ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εισβολή στην Ουκρανία - Σύμβουλος Ζελένσκι: «Δεν αποδεχόμαστε τελεσίγραφα ή απαράδεκτους όρους»

«Έχουμε προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας»

Η Ουκρανία απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι αρνείται να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, όμως είπε ότι δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τελεσίγραφα ή απαράδεκτους όρους.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας.


Σοκ - Η στιγμή που πύραυλος «χτυπά» πολυκατοικία στο Κίεβο (vid)


«Μόλις χθες οι επιθετικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κλιμακώθηκαν, με βραδινές μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων», σημείωσε σε ένα μήνα.

«Θεωρούμε τέτοιες ενέργειες μονάχα ως μια απόπειρα να καταρρεύσει η Ουκρανία και να αναγκαστεί να αποδεχθεί κατηγορηματικά απαράδεκτους όρους», πρόσθεσε.

Μήνυμα έστειλε νωρίτερα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, λέγοντας πως ο ουκρανικός στρατός έχει υπό τον έλεγχό του το Κίεβο και τις γύρω περιοχές, καθώς «απέκρουσε» τα σχέδια των Ρώσων να κάνουν το κέντρο της χώρας «νέο Ντόνετσκ».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Έχουμε αντισταθεί και αποκρούσει επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και συνοικίες του κράτους μας. Αλλά ξέρουμε τι προστατεύουμε - τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν τις μαριονέτες τους εδώ, όπως έκαναν στο Ντόνετσκ. Σπάσαμε το σχέδιό τους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία έπληξε κατοικημένες περιοχές χρησιμοποιώντας ρουκέτες: «Η καταστροφή σπιτιών από πυραύλους και το πυροβολικό είναι το απόλυτο επιχείρημα, ώστε να σταθεί ο κόσμος δίπλα μας και να σταματήσει η εισβολή των κατακτητών».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει τώρα «σχεδόν πλήρη υποστήριξη των μελών της ΕΕ για να αποκλείσει τη Ρωσία από το SWIFT». «Ελπίζω ότι η Γερμανία και η Ουγγαρία θα έχουν αρκετό θάρρος να υποστηρίξουν αυτήν την απόφαση», είπε.

«Κάθε Ουκρανός πρέπει να έχει κατά νου ένα πράγμα: αν μπορείτε να σταματήσετε και να καταστρέψετε τους κατακτητές, κάντε το. Όλοι όσοι μπορούν να επιστρέψουν στην Ουκρανία, να το κάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα».

Έκανε επίσης έκκληση σε εθελοντές από το εξωτερικό. «Όλοι οι φίλοι που θέλουν να ενωθούν μαζί μας, παρακαλώ ελάτε, θα σας δώσουμε όπλα».

Πηγή: protothema 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση