ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Boeing 737 MAX: Το υπερσύγχρονο αεροσκάφος που συνετρίβη δεύτερη φορά σε μερικούς μήνες

Τα χαρακτηριστικά του MAX 8 των Αιθιοπικών Αερογραμμών και τα ερωτήματα

Ανείπωτη είναι η τραγωδία που συντελέστηκε στην Αιθιοπία, όταν το τελευταίου τύπου αεροσκάφος της Boeing, το 737 MAX 8, συνετρίβη μερικά λεπτά αφότου απογειώθηκε, παρασύροντας στον θάνατο 157 άτομα. Το αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εταιρεία πρόσφατα λάνσαρε τα MAX, ως την τελευταία εκδοχή των 737, ωστόσο δύο δυστυχήματα έχουν συμβεί σε μερικούς μήνες με τα συγκεκριμένα αεροπλάνα.

Πριν από την Αιθιοπία και συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο, άλλο ένα Boeing 737 MAX 8 (βάσει πληροφοριών της New York Times) συνετρίβη στην Ινδονησία, με θύματα τους 189 επιβάτες του. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι περιπτώσεις της Ινδονησίας και της Αιθιοπίας είναι παρόμοιες: καινούργια αεροπλάνα κατέπεσαν μερικά λεπτά μετά την απογείωσή τους, χωρίς επιζόντες.

Αν και η διερεύνηση και στις δύο περιπτώσεις βρίσκεται σε εξέλιξη, τα ερωτήματα γύρω από την ασφάλεια των 737 MAX παραμένουν, την στιγμή που η Boeing τα λάνσαρε μόλις το 2017, ως την αναβαθμισμένη εκδοχή των δημοφιλών 737: μικρότερη κατανάλωση καυσίμων και τεχνολογικά ανώτερα αεροσκάφη.

Τι είναι τα MAX

Η Boeing έχει λανσάρει τέσσερις εκδοχές των 737 MAX: 7, 8, 9 και 10. Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της η εταιρεία, ολόκληρη η οικογένεια των 737 MAX έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους πελάτες εξαιρετική λειτουργία, απόδοση και ευελιξία. Παράλληλα, τονίζει ότι πρόκειται για τα αεροπλάνα με τις ταχύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Boeing. Οι εκδόσεις 8 και 9, σημειώνει, έχουν ήδη τεθεί στην διάθεση της αγοράς, ενώ εντός του 2019 θα λανσαριστεί και η σειρά 7. Η σειρά 10 θα είναι στην διάθεση των επιβατών από το 2020.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Η Boeing με σχετικό πίνακα στην ιστοσελίδα της, δίνει στην δημοσιότητα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και των τεσσάρων μοντέλων της σειράς 737 MAX.

Ποιες αερογραμμές χρησιμοποιούν τα 737 MAX

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της NY Times, εκτός από τον κρατικό αερομεταφορέα της Αιθιοπίας και στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται ευρέως τα 737 MAX 8 και συγκεκριμένα από τις American Airlines, Southwest Airlines και United Airlines. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα εν λόγω αεροπλάνα χρησιμοποιούνται, μεταξύ πολλών άλλων, από τις Αργεντίνικες, τις Κινεζικές, τις Ισλανδικές και τις Πολωνικές Αερογραμμές.

Ως αντίδραση στο αεροπορικό δυστύχημα στην Αιθιοπία, αρκετές αερογραμμές που διαθέτουν τα 737 MAX 8, δήλωσαν ότι παρακολουθούν τα αποτελέσματα της διερεύνησης των αιτίων, με τις Southwest Airlines να δηλώνουν την αισιοδοξία τους σε σχέση με την ασφάλεια των πτήσεών τους.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, πολλοί αερομεταφορείς επιτρέπουν στο κοινό να ενημερώνεται κατά την κράτηση των εισιτηρίων του διαδικτυακά, με ποιο αεροπλάνο θα πετάξει.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση