ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ζητούν εξηγήσεις στη Βουλή για την υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας

Έκτακτη Σύσκεψη συγκάλεσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής

24news team

Έκτακτη Σύσκεψη συγκάλεσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, αναφορικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση της νεαρής Βρετανίδας η οποία είχε καταγγείλει ομαδικό βιασμό της τον Ιούλιο του 2019 στην Αγία Νάπα.

Θυμίζουμε ότι το Ανώτατο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, στην οποία η Βρετανίδα καταδικάστηκε για ψευδή καταγγελία βιασμού.

Η απόφαση του Ανωτάτου, που λήφθηκε στις 31 Ιανουαρίου, καταδεικνύει τους λάθος χειρισμούς που έγιναν στο ζήτημα της -τότε- 19χρονης, με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συγκαλεί την έκτακτη συνεδρίαση, ζητώντας εξηγήσεις για τους χειρισμούς που λήφθηκαν.

Να σημειώσουμε ότι στην Επιτροπή κλήθηκαν να παρουσιαστούν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στυλιανό Παπαθεοδώρου, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν παρευρέθηκαν.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, καλέστηκαν η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπρόσωποι του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Νομικής Υπηρεσίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, του Γραφείου Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων της Αστυνομίας Κύπρου, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ), του Δικτύου Ενάντια στην Βία κατά των Γυναικών και του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου και του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Ανατροπή – Η απόφαση από το Ανώτατο

Ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, κατάφερε μέσω Ανωτάτου Δικαστηρίου η Βρετανίδα που καταδικάστηκε για ψευδή καταγγελία βιασμού από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα, τον Ιούλιο του 2019. Το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε σε τετράμηνη φυλάκιση με αναστολή, ήταν αυτό της δημόσιας βλάβης.

Η νεαρή Βρετανίδα ήταν 19 ετών, όταν υπέστη τον καταγγελλόμενο βιασμό. Αργότερα ανακάλεσε την καταγγελία της, αλλά όπως υποστήριξε η ίδια, κατόπιν πίεσης και υπό τις υποδείξεις της κυπριακής αστυνομίας και χωρίς την παρουσία συνηγόρου.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Telegraph», οι δικηγόροι της νεαρής γυναίκας κατέθεσαν υπόμνημα 70 σελίδων πως η καταδίκη και συνεπακόλουθη τετράμηνη φυλάκιση με αναστολή της πελάτισσας τους ήταν «εξαιρετικά αναξιόπιστη» και έπρεπε να ανατραπεί.

Ανέφεραν πως «όσο η καταδίκη ισχύει, καταστρέφει το μέλλον μιας νεαρής γυναίκας που εν τέλει ήταν το θύμα μιας σεξουαλικής επίθεσης».

Επίσης, σύμφωνα με την «Daily Telegraph», αν η έφεση δεν οδηγούσε σε ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, οι δικηγόροι της νεαρής Βρετανίδας θα απευθύνονταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση