ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελλάδα: Στη δημοσιότητα το προφίλ του ιερέα

Πώς «ψάρευε» κορίτσια μέσω Facebook

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την Αστυνομία, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες καθώς και η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος του ιερέα, ο οποίος συνελήφθη στις 20 Ιανουαρίου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, γενετήσια πράξη με ανήλικο συμπληρώσαντος τα 14 έτη κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκου συμπληρώσαντος τα 14 έτη κατ’ εξακολούθηση και πορνογραφία ανηλίκων (προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας) μέσω πληροφοριακών συστημάτων, η παραγωγή του οποίου συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος.

Πρόκειται για τον:

ΒΕΡΛΕΚΗ Στέφανο του Ηρακλή και της Μαυρικίας, γεννηθέντα την 20-4-1985 στην Άρτα

Έτσι «ψάρευε» κορίτσια μέσω Facebook - Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για τους βιασμούς

Η υπόθεση του 37χρονου ιερέα στα Κάτω Πατήσια φαίνεται πως έχει πολύ βάθος. Η έρευνα του Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής και της Εισαγγελίας στα κινητά τηλέφωνα, στα τάμπλετ και τους υπολογιστές, οι καταγγελίες γυναικών που μέρα με τη μέρα πληθαίνουν και η περιγραφή της ανήλικης για τα όσα βίωνε για αρκετούς μήνες ανοίγουν νέους δρόμους στο ξεκλείδωμα και άλλων υποθέσεων.

Ο πατήρ Στέφανος Βερλέκης είναι ένας άνθρωπος που από μικρός ακροβατούσε σε δύο εαυτούς. Από τη μία, εσώκλειστος μαθητής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Τήνου, μεγαλωμένος δίπλα στον ιερέα πατέρα του και, από την άλλη, παιδί της πιάτσας που μόλις τελείωσε το σχολείο, δούλευε σε οικοδομές, delivery, ακόμη και υπάλληλος σε γραφείο τελετών. Στα 37 του, πατέρας τριών αγοριών, καταγγέλλεται ότι είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο γυναικείο φύλο, σε βαθμό να μην μπορεί να ελέγχει το πάθος του και να την πέφτει σε όποιο θηλυκό πλησίαζε την εκκλησία.

Εντέχνως, φιλοτέχνησε το προφίλ του μοντέρνου παπά με social media και παρουσιαστικό που δεν παραπέμπει στον κλασικό ιερέα με την κοτσίδα, τη μακριά γενειάδα και τα ολόμαυρα ράσα, φροντίζοντας να έχει κοντό μαλλί και περιποιημένο μούσι. Οσοι τον γνώρισαν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που έχει τρομερή ικανότητα να προσεγγίζει τον πλησίον του, να μεταδίδει γαλήνη και ηρεμία και το κυριότερο, ασφάλεια.

Ομως στις γυναίκες το modus του ήταν ένα και μοναδικό. Μέσα από δέκα στάδια, όπως χαρακτηριστικά τους έλεγε, να τις οδηγήσει στο κρεβάτι. Το «ΘΕΜΑ», μέσα από τη δικογραφία, μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν αλλά και αναλυτών της Ασφάλειας, ξεδιπλώνει το κουβάρι του παιδόφιλου ιερέα των Πατησίων.

Επτά χρόνια διάκονος

Ο Στέφανος Βερλέκης όλα τα χρόνια της ζωής του τα πέρασε μέσα στην εκκλησία. Ηταν μόλις 63 ημερών όταν παρέστη στη χειροτονία του πατέρα του Ηρακλή και έκτοτε ο βίος του ήταν συνυφασμένος με τη χριστιανοσύνη. Ο βενιαμίν σε μια οικογένεια με πέντε αδέλφια μεγάλωσε με τον πατέρα του, αφού οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μόλις τριών ετών.

Ο παπα-Ηρακλής αποκάλυψε δημοσίως ότι ο μικρός του γιος μεγάλωνε κλαίγοντας και αναζητώντας τη μητέρα του, ενώ σε ηλικία 12 ετών στιγματίστηκε από τον δεύτερο γάμο της μητέρας του, στον οποίο πρωταγωνίστησε και ο πατέρας του. Ακολουθώντας τον δρόμο του μεγαλύτερου αδελφού του, αποφάσισε να φύγει από την Αρτα και εσώκλειστος να τελειώσει το Εκκλησιαστικό Λύκειο της Τήνου.

Κανείς δεν ξέρει αν είχε πράγματι αποφασίσει να γίνει ιερέας ή κάτι άλλο τον ώθησε να πάρει αυτό τον δρόμο. Γιατί, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, ο Στέφανος, τελειώνοντας το Λύκειο και για να φύγει από την αγκαλιά του πατέρα του, πήγε στο Ναύπλιο όπου ζούσε ο μεγάλος του αδελφός που ήταν στρατιωτικός.

Προτού πάει φαντάρος, πρόλαβε να δουλέψει σε οικοδομές και σε γραφεία τελετών σκάβοντας τάφους, να αγοράσει μηχανάκι και για ένα διάστημα να γίνει διανομέας φαγητού. Η ζωή του έμοιαζε με αυτή ενός φυσιολογικού νεαρού που δεν φαινόταν να έχει ιδιαίτερη κλίση στην εκκλησία και τίποτα δεν έδειχνε ότι λίγα χρόνια αργότερα θα φόραγε το ράσο και θα μεταμορφωνόταν σε κληρικό που απέκτησε την ιδιότητα του πνευματικού και εξομολόγου. Ολα φαίνεται πως άλλαξαν για τον Στέφανο Βερλέκη, όταν απολύθηκε από τον στρατό.

Περνώντας δύσκολους μήνες στην 7η Ταξιαρχία Πεζικού στον Προβατώνα Εβρου, ήταν γύρω στα 23 όταν γνώρισε τη σύζυγό του Στεφανία. Ηταν ένα ιδιότυπο προξενιό που έκανε ο στρατιωτικός αδελφός του Ευάγγελος, που ήταν φίλος με τον αστυνομικό πατέρα της κοπέλας. Οι δύο νέοι αμέσως ήρθαν κοντά και έκτοτε είναι μαζί. Παντρεύτηκαν και αμέσως μετά ο Στέφανος Βερλέκης χειροτονείται στην Αρτα διάκονος.

Οσοι γνωρίζουν τα εκκλησιαστικά δρώμενα αναρωτιούνται γιατί παρέμεινε επτά χρόνια διάκος, χρειάστηκε να αλλάξει ενορία και το 2015 να γίνει ιερέας από τον Μητροπολίτη Δωδώνης. Παπάς πλέον, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και τοποθετείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Οπλων στα Κάτω Πατήσια.

Τα δέκα στάδια

Στα Κάτω Πατήσια, ο πατήρ Στέφανος χτίζει σιγά-σιγά το προφίλ ενός μοντέρνου ιερέα. Δεν φοράει μαύρα ράσα αλλά γκρι, έχει κοντά μαλλιά, τριμμαρισμένο μούσι και είναι ενεργός στα social media. Ιδρύει μέχρι και ομάδα στην περιοχή, για να είναι κοντά στη νεολαία. Οι σκοποί του όμως είναι άλλοι. Ανορθόδοξοι και ιδιαίτερα πονηροί. Οπως χαρακτηριστικά λένε αναλυτές της Ασφάλειας, ο ρασοφόρος αρχίζει να κυνηγάει γυναίκες.

Με έναν τρόπο παθιασμένο, ανάρμοστο και εμμονικό. Σε τέτοιο βαθμό που δεν τον ενδιαφέρει αν είναι ανήλικα κορίτσια ή μητέρες παιδιών που τα πηγαίνουν στο Κατηχητικό. Τυφλώνεται από την έξαψη της απαγορευμένης ηδονής και το μόνο που επιδιώκει είναι να ικανοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις αχαλίνωτες ορμές του.

Ο τρόπος που επιλέγει τα θύματά του, αδιευκρίνιστος. Οταν βάλει μια γυναίκα στο μάτι, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, κάνει τα πάντα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Μιλάει για τα δέκα στάδια που πρέπει να περάσει, για κανόνες που πρέπει να εφαρμόσει και το κυριότερο, για πλήρη υποταγή στον πνευματικό της, δηλαδή στον ίδιο.

Αν το θύμα του είναι ανήλικο παιδί, τότε η προσέγγισή του είναι άλλη. Οι ερωτήσεις πιο απλοϊκές και η χειραγώγηση φυσικά πιο εύκολη. Δεν διστάζει, μάλιστα, να φέρνει παραδείγματα για τη σχέση που πρέπει να έχει ο πνευματικός πατέρας με το τέκνο του για να το πάρει από το χέρι και να το οδηγήσει στον... δρόμο του Θεού. Οταν οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες, μπαίνει πιο γρήγορα στο «ψητό», ψάχνοντας να εντοπίσει άτομα εγκλωβισμένα σε σχέσεις αδιέξοδες και προβληματικές για να τις ρίξει στην αγκαλιά του.

To τρέιλερ από την τηλεοπτική σειρά «13 Reasons Why» που έγινε αφορμή για να προχωρήσει σε καταγγελία κατά του ιερέα η 17χρονη κοπέλα

Οι καταγγελίες

Ηταν 9 Νοεμβρίου του 2021 όταν στο ειδικό δωμάτιο του Τμήματος Ανηλίκων μπήκε μια έφηβη 17 ετών αποφασισμένη να πει στους ψυχολόγους τα πάντα για τον σκοτεινό ιερέα των Πατησίων. Στις 17 σελίδες της κατάθεσής της ξεδιπλώνει όλο το κουβάρι της δράσης του διεστραμμένου κληρικού που μεταμορφώθηκε σε Μαρκήσιο Ντε Σαντ του κέντρου της Αθήνας, με λεπτομέρειες που προκαλούν αποστροφή και την κοινή λογική.

Μια σπαρακτική εξομολόγηση ψυχής από ένα παιδί που βιάστηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο, απειλήθηκε και εκβιάστηκε, φτάνοντας σε σημείο να τον βλέπει και να λιποθυμάει από τον τρόμο και να φλερτάρει ακόμα και με την ιδέα της αυτοκτονίας. «Εκλαιγα σχεδόν κάθε μέρα από τον φόβο μου. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ηθελα κάτι να κάνω, αλλά φοβόμουν πάρα πολύ. Ημουν διαλυμένη. Ενιωσα ότι αυτός ο άνθρωπος δεν βίασε απλά το σώμα μου, αλλά βίασε την ψυχή μου», αναφέρει το κοριτσάκι στην κατάθεσή του, την οποία, όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί, διέκοπτε διαρκώς γιατί ξεσπούσε σε κλάματα με αναφιλητά.

Οπως λέει, δεν μιλούσε γιατί «Δεν είχα βρει τόσο καιρό τη δύναμη να το κάνω και νόμιζα πως ήμουν καταδικασμένη σε αυτό το πράγμα που θα με κυνηγάει για όλη μου τη ζωή. Ομως, δεν μπορούσα άλλο όλο αυτό τον πόνο, όλο αυτό τον φόβο και έτσι ήρθα να το καταγγείλω», λέει. «Και μετά που το είπα και στη μητέρα μου, έχω αρχίσει να νιώθω πάρα πολύ δυνατή και να δίνω δύναμη στον εαυτό μου για να καταφέρω να τιμωρήσω, όχι να τιμωρήσω δεν είναι ωραία έκφραση αυτό που λέω, να πάθει σε εισαγωγικά αυτός ο άνθρωπος αυτό που πρέπει, γιατί με βίασε. Με βίασε, με βίασε ενώ δεν το ήθελα. Δεν το ήθελα αυτό το πράγμα».

Το παιδί περιγράφει αναλυτικά πώς γίνονταν οι αδιανόητες αυτές πράξεις από τον ιερέα, ο οποίος σε μια περίπτωση, μόλις ολοκλήρωσε τη σεξουαλική επίθεση, κάλεσε τη σύζυγό του να της πει ότι επιστρέφει γιατί δεν βρήκε το παιχνίδι του παιδιού τους, σε άλλη τη βομβάρδιζε με μηνύματα να του στείλει άσεμνες φωτογραφίες, υποχρεώνοντας τη με απειλές να σβήνει τα αποδεικτικά για να μην αντιληφθεί το παραμικρό η σύζυγός του, ενώ σε άλλη περίπτωση στρίμωξε τη μαθήτρια στο Κατηχητικό όταν η ίδια είχε πάει να πάρει κάτι ξεχασμένα γλυκά λέγοντάς της «θα το πάρεις το γλυκό σου» και μετά τη βίασε.

Το παιδί αναφέρει ότι η σειρά «13 Reasons Why» ήταν αυτή που την έκανε ψυχολογικό ράκος και παράλληλα την όπλισε με δύναμη να σπάσει τα ασφυκτικά όρια της σιωπής που η ίδια είχε θέσει από φόβο και να μιλήσει στις Αρχές. «Ετυχε να βλέπω μια σειρά που λέγεται “13 Reasons Why” που έχει να κάνει με διάφορους βιασμούς με μια κοπέλα. Ηταν ένα επεισόδιο που η κοπέλα βιάστηκε και έκλαιγα για 2 ώρες. Δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω, γιατί μου ήρθαν πράγματα στο μυαλό...».

Για την καταγγελία της ανήλικης, ο προφυλακισμένος πλέον ιερέας στην απολογία του υποστηρίζει πως η ιατροδικαστική εξέταση δεν επιβεβαιώνει την εκδοχή του βιασμού, ενώ φτάνει σε σημείο να αποδώσει τις καταγγελίες της μαθήτριας στην επιρροή από το «13 Reasons Why», αναφέροντας πως «το νεαρό της ηλικίας της και τα προγράμματα που έβλεπε θα ήταν επαρκή ως κίνητρα, καθώς η σειρά αυτή ιστορεί τους 13 λόγους για τους οποίους ένα όμορφο κορίτσι αυτοκτόνησε, επειδή βιάσθηκε από έναν συμμαθητή της και όλοι οι φίλοι, συμμαθητές, γονείς, καθηγητές τής απέδειξαν ότι πρέπει να αυτοκτονήσει, διότι δεν είναι σημαντική για κανέναν...».

Ερωτική σχέση με 18χρονη

Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων κατέθεσε και μια 18χρονη η οποία φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είχε από το 2019 ερωτική σχέση με τον ιερέα, όμως δεν προέβη σε καταγγελία, καθώς και ότι τρέφει συναισθήματα γι’ αυτόν. Οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους και φωτογραφικό υλικό ερωτικού περιεχομένου από το κινητό της, ενώ έχει καταθέσει και η μητέρα της κοπέλας, η οποία είπε ότι την τελευταία φορά που πήγε να εξομολογηθεί, ο Βερλέκης τής «ρίχτηκε», λέγοντάς της να βρεθούν σε ιδιωτικό χώρο για να συνευρεθούν ερωτικά.

Οταν η γυναίκα τον κοιτούσε εμβρόντητη απ’ όλα όσα άκουγε, εκείνος της είπε να μη φοβάται και να το δει σαν λύτρωση της ψυχής της. Τελευταία, έρχεται η καταγγελία μιας 16χρονης, η οποία στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» υποστηρίζει ότι βίωσε μια τραυματική εμπειρία από τον ιερέα όταν εκείνη ήταν 14 ετών. Το παιδί πήγαινε στο Κατηχητικό μετά από προτροπή του κληρικού, ο οποίος, όπως είπε, χωρίς να χάσει χρόνο άπλωσε τα δίχτυα του πάνω της. Αφού την πίεζε για να γίνει ο πνευματικός της, στη συνέχεια άρχισε να της ζητά γυμνές φωτογραφίες.

«Εχω συνομιλίες που μου μιλάει αισχρά και με παρακαλάει να με βγάλει στην κάμερα. Ημουν 14 ετών, αλλά ευτυχώς είχα τη συνείδησή μου. Σε ό,τι αισχρό έλεγε έβαζε τον Θεό. Μου έλεγε να του στείλω φωτογραφίες χωρίς τα ρούχα μου στην κάμερα. Ποιος ξέρει τι θα έβλεπα...» είπε η μαθήτρια και αναφέρθηκε σε ένα ντροπιαστικό συμβάν που έγινε όταν πήγε για εξομολόγηση. Ο ρασοφόρος την κοίταζε επίμονα, της είπε ότι βρίσκεται στον οίκο του Θεού, όπου δεν πρέπει να αισθάνεται άβολα, και της ζήτησε να ανεβάσει το σουτιέν της.

Ο 37χρονος εκπροσωπείται νομικά από την κυρία Ειρήνη Μαρούπα και τον κ. Κωνσταντίνο Γώγο. Η κυρία Μαρούπα επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ»: «Η παράλυση των θεσμών ακυρώνει το κράτος δικαίου στη χώρα μας, βασική προϋπόθεση δημοκρατικών κοινωνιών. Η Αστυνομία δεν συλλαμβάνει επ' αυτοφώρω, αλλά επεμβαίνει μόνο μετά από καταγγελία, χρόνια μετά τη διάπραξη των αδικημάτων. Εκδίδονται νομικά αδύναμα εντάλματα σύλληψης, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν αυτόφωρα αδικήματα που να οδηγούν στη σύλληψη των κατηγορουμένων.

Η δικογραφία στην προανάκριση καθίσταται φέιγ βολάν σε τηλεοπτικά κανάλια. δυσχεραίνοντας υπέρμετρα, αν όχι ακυρώνοντας, τη διακρίβωση της αλήθειας κατά το στάδιο της ανάκρισης και αργότερα, καθώς όλοι οι μάρτυρες και οι διάδικοι πληροφορούνται με λεπτομέρεια τις καταθέσεις και τις αποδείξεις.

Τέλος, η επανειλημμένη, εξονυχιστική ανάλυση της παραμικρής λεπτομέρειας από δημοσιογράφους και δημοσιολογούντες χωρίς νομική παιδεία, με συνοδή παράλληλη λήψη τηλεοπτικών “καταγγελιών - καταθέσεων”, προτού αυτές γίνουν θεσμικά στην Αστυνομία ή στον ανακριτή, όπου εκκρεμεί η υπόθεση, όλη αυτή η θεσμική παρεκτροπή οδηγεί σε εσφαλμένα δικαστικά συμπεράσματα που βασίζονται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και σε καταθέσεις που δεν είναι αυθόρμητες και ειλικρινείς. Η θεσμική αυτή παρεκτροπή δεν οδηγεί σε βέβαιες και στέρεες δικαστικές αποφάσεις, με βάση τις αποδείξεις. Και αυτή την κατάλυση του κράτους δικαίου έχουμε ευθύνη να την αποκαταστήσουμε όλοι μας».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X