ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χρήματα για φτωχούς πρόσφυγες μέσω φορολογίας αγοραπωλησιών γης

Τι έγινε στην Επιτροπή Προσφύγων

Στέλιος Ξιουρής

Πατρίς υπό πώληση. Κάπως έτσι μοιάζει η κατάσταση με τις συνεχιζόμενες πωλήσεις περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, οι οποίοι προσφεύγουν στην ούτω καλούμενη επιτροπή αποζημιώσεων και έναντι πινακίου φακής ξεπουλούν τις περιουσίες τους.

Η στυγνή καθημερινότητα και οι δυσκολίες κα ανάγκες των ανθρώπων, καθώς και η απαισιοδοξία που διακατέχει τους Ε/Κ για την μη λύση του Εθνικού Θέματος, οδηγεί αρκετούς απελπισμένους πρόσφυγες στην επιτροπή της απάτης , όπως ονομάζεται η επιτροπή αποζημιώσεων που συνέστησε το ψευδοκράτος.

Μάλιστα και στην προκειμένη κυκλώματα τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα δρουν προς υποβοήθηση και παραπλάνηση των προσφύγων για δήθεν ευεργετικά αποτελέσματα από την προσφυγή στην επιτροπή – απάτη του ψευδοκράτους.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και για το Κυπριακό αφού κάποια στιγμή χωρίς να το συνειδητοποιήσουν οι πολιτικοί μας ταγοί, ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια επίλυσης του Εθνικού θέματος, το περιουσιακό θα λυθεί με νέες πραγματικότητες, αφού σημαντικό μέρος των προσφυγικών περιουσιών θα περιέλθει στο ψευδοκράτος.

Προς τούτο κατατέθηκε πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ –ΕΔΕΚ με την οποία ζητούν την επιβολή τέλους 0,4% επί των αγοραπωλησιών γης, ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό γύρω στα 16 εκ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό θα κατατίθεται στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και θα χρησιμοποιείται για στήριξη φτωχών προσφύγων.

Κατά την συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, έγινε αναφορά σε παραδείγματα προσφύγων, οι οποίοι πώλησαν περιουσία πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα κατεχόμενα, για περίπου μισό εκατομμύριο. Ωστόσο στο τέλος της ημέρας ούτε το μισό ποσό δεν κατέληξε στις τσέπες του ιδιοκτήτη, αφού υπόλοιπο διατέθηκε για δικηγορικά έξοδα.

Τεχνοκράτες πρόβαλαν συνταγματικά κωλύματα για την προώθηση της πρότασης νόμου, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει και ο θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις βουλευτών οι οποίοι επισημαίνουν ότι η πρόταση νόμου δίνει εν μέρει απάντηση στο περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι μόνο το 30% των προσφύγων έλαβαν είτε προσφυγικό σπίτι, είτε βοήθεια για να κτίσουν ή να αγοράσουν διαμέρισμα. Το υπόλοιπο 70% αγόρασε οικόπεδο ή σπίτι, καταβάλλοντας φορολογίες 45%, για ακίνητα τα οποία απέκτησαν υπεραξία μετά το 1974.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση