ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ακούσαμε έναν θόρυβο, έπεσαν πάνω μας πέτρες και σίδερα»

Η μαρτυρία συμμαθητή του άτυχου 11χρονου

Τη δική του μαρτυρία για την στιγμή της φονικής έκρηξης το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12) στο 9ο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες από την οποία έχασε τη ζωή του ένας 11χρονος μαθητής κατέθεσε ένας 10χρονος ο οποίος ήταν «παρών» σε όσα τραγικά συνέβησαν.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο 10χρονος ο οποίος υπέστη κάταγμα στο χέρι από την έκρηξη, «παίζαμε μπάλα στον στεγασμένο χώρο και ξαφνικά ακούσαμε έναν πολύ μεγάλο θόρυβο, έπεσαν πέτρες μεταλλικά αντικείμενα, ένα από αυτά χτύπησε συμμαθητή μου. Άρχισαν να πέφτουν πάνω μας σοβάδες και χώματα» καθώς το παιδί δεν γνώριζε την τραγική κατάληξη για τον 11χρονο.

Τα παιδιά βρίσκονταν σε έναν στεγασμένο χώρο τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να παίζουν ποδόσφαιρο όταν έβρεχε, όπως συνέβη χθες, Δευτέρα, στις Σέρρες, με το λεβητοστάσιο να είναι ακριβώς δίπλα τους.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή με αποτέλεσμα η πόρτα να εκτοξευτεί δεκάδες μέτρα μακρύτερα και στην πορεία της να χτυπήσει τον άτυχο 11χρονο προκαλώντας του «κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν του νοσοκομείου Σερρών το οποίο παρέλαβε τη σορό του μαθητή.

Το πρωί της Τρίτης (6/12) στο σχολείο βρέθηκε ο δικηγόρος της οικογένειας για να παρακολουθήσει την αυτοψία των πραγματογνομώνων που όρισε η ΕΛΑΣ προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας με τον έναν νεκρό και τους δύο τραυματίες.

Ο ίδιος, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και πολυεπίεδες ευθύνες» ζητώντας «να βρεθούν τα αίτια αυτού που μετέτρεψε ένα σχολείο σε ωρολογιακή βόμβα».

Την ίδια ώρα ο πατέρας του μαθητή της ΣΤ΄ Δημοτικού είπε στον δήμαρχο Σερρών ο οποίος επικοινώνησε μαζί του ότι αυτό που θέλει είναι «να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει» για το δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12).

Καλή η εξέλιξη της υγείας του τρίτου τραυματία

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γιώργος Τσικόπουλος, η κατάσταση της υγεία του τρίτου τραυματία από την έκρηξη εξελίσσεται θετικά μετά το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε στο κεφάλι καθώς τραυματίστηκε από την έκρηξη.

«Μετά τον έλεγχο που έγινε, βρέθηκε ότι έχει ένα εμπίεσμα. Εμπίεσμα σημαίνει ότι το κόκκαλο το κρανίου είχε μπει μέσα δύο εκατοστά. Έγινε μία εγχείρηση επιτυχέστατα, είναι εκτός κινδύνου και χαιρόμαστε πολύ που αυτό το παιδάκι θα πάει πάρα πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τσικόπουλος

Μπαλάκι οι ευθύνες

Εντωμεταξύ αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια όσων εμπλέκονται στην υπόθεση των εργασιών στον λέβητα να ρίξουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο για ό,τι συνέβη και οδήγησε στην έκρηξη με θύμα το 11χρονο παιδί.

Το πρωί της Τρίτης (6/12) ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει έγγραφο από τον διευθυντή του σχολείου ότι υπάρχει εργολάβος να κάνει εργασίες ενώ γίνονται μαθήματα» με τον διευθυντή από την πλευρά του να δηλώνει την Δευτέρα ότι «ο εργολάβος έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».

Ο δήμαρχος Σερρών υποστήριξε ότι «υπάρχει μια σύμβαση που περιγράφει τις υποχρεώσεις του αναδόχου ότι θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας» επιμένοντας ότι «δεν είχαμε ενημέρωση από κανέναν, ούτε από τον ανάδοχο ούτε από τον διευθυντή ότι θα κάνουν εργασίες με τους λέβητες γιατί δεν θα είχαμε δώσει άδεια».

Κατά τον ίδιο, δε, «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής παραλαβή του έργου, το αν είχε προβλήματα δεν μας είχε αναφερθεί. Το έργο θα τελείωνε μέσα στον Δεκέμβριο και θα γινόταν η τελική εκθεση του αναδόχου για να παραληφθεί από τον δήμο».

«Δολοφονική πράξη» καταγγέλλουν συγγενείς και φίλοι του 11χρονου

Συμμαθητές αλλά και οι γονείς δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν πως μια κατά τα φαινόμενα απλή εργασία σε λέβητα θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί μια αθώα ζωή μόλις στα 11 του χρόνια. Συγγενείς, φίλοι και γονείς του σχολείου μιλούν για «έγκλημα», για μια «δολοφονική πράξη», όπως χαρακτήρισαν στο protothema.gr την απόφαση να γίνουν εργασίες στον λέβητα εν ώρα μαθημάτων.

Από την έκρηξη πολλά κομμάτια από τη μόνωση του κτιρίου εκτινάχθηκαν στους γύρω κήπους, ενώ βρίσκονται ακόμα στα κλαδιά των δέντρων. Τη στιγμή που συνέβη το τραγικό περιστατικό ο άτυχος μαθητής και οι δύο συμμαθητές του, μαζί με άλλους μαθητές του σχολείου, βρίσκονταν στην αυλή καθώς παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο. Με την έκρηξη του λεβητοστασίου, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά, εκεί ακριβώς όπου έπαιζαν οι μαθητές με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον 11χρονο και ελαφρά άλλα δύο παιδιά, 6 και 10 ετών.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε να διερευνηθούν άμεσα οι ευθύνες για την έκρηξη στο λεβητοστάσιο στο 9ο Δημοτικό ενώ ο Δήμος Σερρών αναστέλλει μέχρι την ημέρα της κηδείας του 11χρονου, όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις

«Ήταν ένα σφοδρό χτύπημα με ακαριαίο αποτέλεσμα»

Τις εικόνες που αντίκρυσαν οι αστυνομικοί μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο περιέγραψε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου αστυνομικών υπαλλήλων του νομού Σερρών, Τάσος Αραμπατζής.

«Το θέαμα σοκαριστικό. Το σοκ το οποίο έχουν υποστεί τα παιδιά τα οποία ήταν παρόντα στο συμβάν, είναι μεγάλο και δέχονται τη φροντίδα παιδοψυχολόγων. Ήταν ένα σφοδρό χτύπημα με ακαριαίο αποτέλεσμα. Η πόρτα συνέχισε τη ξέφρενη πορεία της και σταμάτησε πάνω στα κάγκελα του σχολείου, 40 μέτρα από την αρχική της θέση. Τρεις άνδρες προσπαθήσαμε να τη σηκώσουμε και δεν τα καταφέραμε. Τα άλλα δύο παιδιά χτυπήθηκαν από θραύσματα τσιμέντου και εκσφενδονίστηκαν και άλλα υλικά από την αποθήκη», αναφέρει ο Τάσος Αραμπατζής.

«Απόψε σκοτείνιασε νωρίς»

Συγκινητικό είναι, εντωμεταξύ, το αντίο στον 11χρονο μαθητή από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Σερρών .

«Σήμερα στην πόλη μας σκοτείνιασε νωρίς. Το ίδιο και στην καρδιά μας. Σε έναν χώρο που είναι συνυφασμένος με την χαρά και την δημιουργία, εκτυλίχθηκε η πράξη του δράματος που μας οδήγησε στον απόλυτο θρήνο. Είμαστε συγκλονισμένοι και συντετριμμένοι. Ένα «γιατί» πνίγεται από τον ασυγκράτητο λυγμό μας. Είναι άδικο. Είναι πέρα από τα όρια μας. Ο νους μας πάει στους γονείς του μικρού Βασίλη. Συμπάσχουμε και θρηνούμε για τον αδόκητο χαμό του. Τα λόγια δεν μπορούν να αποδώσουν αυτό που νιώθουμε.

Καλό μας παιδί,

Στὸ ταξίδι ποὺ σὲ πάει

ὁ μαῦρος καβαλλάρης,

κύτταξε ἀπ᾿ τὸ χέρι του,

τίποτε νὰ μὴν πάρεις».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X
X