ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανείπωτη τραγωδία στη Λάρισα: Σύγκρουση τρένων με δεκάδες νεκρούς

66 τραυματίες

Στους 38 ανέρχονται οι νεκροί από τη φονική σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, η πυροσβεστική ανακοίνωσε στις 11:20 το πρωί ότι υπάρχουν 38 νεκροί και 66 τραυματίες, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένοι επιβάτες της αμαξοστοιχίας, η οποία λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο, λίγο έξω από τη Λάρισα.

Όπως μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του ΥΠΕΞ Κύπρου, δύο Κύπριοι αγνοούνται.

- Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το πολύνεκρο δυστύχημα με τα τρένα στα Τέμπη, καθώς πριν από λίγο έγινε γνωστό πως συνελήφθη ο σταθμάρχης.

Νωρίτερα παρουσία Εισαγγελέα έδωσε κατάθεση στην Τροχαία Λάρισας ο σταθμάρχης στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης για τα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σύγκρουση τρένων: Το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη που έφερε την τραγωδία
Με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου την εποπτεία της έρευνας έχει αναλάβει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος μεταβαίνει στον τόπο της τραγωδίας.

- Εισαγγελέας Λάρισας: Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία

«Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία στα Τέμπη και η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εισαγγελέας Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος,ο οποίος και ανέλαβε την υπόθεση για τη διερεύνηση του δυστυχήματος της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη. Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης».

- Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύσσεται τριήμερο πένθος για τα θύματα της σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

- «Δύσκολη η αναγνώριση, επτά σοροί είναι απανθρακωμένοι και διαμελισμένοι», λέει η ιατροδικαστής Λεονταρή
Όσον αφορά τις ηλικίες των θυμάτων είπε πως δεν υπάρχει μικρό παιδί και τα περισσότερα είναι νεαρής ηλικίας και φοιτητές

Στο σημείο του δυστυχήματος επιχειρούν 150 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων στελεχών της ΕΜΑΚ με 17 οχήματα και τέσσερα γερανοφόρα ενώ το ΕΚΑΒ συνδράμει με 30 ασθενοφόρα. Από την ΕΛΑΣ έχει μεταβεί κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η διαδικασία αναγνώρισης θυμάτων συνεχίζεται στο νοσοκομείο Λάρισας παρουσία ψυχολόγων και αστυνομικών.

Αναλυτικά η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη. Οι προσπάθειες των Πυροσβεστικών Δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα οποία έχουν ανατραπεί και εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.

Η επιχείρηση των Πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια τεσσάρων ειδικών γερανοφόρων οχημάτων, που θα ανασηκώσουν τους συρμούς. Μέχρι στιγμής ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 32.

Από τους 85 τραυματίες που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, παραμένουν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει. Η Ελληνική Αστυνομία με τον ιατροδικαστή, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί.

Στο νοσοκομείο, βρίσκονται αξιωματικοί της Αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους, προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Η σφοδρή σύγκρουση που μετέτρεψε το επιβατικό τρένο σε άμορφη μάζα

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00, στο ύψος του Ευαγγελισμού στη Λάρισα, λίγο πριν από τις σήραγγες στα Τέμπη. Από την σφοδρότατη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα.

«Η φωτιά που είχε ξεσπάσει από την σύγκρουση έχει κατασβεστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι καπνοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο σημείο είναι από κάποια λάδια της μηχανής» είπε στο protothema.gr αρμόδια πηγή με γνώση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης περίπου στη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα.

Αγωνιώδης επιχείρηση διάσωσης

Αυτή την ώρα, οι δραματικές προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης εγκλωβισμένων επιβατών εστιάζονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που υπέστη τα αποτελέσματα της σφοδρής σύγκρουσης με μεγαλύτερη ένταση. Οι εικόνες που έρχονται από τα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας είναι συγκλονιστικές. Τα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί επέβαιναν στα δύο πρώτα βαγόνια της αμαξοστοιχίας.

Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα και είχε αναχωρήσει στις 19:22.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα.

Συγκλονιστικές εικόνες στα νοσοκομεία της Λάρισας

Αποκαρδωτική είναι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου μεταφέρθηκαν δεκάδες τραυματίες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GrTimes, μέχρι αυτή την ώρα το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μετρά 14 νεκρούς και 20 τραυματίες. Ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο από χθες το βράδυ είναι σε επιφυλακή. Το ακόμη πιο δυσάρεστο από το Γενικό Νοσοκομείο είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι νεκροί είναι φοιτητές, σύμφωνα με το τοπικό site.

Στο μεταξύ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί οι σοροί 9 ατόμων και 48 τραυματίες εκ των οποίων οι δύο έχουν διασωληνωθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και δύο παιδιά ηλικίας 7 χρόνων και 9 μηνών αντίστοιχα, τα οποία φέρονται να έχουν τραυματιστεί ελαφρά.

Υπενθυμίζεται ότι συγγενείς επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας είχαν συγκεντρωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από το νοσοκομείο περιμένοντας να μάθουν κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση