ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ισραήλ - Χαμάς: 30 ημέρες πολέμου - Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί

Μάχες «σώμα με σώμα» μέσα στη Γάζα

Στην 30η ημέρα εισέρχεται την Κυριακή ο πόλεμος στο Ισραήλ, με τους νεκρούς από την ένοπλη σύγκρουση να ξεπερνούν τους 10.000 χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα οποιαδήποτε προοπτική κατάπαυσης του πυρός ή εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

Η διπλωματική πρωτοβουλία που ανέλαβε εκ νέου η Ουάσιγκτον με την δεύτερη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Μέση Ανατολή, έχει ως αποκλειστικό στόχο να κοπούν οι σχέσεις της Χαμάς με τον Αραβικό κόσμο καθώς ο Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση που του διατυπώθηκε στη συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για κατάπαυση του πυρός λέγοντας ότι μια τέτοια περίπτωση θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν και επεκτείνουν την στρατιωτική τους παρουσία μέσα στη Γάζα καθώς ανακοίνωσαν ότι πλέον οι μάχες γίνονται «σώμα με σώμα μέσα σε κατοικημένες περιοχές» προκειμένου να εξοντωθεί η τρομοκρατική οργάνωση και η επιχειρησιακή της ηγεσία.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ ανέφερε μάλιστα ότι η Χαμάς είναι περικυκλωμένη και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι αργά η γρήγορα θα εντοπιστεί και θα εξοντωθεί ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ.

Οι δηλώσεις Γκάλαντ έγιναν την ώρα που ο αρχηγός του Ισραηλινού στρατού - σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού - περνούσε για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου τα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, προκειμένου να επιθεωρήσει τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν μέσα στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Οι επιχειρήσεις αυτές σε συνδυασμό με τους αεροπορικούς βομβαρδισμους που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνουν με δραματικό τρόπο τον κύκλο του αίματος στη Μέση Ανατολή που άνοιξε στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 9.227 Παλαιστίνιοι, 828 Ισραηλινοί πολίτες, 338 ισραηλινοί στρατιώτες και 241 κρατούνται όμηροι από την τρομοκρατική οργάνωση.

Περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται...

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζελντίν αλ-Κάσαμ, είπε επίσης στον λογαριασμό της Χαμάς στο Telegram ότι 23 πτώματα Ισραηλινών ομήρων είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.

"Φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα προσεγγίσουμε λόγω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης των κατοχικών δυνάμεων κατά της Γάζας", δήλωσε. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τη δήλωση. Μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν υποδομές τρομοκρατών της Χαμάς που βρίσκονται στην οροφή ενός κτιρίου και σε παρακείμενο φρεάτιο σήραγγας μετά από πληροφορίες που λήφθηκαν από την ανάκριση τρομοκράτη της Χαμάς στο Shin Bet, αλλά και μέσω των χερσαίων επιχειρήσεων.

Επλήγησαν 120 στόχοι

Ο Ισραηλινός Στρατός έπληξε σήμερα περίπου 120 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συγκροτημάτων της Χαμάς και των αντιαρματικών θέσεων εκτόξευσης. Επιπλέον, μετά από πληροφορίες οι IDF έπληξαν ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου με τις χερσαίες δυνάμεις να εμπλέκονται σε ανταλλαγή πυρών με ένοπλους, σκοτώνοντας αρκετούς από αυτούς, αναφέρουν οι IDF ενώ προσθέτουν ότι στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατασχέθηκαν όπλα και υλικό πληροφοριών και εντόπισαν σήραγγες.

Στη Γάζα για επιθεώρηση ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, μετέβη σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας για μια επίσκεψη στα στρατεύματα, την πρώτη από την έναρξη του πολέμου κατά της Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στο μικρό παλαιστινιακό έδαφος.

"Ναι, ήταν στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα", είπε εκπρόσωπος του στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά τη μετάδοση στιγμιότυπων από τη δημόσια ισραηλινή τηλεόραση.

Το Ισραήλ θα "βρει"τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα και θα τον "εξοντώσει", δηλώνει ο Γκάλαντ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα "βρει" και θα "εξοντώσει"τον ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιαχία Σινουάρ.

"Θα βρούμε τον Σινουάρ και θα τον εξοντώσουμε", δήλωσε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ-Αβίβ.

"Αυτό το Σαμπάτ (Σάββατο) δώσαμε δύσκολες μάχες στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας. Ολοκληρώσαμε την περικύκλωση (της πόλης της Γάζας) και οι δυνάμεις μας επιχειρούν από τον νότο και τον βορρά", τόνισε.

"Και για να το κάνουμε αυτό μπήκαμε σε κατοικημένες περιοχές", ανακοίνωσε. Ο ισραηλινός στρατός άρχισε τη χερσαία επιχείρησή του στο παλαιστινιακό έδαφος την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 29 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε, σύμφωνα με τον στρατό.

Πηγή: protothema.gr  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση