ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Χτυπά» την Κύπρο η κακοκαιρία «Αυγή» (Live εικόνα)

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

24news team

Σε κλοιό κακοκαιρίας μπαίνει η Κύπρος, αφού το χαμηλό βαρομετρικό «Αυγή» θα επηρεάζει την περιοχή μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (01/02). Το πρωί της Δευτέρας, η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί προειδοποίηση για βροχές και τοπικές ισχυρές καταιγίδες που αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως το βόρειο μισό και ανατολικές περιοχές του νησιού κατά διαστήματα. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει και χαλάζι. Η ένταση της βροχές αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 55 και 70 χιλιοστών ανά ώρα.

Χιονόπτωση και στα χαμηλότερα ορεινά

Οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρουν πως το βράδυ της Δευτέρας (29/01), στα ψηλότερα ορεινά και πιθανόν τοπικά στα χαμηλότερα ορεινά, αναμένεται να σημειωθεί χιονόπτωση. Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα παράλια.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού

Απόψε, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα παράλια. Σε περίπτωση καταιγίδας πιθανό να πέσει και χαλάζι. Στα ψηλότερα ορεινά και πιθανόν τοπικά στα χαμηλότερα ορεινά αναμένεται να σημειωθεί χιονόπτωση. Τα φαινόμενα ενδέχεται τοπικά να είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα βόρεια παράλια βορειοανατολικοί ως ανατολικοί, ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα βόρεια παράλια ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 8 στα παράλια και γύρω στους μείον 2 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά και στα ημιορεινά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Αύριο, ο καιρός θα εξακολουθήσει να είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Σε περίπτωση καταιγίδας πιθανό να πέσει και χαλάζι. Τα φαινόμενα ενδέχεται τοπικά να είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα βόρεια παράλια, πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα βόρεια παράλια, ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και γύρω στους 4 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά θα επικρατεί παγετός.

Το βράδυ, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σε περίπτωση καταιγίδας πιθανό να πέσει και χαλάζι. Στα ψηλότερα ορεινά και πιθανόν τοπικά στα χαμηλότερα ορεινά αναμένεται να σημειωθεί χιονόπτωση. Τα φαινόμενα ενδέχεται τοπικά να είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα βόρεια και τοπικά στα δυτικά παράλια βορειοανατολικοί, πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα βόρεια παράλια μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να κυμαίνεται πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Την Τετάρτη, αναμένονται βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Σε περίπτωση καταιγίδας πιθανό να πέσει και χαλάζι. Τα φαινόμενα ενδέχεται τοπικά να είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να κυμαίνεται πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Την Πέμπτη, αναμένονται μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα καθώς και χιόνια στα ορεινά. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα υποχωρούν.

Την Παρασκευή αυξημένες νεφώσεις πιθανό να δώσουν μεμονωμένη βροχή. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο.

Μετά και τις τελευταίες βροχές που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα, κυρίως στις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου, Πυροσβεστική και Αστυνομία βρίσκονται σε εγρήγορση για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν οι πολίτες. Μάλιστα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με ανακοίνωσή της συστήνει στους πολίτες τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.
  • Εάν διαθέτετε υδραντλίες σε υπόγειους ή ημιυπόγειους χώρους, βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν κανονικά και είναι ικανές να αφαιρούν αρκετή ποσότητα όμβριων υδάτων.
  • Πρόχειρα υποστατικά στέγαστρα με τσίγκους και παραπήγματα να είναι καλά στερεωμένα.
  • Στερεώστε καλά κύλινδρα υγραερίου και ντεπόζιτα πετρελαίου οικιακής ή άλλης χρήσης.
  • Ντεπόζιτα νερού και ηλιακοί θερμοσίφωνες να είναι καλά στερεωμένα.
  • Απομακρύνετε πρόχειρες κατασκευές και υλικά από τις οροφές.
  • Σκαλωσιές σε οικοδομές να στερεώνονται καλά.
  • Να ασφαλίζονται και να στερεώνονται καλά διαφημιστικές πινακίδες.

Όταν παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα, το κοινό συστήνεται να περιορίζει την άσκοπη μετακίνησή του και να ακολουθεί τις οδηγίες και συμβουλές των αρμόδιων Αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση