ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσώνα - Νύχτα κόλαση στο Κίεβο

Όλες οι εξελίξεις

Έτοιμες να επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων δηλώνουν αμφότερες οι πλευρές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο νέος γύρος επαφών θα γίνει επίσης στη Λευκορωσία και με τις ίδιες συνθέσεις και από τις δύο πλευρές. Σημειώνεται ότι ο πρώτος γύρος επαφών είχε διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ωρών.

Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων επρόκειτο να διεξαχθεί απόψε το βράδυ, αλλά αναβλήθηκε για αύριο.

H Ρωσία κατέλαβε τη Χερσώνα 

Μετά από 7 ημέρες βομβαρδισμών και μαχών σώμα με σώμα, ο ρωσικός στρατός εντείνει την πίεσή του και αργά -κατά τους Αμερικανούς- αλλά σταθερά, κυκλώνουν τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό στον ουκρανικό στρατό και σε όσους αμάχους επέλεξαν να μείνουν ή δεν κατάφεραν να διαφύγουν.

Αργά το βράδυ, ο δήμαρχος της Χερσώνας, Igor Kolykhayev, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη, σύμφωνα με το BBC Russian και τους New York Times. «Δεν υπάρχει ουκρανικός στρατός εδώ» είπε ο δήμαρχος της Igor Kolykhaev, σε συνέντευξή του. «Η πόλη είναι περικυκλωμένη».

Ο δήμαρχος είπε ότι μια ομάδα περίπου δέκα ένοπλων Ρώσων αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή των δυνάμεων, μπήκε στο κτίριο του δημαρχείου. Σύμφωνα με με τον ίδιο οι Ρώσοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νέα διοίκηση, παρόμοια με αυτές σε δύο αυτονομιστικούς θύλακες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Εκρήξεις και τρόμος στο Κίεβο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Δείτε live εικόνα

Ίσως και απόψε η εισβολή στο Κίεβο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Σχεδόν σε όλη την Ουκρανία έχει κηρυχθεί αεροπορικός συναγερμός, ενώ οι Ρώσοι σφυροκοπούν Χερσώνα και Χάρκοβο.

Η Ρωσία επιμένει στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, λέει ο Λαβρόφ

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε την Τετάρτη ότι η Μόσχα παραμένει αφοσιωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και πρέπει να υπάρξει λίστα με συγκεκριμένα όπλα τα οποία δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν στην ουκρανική επικράτεια, αναφέρουν, σύμφωνα με το Reuters, ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

"Πρέπει να ταυτοποιηθούν συγκεκριμένα είδη όπλων κρούσης, τα οποία δεν θα μπορούν ποτέ να αναπτυχθούν και να κατασκευαστούν στην Ουκρανία", είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως τον ηγέτη της Ουκρανίας και καλωσόρισε ως "θετικό βήμα" το γεγονός ότι ο Ζελένσκι ήθελε να πάρει εγγυήσεις ασφαλείας.

"Οι διαπραγματευτές μας είναι έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο για να συζητήσουν αυτές τις διασφαλίσεις με τους αντιπροσώπους της Ουκρανίας", είπε.

Ο Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη, ότι η Ρωσία χρειάζεται να σταματήσει τον βομβαρδισμό της Ουκρανίας πριν να μπορούν να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες. Κάλεσε για εγγυήσεις ασφάλειας, αλλά από το ΝΑΤΟ και όχι από τη Ρωσία.

Η Μόσχα ανακοίνωσε 498 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς και 1.597 τραυματίες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στοιχεία για τις απώλειες στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 498 Ρώσοι στρατιώτες και έχουν τραυματισθεί 1.597 από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα δίνει στην δημοσιότητα στοιχεία για τις απώλειες της.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότεροι από 2.870 Ουκρανοί στρατιώτες και ‘εθνικιστές’ έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.700 είναι οι τραυματίες σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο αριθμός αυτός δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευθεί και δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο εκ μέρους της Ουκρανίας.

Ουκρανία και Ρωσία θα πραγματοποιήσουν τελικά αύριο το πρωί τον δεύτερο γύρο των κρίσιμων συνομιλιών τους.

Σκοπός, η επίτευξη της διπλωματικής λύσης εν μέσω της ρωσικής εισβολής, που είναι σε πλήρη εξέλιξη και τον αριθμό των θυμάτων, πολιτών και στρατιωτών, να αυξάνεται διαρκώς.

Η ρωσική αντιπροσωπεία έχει φτάσει ήδη στο Belovezhskaya Pushcha της Λευκορωσίας για τις συνομιλίες, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, η ουκρανική αποστολή βρίσκεται καθ' οδόν από το Κίεβο και θα φτάσει αύριο το πρωί.

Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αναμεταδίδει το Reuters. Ο σύμβουλος, ο Ολεκσίι Αρέστοβιτς, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Ukraine-24 TV, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Έφτασε στον τόπο των διαπραγματεύσεων η αντιπροσωπεία της Ρωσίας

Έφτασε πριν από λίγη ώρα στον τόπο των διαπραγματεύσεων η αντιπροσωπεία της Ρωσίας, σύμφωνα με το RIA Novosti που επισημαίνει ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο Belovezhskaya Pushcha εκεί όπου υπεγράφησαν οι συμφωνίες για της διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αναμένει νεότερα για υποψηφιότητα Ουκρανίας στην ΕΕ, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι αναμένει νέα για την αίτηση του Κιέβου να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την Τετάρτη.

"Συζητήσαμε την παρούσα κατάσταση στο πεδίο μαχών και στις διπλωματικές προσπάθειες. Αναμένουμε τα θετικά σημάδια σχετικά με την Ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ", είπε ο Ζελένσκι, αποκαλώντας τον Μισέλ ως "έμπιστο φίλο" της Ουκρανίας.

Την Τρίτη η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Κύπρου προς τον ουκρανικό λαό

Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου, αναμένεται η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της Κύπρου προς τον ουκρανικό λαό, μετά από σχετικές διευθετήσεις που έγιναν και σε συνεννόηση με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνα, αναφέρει πως το πρώτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτικά προϊόντα αξίας €700.000, τρόφιμα, για τη συλλογή των οποίων ενεργοποιήθηκαν πέραν των 40 κέντρων παγκύπρια και εξοπλισμό που αφορά την πολιτική προστασία (αντίσκηνα, υπνόσακοι, σετ πρώτων βοηθειών κ.ά.).

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη συνεισφέρει, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, το ποσό των €100.000 προς το Ταμείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας για την Ουκρανία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ukraine Humanitarian Fund - United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs).

Όπως σημειώνει η Κυβέρνηση επιθυμεί να ευχαριστήσει τους πολίτες, τις οργανώσεις, τους οργανισμούς, τις ιδιωτικές εταιρείες, τους Δήμους, τις Κοινότητες, την Αρχή Λιμένων Κύπρου, αλλά και όσους άλλους συνέβαλαν στην προσπάθεια συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που περίτρανα αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ευαισθησία του λαού μας, ο οποίος στέκεται αρωγός προς τον ουκρανικό λαό.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο του Πολίτη, η αξιολόγηση των αναγκών επί του εδάφους συνεχίζεται σε συνεργασία με τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης.

Διευκρινίζει, τέλος, ότι η συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στα κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Κύπρο συνεχίζεται.

Απαγόρευση πλεύσης ρωσικών πλοίων, σκέφτονται οι βαλτικές χώρες

Τα τρία βαλτικά κράτη θα μπορούσαν να απαγορεύσουν τα ρωσικά σκάφη από τα λιμάνια τους, αν οι συζητήσεις για απόφαση σε επίπεδο ΕΕ κρατήσουν πολύ, είπε σε διάσκεψη Τύπου την Τετάρτη η Πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονιτέ.

Σύμφωνα με το Reuters, το Πρακτορείο Ειδήσεων BNS ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση της Λιθουανίας σχεδίαζε την απαγόρευση πλεύσης σε πλοία που φέρουν τη ρωσική σημαία ή έχουν άλλες συνδέσεις με τη Ρωσία, τον λαό της ή εταιρείες της.

Η κυβέρνηση είπε αργότερα ότι θα ανέβαλλε την εθνική απόφαση, καθώς είχε γίνει πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιβληθεί απαγόρευση σε επίπεδο ΕΕ.

"Αν θα υπάρξουν μεγαλύτερες συζητήσεις (για απαγόρευση σε επίπεδο ΕΕ), τότε θα προτείναμε αυτή να εφαρμοστεί σε συνεργασία με τους (βαλτικούς) γείτονες. Έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής", είπε η Σιμονιτέ, αναφερόμενη στα γειτονικά κράτη της Εσθονίας και της Λετονίας.

Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι στέλνουν τα σούπερ γιοτ στις Μαλδίβες

Τουλάχιστον πέντε σούπερ γιοτ, που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους, ήταν σήμερα αγκυροβολημένα στις Μαλδίβες ή έπλεαν προς το νησιωτικό αυτό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο δεν έχει συμφωνία έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν τα δεδομένα υπηρεσιών που παρακολουθούν τους πλόες των πλοίων.

Η άφιξη των σκαφών στο αρχιπέλαγος αυτό, που βρίσκεται στα ανοικτά της Σρι Λάνκα, ακολουθεί την επιβολή αυστηρών δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή που πραγματοποίησε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Το σούπερ γιοτ Clio, που ανήκει στον Όλεγκ Ντεριπάσκα, τον ιδρυτή της γιγάντιας επιχείρησης αλουμινίου Rusal, σε βάρος του οποίου είχαν επιβληθεί κυρώσεις το 2018 από τις ΗΠΑ, αγκυροβόλησε σήμερα ανοικτά της πρωτεύουσας Μαλέ, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων MarineTraffic.

Το Titan, το οποίο ανήκει στον Αλεξάντρ Αμπράμοφ, συνιδρυτή της χαλυβουργίας Evraz, έφθασε στις 28 Φεβρουαρίου.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες κι έχουν ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι ανέφερε πως το προσωπικό του σταθμού, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε τις εργασίες του, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις εγκαταστάσεις του.

Επιβεβαίωση για νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Facebook, δήλωσε έτομος για νέες επαφές, αλλά χωρίς τελεσίγραφα.

Τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, μετέδωσαν τόσο το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο βοηθό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι , όσο τα διεθνή ΜΜΕ. Ο σύμβουλος, ο Ολεκσίι Αρέστοβιτς, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Ukraine-24 TV, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, εφόσον δεν υπάρχουν τελεσίγραφα από τη ρωσική πλευρά, ενώ δεν υπάρχει ακριβής χρόνος για τη συνάντηση». Αυτό είχε δηλώσει νωρίτερα την Τετάρτη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα.

«Τώρα είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και διπλωματία, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κανένα ρωσικό τελεσίγραφο... Δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή το πότε θα γίνουν οι επόμενες διαπραγματεύσεις», ανέφερε το RIA Novosti, επικαλούμενο τον Κουλέμπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση