ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Χρειάζεται παρακολούθηση και μελέτες για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού»

Τι είπαν ειδικοί στο ΕΚ

Χρειάζεται παρακολούθηση και περισσότερες μελέτες για τις μεταλλάξεις, επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες του ΕΜΑ, ECDC και ΠΟΥ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η βρετανική μετάλλαξη είναι 75% πιο μεταδοτική, δημιουργεί περισσότερη νόσηση και προκαλεί περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά δεν έχουμε στοιχεία ότι δημιουργεί προβλήματα στην ανοσία και τα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί με εμβολιασμό ή ανάρρωση, δήλωσε σήμερα ο Μπούνο Τσιάνκο επικεφαλής του τομέα επιτήρησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βρετανική μετάλλαξη βρίσκεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ αυτή τη στιγμή.

Όπως τόνισε ο επιστήμονας του ECDC, για την ΕΕ υπάρχουν ακόμα δύο μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία, η Νοτιοαφρικανική και η Βραζιλιάνικη.

Η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι 50% πιο μεταδοτική και ενέχει κίνδυνο επαναμόλυνσης ατόμων που έχουν αναρρώσει. Βρίσκεται ήδη σε 18 χώρες. Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη βρίσκεται σε 9 χώρες της ΕΕ, δεν είναι όμως η πιο συχνή μετάλλαξη και μπορεί να επαναμολύνει και σε όσους έχουν αντισώματα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ακόμα και αν οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές, ανταποκρίνονται στα ίδια ακριβώς μέσα αντιμετώπισης στα οποία ανταποκρίνεται και το βασικό στέλεχος του Sars-Cov2.

Ο ειδικός του ECDC εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής, ότι αν τα περιοριστικά μέτρα διατηρηθούν ως τις αρχές Μαΐου, η καμπύλη της θνησιμότητας θα είναι σημαντικά μικρότερη και θα καθυστερήσει εξαιρετικά η κορύφωση της.

Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να διαπιστώσουμε αν τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν πλήρως από τις εν λόγω μεταλλάξεις εξήγησε ο Μάρκο Καβαλιέρι, επικεφαλής του τομέα εμβολίων και βιολογικών απειλών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, επισημαίνοντας ωστόσο προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν την παραγωγή αντισωμάτων. Όπως ανακοίνωσε ο Μάρκο Καβαλιέρι, ο ΕΜΑ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλους ρυθμιστικούς οργανισμούς για τη προετοιμασία και αδειοδότηση των μελλοντικών εμβολίων για τις μεταλλάξεις και σημείωσε ότι εργάζεται με τις κοινοτικές αρχές επί ενός πιο ευέλικτου πλαισίου έγκρισης. Ζήτησε μάλιστα τη δημιουργία παγκόσμιου forum παρακολούθησης της όλης εξέλιξης στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων επί των μεταλλάξεων.

Όπως είπε, ο ΕΜΑ εξετάζει μεταξύ άλλων σενάρια εμβολιασμού με συνδυασμούς εμβολίων για το κεντρικό στέλεχος και δεύτερης δόσης για τις μεταλλάξεις, αλλά και το γενικό πλαίσιο επιτάχυνσης των σχετικών μεγεθών.

Τέλος, η Κάθριν Ο’Μπράιν υπεύθυνη τομέα εμβολίων και ανοσολογίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απευθυνόμενη στην ίδια επιτροπή του ΕΚ, σημείωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερη παρακολούθηση της εξάπλωσης των παραλλαγών, αλλά και περισσότερες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων επ’ αυτών για να εξαχθούν συμπεράσματα, προειδοποιώντας ότι προς το παρόν υφίσταται μεγάλο κενό σχετικών δεδομένων. Ωστόσο εξήγησε ότι από τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα, φαίνεται πως ειδικά για τη βαριά νόσηση η προστασία των εμβολίων ισχύει και για αυτές τις παραλλαγές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X