ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκλέγεται σήμερα ο αντικαταστάτης της Εύας Καϊλή

Πώς η συνεργασία Παντσέρι- Αρχών μπορεί να την «κάψει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει σήμερα το μεσημέρι νέο αντιπρόεδρο, με τρεις ευρωβουλευτές να είναι υποψήφιοι για τη θέση της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή καθαιρέθηκε από τη θέση της ως πέμπτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τα βελγικά δικαστήρια ως ύποπτη για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σήμερα αναμένεται να οριστεί ο αντικαταστάτης της, ο οποίος, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος από την κεντροαριστερή ομάδα S&D, Μαρκ Άνχελ, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου.

Η Εύα Καϊλή ήταν αντιπρόεδρος, για την ομάδα S&D, από τον Ιανουάριο του 2022. Η κατανομή των ευθυνών είχε αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών βασικών πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ-S&D-Renew).

Σύμφωνα με τη «Le Soir», ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι εκείνος που θα αντικαταστήσει την Ελληνίδα στο πόστο της αντιπροεδρίας.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για τη θέση της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι έχουν «φροντίσει» να μην προτείνουν υποψήφιο.

«Είμαστε υπέρ της ισορροπίας που έχει προκύψει από τις ενδιάμεσες συζητήσεις και η καριέρα του Μάρκ Άνχελ είναι απολύτως σύμφωνη με αυτό που αναμένεται από έναν αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» υπογράμμισε χθες Τρίτη ο Stéphane Séjourné, της πολιτικής ομάδας Renew.

Οι Πράσινοι/EFA και η ακροδεξιά ομάδα ID (Identity and Democracy) έχουν προτείνει ως υποψήφιες τη Γαλλίδα Gwendoline Delbos-Corfield και την Ιταλίδα Annalisa Tardino, αντίστοιχα. Η ψηφοφορία είναι μυστική και η εκλογή απαιτεί απλή πλειοψηφία.

«Καρφί» ο Παντσέρι: Συνεργάζεται με τις βελγικές Αρχές για το Qatargate

O Πιερ Αντόνιο Παντσέρι αποφάσισε να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές για την υπόθεση Qatargate, γεγονός που θα επηρεάσει και την Εύα Καϊλή, η οποία θα βρεθεί ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας νέο αίτημα αποφυλάκισης.

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ένας εκ των βασικών εμπλεκόμενων του Qatargate, θα συνεργαστεί με τις αρχές του Βελγίου, καθώς υπέγραψε μνημόνιο, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο Παντσέρι δεσμεύεται στο μνημόνιο συνεργασίας, «να ενημερώσει το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές ιδίως για τον τρόπο λειτουργίας, τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», αλλά και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».

Η επόμενη ακρόαση θα διεξαχθεί εντός μηνός, δηλαδή τον Φεβρουάριο, διευκρίνισε ο Βέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας, εξηγώντας ότι ο Παντσέρι θα παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, που επικαλείται η βελγική “Le Soir”, ο Αντόνιο Παντσέρι αναμένεται να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους και μέρος αυτού του διαστήματος θα είναι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στις ανακρίσεις του από τους Βέλγους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Qatargate, «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140.000 ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ». Η παραδοχή αυτή φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, σημειώνει ότι ο Παντσέρι «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».

Η συμφωνία Παντσέρι με τις βελγικές αρχές επηρεάζει την Εύα Καϊλή

Εάν ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι υποστηρίξει ότι η Εύα Καϊλή γνώριζε για το Qatargate ή είχε ενεργή συμμετοχή στο σκάνδαλο διαφθοράς, θα στενέψει ο κλοιός για την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, με την βελγική Δικαιοσύνη να αποφασίζει σχετικά με το νέο αίτημα αποφυλάκισής της.

Ο Παντσέρι συμφώνησε να δώσει ονόματα και να αποκαλύψει πώς λειτουργούσε η οργάνωση αλλά και ποιες άλλες χώρες και πρόσωπα εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Η εισαγγελία αναφέρει ότι με το υπόμνημα αυτό (σ.σ. που υπέγραψε ο Παντσέρι) αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

  • τον τρόπο λειτουργίας,
  • τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,
  • τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,
  • τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
  • τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν”.

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα (χθες Τρίτη), προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ».

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση