ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δολοφονία Αντώνη: «Γιατί τον πνίξατε ρε» - Τα εγκληματικά λάθη

Τα βίντεο-σοκ

Συγκλονισμένη είναι η Ελλάδα με τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργίωτη, ο οποίος επιβιβάστηκε τελευταία στιγμή στο πλοίο Blue Horizon, και μέλη του πληρώματος τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί.

Όπως έχει αποτυπωθεί από πολλά βίντεο στα social media, τον 36χρονο Αντώνη Καργιώτη έσπρωξε με μανία δύο μάλιστα φορές ο ύπαρχος του πλοίου. Τη δεύτερη ο Αντώνης κατέληξε στη θάλασσα όπου και βρήκε τραγικό θάνατο.

Ακόμα πάντως και μετά από αυτήν την εγκληματική πράξη του υπάρχου να τον σπρώξει, όταν πλέον ο Αντώνης είχε βρεθεί στη θάλασσα, δεν τηρήθηκε ούτε ένας κανόνας του ναυτικού δικαίου. Έγιναν τρομακτικές παραλείψεις, κυριάρχησε η αδιαφορία και τα λάθη από πλευράς του καπετάνιου αλλά και του πληρώματος του Blue Horizon, καθώς ουδείς κίνησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διάσωση του 36χρονου.

Με σκυμμένα τα κεφάλια οι συλληφθέντες

Ο καπετάνιος και τρία μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τις ενέργειες του Λιμεναρχείου Πειραιά. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα με σκυμμένα κεφάλια.

Οι ευθύνες και τα ερωτηματικά

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις ευθύνες της τραγωδίας είναι αμείλικτα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Διεθνή Κανόνα για τις διαδικασίες του απόπλου, φέρουν σοβαρές ευθύνες οι λιμενικές αρχές αλλά και οι ναυτιλιακές εταιρείες που επιτρέπουν το λύσιμο των κάβων και την αναχώρηση του πλοίου με τον καταπέλτη ανεβασμένο. Αυτό υπονομεύει την ίδια την ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο επιβάτες που επιχειρούν να ανέλθουν στο πλοίο την τελευταία στιγμή.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της αναχώρησης να παρίσταται και να εποπτεύει εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος έτσι ώστε να αποσοβούνται τέτοια περιστατικά».

Στο επίμαχο βίντεο όπου δύο άνδρες του πληρώματος σπρώχνουν τον 36χρονο στη θάλασσα, δεν φαίνεται να υπάρχει λιμενικός, όπως όφειλε μέχρι να απομακρυνθεί το πλοίο από το λιμάνι. Σύμφωνα με πληροφορίες από το λιμενικό που επικαλείται η ΕΡΤ, στο περιστατικό ήταν παρών στέλεχος, αλλά όχι μπροστά στον καταπέλτη καθώς είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία φόρτωσης επιβατών και οχημάτων.

Blue Horizon: Ο καπετάνιος συνέχισε το ταξίδι σαν να μην συνέβη τίποτα

Ερωτηματικά και για τον καπετάνιο, ο οποίος αποφάσισε να αναχωρίσει ενώ εκείνη την ώρα υπήρχε άνθρωπος στη θάλασσα. Ο καπετάνιος παρακολουθεί ακριβώς τι συμβαίνει, μέσα από τις οθόνες που υπάρχουν στη γέφυρα. Επίσης, εκείνη την ώρα για τον απόπλου, υπάρχει αξιωματικός γέφυρας που βλέπει όσα γίνονται στο κατάστρωμα.  Ο Διεθνής Κανόνας προβλέπει ότι ο καπετάνιος οφείλει να ενημερωθεί άμεσα πως υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και να δώσει εντολή να σταματήσουν οι προπέλες. Σύμφωνα με τον κανόνα, όταν υπάρχει άνθρωπος στην θάλασσα υπό οποιαδήποτε συνθήκη, το πλοίο μένει εκεί μέχρι να εντοπιστεί ο ναυαγός και πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις διάσωσης, όπως να πετάξει «κουλούρες» στη θάλασσα και δεν φεύγει αν δεν δοθεί εντολή.

Ποιος ειδοποίησε τον εισαγγελέα

Ερωτηματικό παραμένει και το ποιος ειδοποίησε τον εισαγγελέα ώστε να παρέμβει για να επιστρέψει το πλοίο στο λιμάνι. Ήταν το λιμενικό, οι επιβάτες ή τα ΜΜΕ;

Γιατί τον έπνιξες ρε;

Οι 4 οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα όπου τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για κακουργήματα. Στον ύπαρχο ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος ασκήθηκε δίωξη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενώ στον πλοίαρχο ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Οταν προσήλθαν στον εισαγγελέα οι 4 πι συγκεντρωμένοι τους φώναζαν «γιατί τον πνίξατε ρε;».

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση