ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πυρκαγιά - Λεμεσός: Τις επόμενες μέρες η εκτίμηση των ζημιών

«Σε ουδεμία περίπτωση δεν υπήρξε θέμα ολιγωρίας»

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που μαινόταν από το μεσημέρι της Δευτέρας στις περιοχές Μαλλιάς - Πάχνας - Κισσούσας μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και ενεργοποίηση των εναέριων δυνάμεων νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής δεν αποκλείεται η αναζωπύρωση λόγω και τον ισχυρών ανέμων. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής θα παραμείνουν στον χώρο έτσι ώστε να μπορέσουν να ελέγχουν την πυρκαγιά. 

Νωρίς το πρωί σήμερα ενεργοποιήθηκαν τα 4 εκμισθωμένα ελικόπτερα της Δημοκρατίας τα οποία σε συνδυασμό με τις επίγειες δυνάμεις οι οποίες βρίσκονταν στο μέτωπο όλο το βράδυ, συνέχισαν τις τελικές κατασβέσεις και ασφάλιση της περιμέτρου με το κίνδυνο αναζωπυρώσεων όμως να συνεχίζει να υφίσταται.

Από την πυρκαγιά, η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο, καταστράφηκε έκταση 2,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων από καλλιέργειες, οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια και άγρια βλάστηση.  Καταστράφηκαν επίσης εγκαταλελειμμένα υποστατικά, πάσσαλοι και καλώδια της ΑΗΚ. 

Τις επόμενες μέρες η εκτίμηση των ζημιών

Μέσα στις επόμενες μέρες θα βρεθούν στην περιοχή της πυρκαγιάς στη Λεμεσό οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας για εκτίμηση των ζημιών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Κώστας Καδής, ο οποίος το πρωί βρέθηκε στην περιοχή και συζήτησε με τους κοινοτάρχες τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το Υπουργείο να στηρίξει τις πληγείσες κοινότητες.

Σε δηλώσεις αργότερα στην Πάφο, ο Υπουργός ανέφερε ότι ήταν μια μεγάλη πυρκαγιά η οποία έθεσε σε κινητοποίηση ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός ότι η φωτιά περιορίστηκε πριν προχωρήσει ιδιαίτερα μέσα σε δασικές περιοχές, γιατί σε εκείνη την περίπτωση, όπως εξήγησε, θα μιλούσαμε και για πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Υπό κράτηση ένα πρόσωπο για την πυρκαγιά

Η Αστυνομία προέβη στη σύλληψη 49 ετών άντρα από χωριό της περιοχής. Φέρεται να έθεσε τη φωτιά κακόβουλα και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται ανάμειξη στην υπόθεση, το πρωί οδηγήθηκε ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή της πυρκαγιάς, εναντίον του υπόπτου εξασφαλίστηκε μαρτυρία που τον τοποθετεί στην περιοχή της φωτιάς.

Ο ίδιος ωστόσο αρνείται ενοχή και ισχυρίζεται ότι την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν σε άλλο χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Τους ισχυρισμούς τους διερευνούν τα μέλη του ΤΑΕ, που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Στην περιοχή Υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης  Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίς το πρωί τις πληγείσες περιοχές ανέφερε ότι στη διάρκεια της νύχτας έγινε τεράστια προσπάθεια για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.

«Ευτυχώς μας βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες» ανέφερε ενδεικτικά. Όπως είπε, παρόλο που η πυρκαγιά θεωρείται ότι είναι υπό πλήρη έλεγχο, «υπάρχουν σημεία τα οποία δημιουργούν πιθανώς προβλήματα για αυτό και υπάρχουν επιτόπου συνεργεία της πυροσβεστικής και των άλλων υπηρεσιών για να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αναζωπύρωση έστω και αν αργότερα σήμερα θα υπάρχει αύξηση των ανέμων».

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο εκ μέρος μου και εκ μέρους της πολιτείας να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις  ευχαριστίες μου τόσο προς την πυροσβεστική υπηρεσία όσο και προς το τμήμα δασών, την πολιτική άμυνα, την επαρχιακή διοίκηση, τους εθελοντές, την υπηρεσία θήρας και όλους όσους συνέβαλαν στο να καταφέρουμε να σβήσουμε αυτή την πυρκαγιά, η οποία ευτυχώς μόνο περιορισμένες ζημιές δημιούργησε".

Σύμφωνα με τον Υπουργό, κάηκαν πέριξ των 2,2 χιλιομέτρων άγριας βλάστησης , κάποια οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια για τα οποία έχει ήδη μιλήσει με τους κοινοτάρχες ο Υπουργός Γεωργίας, καθώς και κάποια εγκαταλελειμμένα υποστατικά αλλά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν ότι η πυροσβεστική υπηρεσία καθυστέρησε να ανταποκριθεί στην πυρκαγιά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι « η κινητοποίηση όλων ήταν άμεση και χρησιμοποιήθηκε η μέγιστη επιτρεπόμενη δύναμη για την πυρκαγιά». Ανέφερε ότι σε όλες τις πόλεις έμειναν μόνο ομάδες ασφαλείας.

Ο  αναπληρωτής Διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Λεωνίδας Λεωνίδου στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι δεν έγινε κανένα λάθος στην όλη επιχείρηση και πρόσθεσε ότι δεν παρατηρήθηκε καμία καθυστέρηση από πλευράς της πυροσβεστικής. 
«Η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ήταν άψογη.  Τέτοιες πυρκαγιές απλά χρειάζονται χρόνο και κόπο» δήλωσε ο κ. Λεωνίδου.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι σε ουδεμία περίπτωση δεν υπήρξε θέμα ολιγωρίας όπως αυτό είχε τεθεί μεμονωμένα δημοσιογραφικά μετά από παράπονα πολιτών. Με την κλήση που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 11.40 χθες υπήρξε άμεση ανταπόκριση με 7 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα και 20 πυροσβέστες. Επιπρόσθετα τέθηκαν στην διαδικασία απογείωσης τα 2 εκμισθωμένα ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών. Παράλληλα είχαν ενημερωθεί και άλλες Υπηρεσίες καταστολής όπως το Τμήμα Δασών, Ταμείο Θήρας, Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, Πολιτική Άμυνα για κινητοποίηση. Με την άφιξη των πρώτων οχημάτων πυρόσβεσης και αξιολογώντας την κατάσταση της πυρκαγιάς από τον Υπεύθυνο Αξιωματικό στην σκηνή, βάση των καιρικών συνθηκών (άνεμοι) αλλά και την μορφολογία του εδάφους κλήθηκαν επιπρόσθετες επίγειες δυνάμεις από όλες τις Επαρχίες λαμβανομένου υπόψη και την απαραίτητη πυροσβεστική κάλυψη που είθισται και πρέπει να υπάρχει και σε άλλες δυνητικά επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιών περιοχές της Κύπρου, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να φθάνουν στα 18 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα και 48 πυροσβέστες. Επιπρόσθετα με την ενεργοποίηση και των άλλων Υπηρεσιών καταστολής οι δυνάμεις έφθασαν στα 38 μηχανοκίνητα στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα και 120 άτομα προσωπικό. Παράλληλα επιχειρούσαν 10 συνολικά πτητικά μέσα.

Επιπρόσθετα αναφέρουμε ότι για την κατάσβεση τέτοιου είδους πυρκαγιών και ειδικά για την χθεσινή εκπονήθηκε σχέδιο δράσης σε συνεργασία με τις με το Τμήμα Δασών και κανένα στελεχωμένο πυροσβεστικό όχημα και πτητικό μέσο δεν ενεργούσε αυτόβουλα παρά μόνον με τις οδηγίες του Υπεύθυνου Αξιωματικού στην σκήνη. Γίνεται εκτίμηση και επανεκτίμηση ανάλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς και εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο ανάλογα με την επικινδυνότητα αναδιπλώνονται και μετακινούνται δυνάμεις. 

Η τελευταία ενημέρωση από το βράδυ

Σε επικοινωνία του 24News με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέα Κεττή χθες Δευτέρα αργά το βράδυ μας ενημέρωσε ότι 

Τα πράγματα ήταν καλύτερα στο μέτωπο παρόλα αυτά οι επίγειες δυνάμεις θα συνέχιζαν βάσει σχεδίου τις προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας ελπίζοντας ότι σε συνδυασμό με τα εναέρια χτυπήματα το πρωί η φωτιά όπως και έγινε θα μπορούσε να τεθεί υπό μερικό έλεγχο

Προηγουμένως

Υπενθυμίζεται ότι χθές Δευτέρα 13/08 στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν λίγο μετά τις εννέα το βράδυ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης και ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει κινητοποιηθεί η μέγιστη δύναμη της πυροσβεστικής, τονίζοντας ότι όλες οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ θα τεθεί και αύριο σε εφαρμογή το σχέδιο Ίκαρος όπως και σήμερα. « Εργάζονται 38 πυροσβεστικά οχήματα, 120 άτομα προσωπικό από την πυροσβεστική υπηρεσία, το ταμείο θήρας, το τμήμα δασών και της επαρχιακής διοίκησης» ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Σαββίδης. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι στη διάρκεια της νύχτας, η πυρκαγιά θα ελεγχθεί.

Όπως είπε, υπάρχουν υποψίες για το πώς προέκυψε η φωτιά . Ερωτηθείς για παράπονα πολιτών ότι υπήρχε ολιγωρία από τις αρμόδιες υπηρεσίες για κατάσβεση μετώπων της πυρκαγιάς, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις εργάστηκαν όπως θα έπρεπε να λειτουργήσουν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Από πλευράς του ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανάκριση ενός προσώπου σε σχέση με τη φωτιά. Όπως είπε την υπόθεση έχει αναλάβει για διερεύνηση το ΤΑΕ Λεμεσού και ήδη αρκετά άτομα έχουν κληθεί για ανάκριση και για λήψη καταθέσεων.

Από πλευράς τους ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου, ανέφερε ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει εκπονηθεί σχετικό σχέδιο και ότι στη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να κατασβέσουν περιμετρικά την πυρκαγιά ώστε να τη θέσουν υπό έλεγχο. Επεσήμανε επίσης ότι από τη φωτιά κάηκαν κάποια ακατοίκητα υποστατικά, καλλιέργειες, περιβόλια και  αμπέλια, καθώς επίσης και πάσσαλοι και καλώδια της ΑΗΚ.

Εκκένωση χωριού

Μετά από αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με την πολιτική άμυνα εκκενώθηκε καθαρά για προληπτικούς λόγους από την πολιτική άμυνα και την Αστυνομία βάση των Σχεδίων Δράσης το χωριό Κισσούσα, στο οποίο διέμεναν 10 άτομα. Οι κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε ασφαλή χώρο ενώ διανυκτέρευσαν σε υποστατικά γειτονικών χωριών 

Διακοπή ρεύματος

Λόγω της ζημιάς στους πασσάλους και τα καλώδια της ΑΗΚ, σε κάποιες περιοχές η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είχε διακοπή. Οι περιοχές που επηρεάστηκαν ήταν οι Σιλίκου, Πάχνα, Άγιος Θεράπων, Βουνί, Κοιλάνι, Μαλιά και Πέρα Πεδί.

Κλειστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς δρόμοι παρέμειναν κλειστοί όπως αυτους της Λεμεσού - Καντού - Πλατρών παρά το χωριό Κισσούσα ενω αργότερα δώθηκαν πίσω στην κυκλοφορία.

Ακόμη ο δρόμος Αγίου Αμβροσίου – Βουνιού, ο οποίος ήταν κλειστός λόγω της πυρκαγιάς έχει ανοίξει και η τροχαία κίνηση διεξάγεται κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση