόγω της έλλειψης καυσίμων, οι κάτοικοι μεταφέρουν τους τραυματίες με τα πόδια. «Δεν υπάρχουν πλέον αυτοκίνητα ούτε κάρα με γαϊδούρια», πρόσθεσε ο Μπακρ.

Ο Μουχανάντ Ταμπέτ, 33 ετών, που επίσης ζει σε αυτό τον καταυλισμό, περιέγραψε μια «νύχτα τρόμου», λόγω των «συνεχών αεροπορικών πληγμάτων και εκρήξεων». Δήλωσε ότι μετέφερε ένα εξάχρονο παιδί στο γειτονικό νοσοκομείο της Σίφα, που έχει γεμίσει τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπασάλ, δύο ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, όπου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και έδωσε εντολή στον πληθυσμό να εγκαταλείψει την περιοχή. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), περίπου 50.000 έως 80.000 άνθρωποι βρίσκονται στον τομέα αυτό, ο οποίος έως πρότινος θεωρείτο σχετικά ασφαλής. Περίπου 30.000 άνθρωποι ζουν εκεί σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.

Σύμφωνα με την Ocha, σχεδόν το 88% του εδάφους της Γάζας υπόκειται πλέον σε ισραηλινή εντολή για εκκένωση ή περιλαμβάνεται σε ισραηλινή στρατιωτικοποιημένη ζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση