ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια» - Σοκ με το τροχαίο στην Ιταλία

Τουλάχιστον 21 οι νεκροί

Συγκλονισμένη είναι η Ιταλία από το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο Μέστρε, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βενετία, εξαιτίας πτώσης λεωφορείου από οδογέφυρα και στο οποίο τουλάχιστον 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας έχασαν τη ζωή τους.

Μιλώντας στο Rai τα ξημερώματα της Τετάρτης ένας από τους διασώστες που βρέθηκαν στο σημείο: «η εντύπωσή μου κατά την απομάκρυνση των πτωμάτων, είναι ότι αντιμετωπίσαμε μία τραγωδία με νέους ανθρώπους».

Οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να απομακρύνουν το λεωφορείο καθώς χρειάζεται να κρυώσουν οι μηχανές. Ο έλεγχος στο λεωφορείο ολοκληρώθηκε και δεν βρέθηκαν άλλες σοροί ωστόσο θα πρέπει να κρυώσει το όχημα και να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο θύμα και κάτω από το όχημα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση οι τραυματίες είναι 15 εκ των οποίων πέντε σε σοβαρή κατάσταση. Στο λεωφορείο επέβαιναν Ουκρανοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Κροάτες που μετέβαιναν σε κάμπινγκ της Μαργκέρα, έξω από τη Βενετία.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως είναι πιθανό να πρόκειται για Ουκρανούς πρόσφυγες που διέμεναν προσωρινά σε κάμπινγκ.

Όπως είπε ο νομάρχης του Βένετο Μικέλε Ντι Μπάρι ανάμεσα στους τραυματίες «είναι Ουκρανοί, ένας Γάλλος, ένας Κροάτης κι ένας Γερμανός». Ακόμα μιλώντας στο Tg1, δήλωσε πως «είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα πτώματα».

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της επαρχίας Βένετο, Λούκα Ζαϊα δήλωσε συγκλονισμένος από το δυστύχημα. «Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ήμουν μάρτυρας ενός δυστυχήματος όπως αυτό», δήλωσε στο Rainews24. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις ανήλικοι τραυματίες, δύο 16χρονοι και δύο παιδιά», προσέθεσε.

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπουνιάρο έκανε γνωστό ότι κήρυξε την Τετάρτη ημέρα πένθους στην πόλη του. Στο ίδιο μήκος και ο Λούκα Ζάια, ο οποίος όπως είπε όλες οι σημαίες στο Βένετο θα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους.

Ανάμεσα στα θύματα και ο οδηγός

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο οδηγός του λεωφορείου. Πρόκειται για τον 40χρονο Αλμπέρτο Ριζότο, ο οποίος είχε τουλάχιστον 6-7 χρόνια οδηγικής εμπειρίας.

Τα θύματα που έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής είναι πέντε πολίτες της Ουκρανίας κι ένας Γερμανός.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών του Βένετο, Πάολο Ρόσι, περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα σωστικά συνεργεία καθώς εξαιτίας της φωτιάς ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν.

Ο 27χρονος Μπουμπακάρ Τουρέ, ένας μετανάστης που εργάζεται σε εταιρεία με γιοτ και έφτασε στην Ιταλία από τη Γκάμπια για να δουλέψει, περιέγραψε πως προσπάθησε να σώσει ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο μέσον του λεωφορείου «τράβηξα έξω από το λεωφορείο τρεις-τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους κι ένα μικρό κορίτσι».

«Βλέποντας αυτή τη σκηνή με έκανε να νιώσω άρρωστος επειδή το λεωφορείο χτύπησε σε ευθεία. Υπάρχουν τέσσερα παιδιά που νοσηλεύονται και δύο νεκρά αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλα. Πολλά από τα πτώματα ήταν χωρίς χαρτιά που σημαίνει ότι ήταν ανήλικα. Στην επαγγελματική μου ζωή δεν έχω δει ξανά κάτι παρόμοιο. Είναι θλιβερό», είπε χαρακτηριστικά.

Το πιθανό σενάριο του δυστυχήματος
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Il Gazzettino, το λεωφορείο φέρεται να τυλίχθηκε στις φλόγες πριν από την πτώση του από οδογέφυρα, στην περιοχή του Μέστρε.

Για τα αίτια του δυστυχήματος θα ξεκινήσει έρευνα και οι υπεύθυνοι της έρευνας θα πρέπει να εξακριβώσουν για ποιο λόγο το λεωφορείο έπεσε από την οδογέφυρα και κατέληξε δίπλα σε σιδηροδρομική γραμμή.

Μιλώντας στα ιταλικά μέσα ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βενετίας, Μάρκο Αγκοστίνι, ανέφερε ότι από τα πρώτα ευρήματα δεν υπάρχει κάποιο ίχνος φρεναρισμένος και ένα σενάριο είναι ο οδηγός να ένιωσε κάποια αδιαθεσία και να μην πρόλαβε να αντιδράσει.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 19:45 το απόγευμα όταν το λεωφορείο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έσπασε το προστατευτικό κιγκλίδωμα της γέφυρας και έπεσε από ύψος 30 μέτρων.

«Υπήρχαν παντού καπνοί και άνθρωποι φώναζαν βοήθεια»

Ένα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως άκουσε έναν ήχο και στη συνέχεια είδε καπνούς και ανθρώπους να φωνάζουν βοήθεια. «Άκουσα έναν δυνατό ήχο και πίστεψα ότι ήταν τρένο. Στη συνέχεια ακούστηκε ο ήχος από το δυστύχημα. Ένας γδούπος. Ανησύχησα, κοίταξα γύρω και είδα παντού καπνούς και άκουσα ανθρώπους να φωνάζουν βοήθεια», είπε ο Λεονάρντο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Λεονάρντο ήταν σε ένα δωμάτιο και αμέσως έτρεξε καθώς κατάλαβε τι συνέβη. «Καθώς πλησίασα το λεωφορείο, οι φωνές μετατράπηκαν σε μία τρομακτική νεκρική σιγή που πάγωσε το αίμα μου. Ήθελα να βοηθήσω, αλλά με σταμάτησε μία φίλη μου αστυνομικός γιατί το λεωφορείο καιγόταν και υπήρχε κίνδυνος έκρηξης. Περίμενα μέχρι να φτάσει βοήθεια που ήρθε μετά από περίπου 20 λεπτά», κατέληξε.

Τις συγκλονιστικές προσπάθειες διάσωσης περιέγραψε ο 27χρονος Μπουμπακάρ Τουρέ, ένας μετανάστης που εργάζεται σε εταιρεία με γιοτ και έφτασε στην Ιταλία από τη Γκάμπια για να δουλέψει. Ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο για βοήθεια όταν το λεωφορείο έπεσε από την οδογέφυρα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Gazzettino περιέγραψε πως προσπάθησε να σώσει ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο μέσον του λεωφορείου «τράβηξα έξω από το λεωφορείο τρεις-τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους κι ένα μικρό κορίτσι. Επίσης τράβηξα ένα σκύλο».

Ακόμα όπως είπε είδε τον οδηγό στην καμπίνα του, αλλά ήταν ήδη νεκρός.

Τη συμπαράστασή της προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Όλοι οι νοσοκόμοι και οι γιατροί των νοσοκομείων της περιοχής της Βενετίας κλήθηκαν να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση