ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπ. Υγείας για αντιδράσεις γονέων: «Είτε να χρησιμοποιηθεί η μάσκα, είτε να...»

Τι ανέφερε για αυστηροποίηση μέτρων

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αξιολόγησαν την κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια σε σχέση με τις νοσηλείες και εξέτασαν τους τρόπους αντίδρασης, σε περίπτωση εμφάνισης της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού "Όμικρον", που σήμανε συναγερμό στις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, η Διοίκηση και η Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ, οι Εκτελεστικοί Διευθυντές των Νοσοκομείων σε όλες τις επαρχίες, λειτουργοί του ΟΚΥπΥ και υπηρεσιακοί Λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε πως "την Παρασκευή το βράδυ μετά απο την ενημέρωση που είχαμε για τον νέο ιό, αμέσως αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη σύσκεψη, για να ετοιμαστούμε ακόμη πιο καλά". "Θέλω να σας ενημερώσω ότι την Παρασκευή το μεσημέρι, είχαμε μία σύσκεψη με τον ΟΚΥπΥ, όπου προγραμματίσαμε, πως θα μεταφέρουμε κάποιους ασθενείς από τα δημόσια νοσηλευτήρια στον ιδιωτικό τομέα, ώστε σε περίπτωση που έχουμε αύξηση νοσηλειών, τα νοσηλευτήρια μας να αντεπεξέλθουν". Τόνισε πως, "αυτή τη στιγμή βάσει των επίσημων στοιχείων της Ε.Ε, η χώρα μας είναι ανάμεσα στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις μειωμένες νοσηλείες και αυτή την πρωτιά θέλουμε να την διατηρήσουμε".

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, "θα εκδοθεί διάταγμα που θα σταμάτα τα ψυχρά περιστατικά και η μεταφορά ασθενών τη συγκεκριμένη στιγμή, γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση της Γενικής Διευθύντριας και θα αφορά άτομα από μονάδες εντατικής θεραπείας, Παθολογικα, Πνευμονολογικά, Ορθοπεδικά και όπου αλλού καταγραφεί ανάγκη.

Σε ερώτηση εάν η τριτη δόση καλύπτει τη νέα μετάλλαξη και ποιες ενέργειες θα γινουν απο το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα, τόνισε πως, "η εμφάνιση αυτού του ιού, κάνει ακόμα πιο αναγκαία την 3η δόση, γιατί όλες οι ενδείξεις απο τους ειδικούς, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό μας δείχνουν ότι το εμβόλιο θα προσφέρει μια σημαντική προστασία". "Μπορεί να μην προσφέρει στο 100%, αλλά προσφέρει μια προστασία 70% - 80% που είναι πάρα πολύ σημαντική". Τονίζοντας πως, με τη νέα μετάλλαξη, είναι πιο σημαντικό να χρησιμοποιούμε τις προστατευτικές μάσκες, δίνοντας παράδειγμα τη Βρετανία, όπου ενώ είχε καταργήσει το μέτρο για υποχρεωτική χρήση της μάσκας, τώρα, επανέφερε το μέτρο. "Θέλω να στείλω το μήνυμα πως οι μάσκες προστατεύουν και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα και είναι πολύ σημαντικό, τώρα, με τη νέα μετάλλαξη να χρησιμοποιούμε τις μάσκες".

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που μαίνονται απο γονείς για τη χρήση της προστατευτικής μάσκας στα δημοτικά, ο Υπουργός Υγείας τόνισε, πως "στα σχολεία εντοπίστηκαν αρκετά κρούσματα και οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου λαμβάνονται κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών", ξεκαθαρίζοντας πως, "υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να χρησιμοποιηθεί η προστατευτική μάσκα, που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα, είτε να κλείσουν τα σχολεία. Η κυβέρνηση επιλέγει την πρώτη επιλογή και θεωρεί πως είναι το πιο σωστό μέτρο".

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν αριθμοί εμβολιασμένων ατόμων που νοσηλεύτηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και έχασαν τη ζωή τους, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως, "οι περισσότεροι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους, ειναι άτομα που είχαν άλλα προβλήματα υγείας, τονίζοντας πως είναι μηδαμινός ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και δεν είχαν οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας και έχασαν τη ζωή τους.

Ερωτηθείς ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για Κύπριους πολίτες που έφθασαν απο χώρες της Αφρικής, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε, πως τα αποτελέσματα και των 11 ατόμων είναι αρνητικά και συμφωνήθηκε όπως γίνει και δεύτερος έλεγχος για την επιβεβαίωση τους αποτελέσματος.

Σε ερώτηση εάν αναμένεται αυστηροποίηση των μέτρων, ο κ. Χατζηπαντέλα, ανέφερε πως, "είναι ένα θέμα που αξιολογείται και αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών στην αυριανή σύσκεψη με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή".

Απο την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστινα Γιαννάκη, δήλωσε πως έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 12-19 ετών, "καθώς μόνο το Σάββατο έγιναν περίπου 6 χιλιάδες εμβολιασμοί και για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, αναμένονται τα εμβόλια στην Κύπρο εντός Δεκεμβρίου". Όπως τόνισε, "οι εμβολιασμοί θα γίνονται μέσω των εμβολιαστικών κέντρων ελέυθερης προσέλευσης (walk in), ενώ τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα (walk in) στα κρασοχώρια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στοχος είναι, είναι να φθάσουμε για τους πλήρως εμβολιασθέντες στο 83%".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X