ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χαμός σε λύκειο της Λευκωσίας - Βρισιές, απειλές και… ξύλο

«Είσαι γυναίκα, εν δικαιούσαι να έσιεις άποψη»

24news team

Αναβρασμός επικρατεί στο Λύκειο Δασούπολης με φόντο εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Με βάση τις καταγγελίες οι οποίες έφθασαν και στην Αστυνομία, μαθήτριες δέχθηκαν σωματική και λεκτική βία από συμμαθητές τους εντός του σχολικού χώρου.

Μαθήτρια ισχυρίζεται ότι δέχθηκε απειλές και όχι μόνο, με τους συμμαθητές της να της φωνάζουν μεταξύ άλλων: «είσαι γυναίκα, εν δικαιούσαι να έσιεις άποψη».

Απογοήτευση, στεναχώρια, προβληματισμός από τη μητέρα

Η μητέρα της μαθήτριας εμφανώς στεναχωρημένη και προβληματισμένη ανέφερε: Χθες, η κόρη μου και η φίλη και η συμμαθήτριά της, δέχτηκαν επίθεση από συμμαθητές τους μέσα στο σχολείο τους, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο και η οποία διοργανώθηκε από την ΠΣΕΜ, για "καταδίκη του ψευδοκράτους." Η επίθεση είχε εμφανώς ρατσιστικό, εθνικιστικό και σεξιστικό χαρακτήρα και περιλάμβανε άσκηση σωματικής και φραστικής βίας, απειλές ως προς τη σωματική τους ακεραιότητα, εξευτελισμό της προσωπικότητάς τους, απειλή της υγείας τους, εξύβριση και εκφοβισμό.

Η κόρη μου και εγώ μεταβήκαμε στην αστυνομία και υποβάλαμε παράπονο σε σχέση με τα παραπάνω. Το παράπονό μας καταγράφηκε και διαβεβαιωθήκαμε πως η αστυνομία θα προχωρήσει σε διερεύνησή του. Σήμερα, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τη διευθύντρια του σχολείου, η οποία με διαβεβαίωσε πως και το σχολείο θα προχωρήσει σε διερεύνηση.

Με ανησυχεί ιδιαίτερα πως όλα τα πιο πάνω έγιναν μέσα στο σχολικό περιβάλλον, κατά τη διάρκεια σχολικής ώρας και με την ανοχή καθηγητών/τριών που παρακολουθούσαν και δεν επενέβησαν, δείχνοντας πως τα σχολεία μας δεν έχουν άμεσα αντανακλαστικά για να χειρίζονται τέτοια περιστατικά. Με προβληματίζει ιδιαίτερα επίσης η έλλειψη διαφάνειας ως προς τους τρόπους χειρισμούς τέτοιων περιστατικών, αφού, όταν ρώτησα τη διευθύντρια του σχολείου σχετικά με τους συγκεκριμένους τρόπους που έγινε ή πρόκειται να γίνει διαχείριση του περιστατικού, εκείνη με ενημέρωσε πως "το σχολείο έχει συγκεκριμένο τρόπο που κινείται, τους δικούς του τρόπους και μηχανισμούς που είναι εσωτερικοί και παιδαγωγικοί και δεν πρόκειται να σας τους πω, ούτε σε εσάς ούτε στις μαθήτριες". Περισσότερο βέβαια με ανησυχεί το γεγονός ότι το σχολείο απέτυχε χθες να προστατέψει δύο μαθήτριες, ανάμεσά τους και την κόρη μου, από μια επίθεση με ρατσιστικό, σεξιστικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, από μαθητές που τάχθηκαν με το μέρος φασιστικών οργανώσεων και ιδεολογιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κόρη μου φοβόταν να μεταβεί σήμερα στο σχολείο, νιώθοντας απροστάτευτη απέναντί τους, έπειτα από τη χθεσινή επίθεση που δέχτηκε και την παντελή έλλειψη προστασίας που βίωσε.

Με επιστολή μου ενημέρωσα σχετικά με τα πιο πάνω το Υπουργείο Παιδείας και την Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ζητώντας όπως προβούν στις δέουσες ενέργειες, τόσο για τον αποτελεσματικό χειρισμό αυτού του περιστατικού και την προστασία της κόρης μου και της συμμαθήτριάς της που βίωσαν την εν λόγω επίθεση και νιώθουν να απειλούνται, όσο και για αποτροπή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον. Την επιστολή κοινοποίησα στο σχολείο και στην ΠΣΕΜ.

Παρά τον θυμό και την απογοήτευσή μου, θέλω να πιστεύω πως τα πιο πάνω δυσάρεστα έγιναν μέσα στην ένταση των γεγονότων και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική στάση της διεύθυνσης του σχολείου, με την οποία μέχρι σήμερα δεν είχαμε ούτε εγώ ούτε και η κόρη μου οποιοδήποτε πρόβλημα ή παράπονο. Πιστεύω ακόμα πως τα απρεπή που ειπώθηκαν ήταν ατυχή και πως δεν υπήρχε πραγματική πρόθεση εκφοβισμού μας. Εντούτοις, θεωρώ πως μπορούσαν να αποφευχθούν και πως είναι κρίμα να χάνεται η ουσία των γεγονότων.

Σημαντικό είναι επίσης πως μέσα σε όλα αυτά, η κόρη μου και πιστεύω και η συμμαθήτριά της, ένιωσαν την αλληλεγγύη και την στήριξη συμμαθητών τους και καθηγητών τους, καθώς επίσης και άλλων ομάδων που στάθηκαν με το μέρος τους.

«Μου έριξε την πατερίτσα του χτυπώντας με στο πόδι…»

Πιο κάτω είναι τα όσα η ίδια η μαθήτρια δηλώνει: «Σήμερα, μετά από οδηγία της ΠΣΕΜ, οι μαθητές διαδήλωσαν με σκοπό την καταδίκη του ψευδοκράτους (η πορεία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο φέτος ακυρώθηκε λόγω κορωνοϊού). Συγκεκριμένοι μαθητές του λυκείου όπου φοιτώ κι εγώ, εμφανίστηκαν στην εκδήλωση με σημαίες της Ελλάδας και εθνικιστικά λάβαρα και φώναζαν χαρακτηριστικά φασιστικά συνθήματα, όπως "Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή", "Τούρκοι, θα πεθάνετε σε χώμα ελληνικό" και "Γρίβα, ζεις και μας καθοδηγείς." Ναι, το πρώτο υπέρ της αναγνωρισμένης πλέον επίσημα ως τρομοκρατικής οργάνωσης, Χρυσής Αυγής.

Όταν εγώ και μια συμμαθήτριά μου εκφράσαμε την άποψή μας εναντίον αυτής της στάσης των συμμαθητών μας, καλώντας τους να συμμορφωθούν στο πλαίσιο συνθημάτων που η ΠΣΕΜ είχε ορίσει για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, εκείνοι άρχισαν να μας ρίχνουν βαριά αντικείμενα (ένας από αυτούς μου έριξε την πατερίτσα του χτυπώντας με στο πόδι), να μας σπρώχνουν, να μας φτύνουν (εν μέσω κορωνοϊού), να χρησιμοποιούν υβριστικό λεξιλόγιο, να φωνάζουν "είσαι γυναίκα, εν δικαιούσαι να έσιεις άποψη" και να μας απειλούν (ένας από αυτούς με απείλησε πως "όταν τελειώσω από σένα, δεν θα μπορείς να ξανασηκωθείς από το κρεβάτι") κ.λπ. Όταν απευθύνθηκα σε βοηθό διευθύντρια, η οποία ήταν παρούσα, εκείνη μού είπε ότι "το σχολείο δεν έχει ευθύνη επειδή η εκδήλωση είναι της ΠΣΕΜ και μόνο η ΠΣΕΜ έχει ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν σε αυτή."Έτσι, αποφάσισα να μιλήσω με την ίδια τη διευθύντρια του σχολείου, η οποία μου είπε πως θα δει τι θα κάνει και ότι έχω κι εγώ ευθύνη για το συμβάν επειδή, όπως μου είπε, "προκάλεσα" τους συμμαθητές μου, κρατώντας πλακάτ με σύνθημα τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Τουρκικά, ("Kibris'ta baris engallemez", "Η ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί"), ενώ "Τα Τουρκικά δεν έχουν καμία θέση στο σχολείο μας." Είμαι πάρα πολύ απογοητευμένη από κάθε στάση των συμμαθητών μου, είτε αυτή ήταν παθητική είτε φασιστική. Περισσότερο απογοητευμένη είμαι από τη στάση της διεύθυνσης του σχολείου. Τέλος, να προσθέσω ότι ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού μαθητικού συμβουλίου έλαβε ενεργά μέρος στα φασιστικά συνθήματα και την επίθεση εναντίον μας, με αρχηγό τον πρόεδρό του».

Η θέση της Αστυνομίας

Το 24news επικοινώνησε με την Αστυνομία ζητώντας τη θέση της, με τη δύναμη να μας αναφέρει ότι στις 16/11 σε εκδήλωση της ΠΣΕΜ, μαθήτρια κρατούσε πανό, το οποίο έγραφε για ειρήνη στην Κύπρο σε διάφορες γλώσσες.

Κάποιος άλλος μαθητής τής έριξε αντικείμενο (πατερίτσα) στο πόδι, με αποτέλεσμα να σημειωθεί λογομαχία. Οι γονείς της μαθήτριας προέβησαν σε καταγγελία στην Αστυνομία και έγιναν συστάσεις στον συγκεκριμένο μαθητή.

Τι απαντά η διεύθυνση του σχολείου

Σε επικοινωνία μας με τη διεύθυνση του εν λόγω σχολείου πληροφορηθήκαμε πως είναι σε εξέλιξη έρευνα. «Ως εκ τούτου δεν μπορεί η διευθύντρια να προβεί σε δηλώσεις», όπως τονίστηκε στο 24news, από πλευράς σχολείου.

Μάλιστα, μας διευκρίνισαν πως η προαναφερθείσα έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και πως επίσημες τοποθετήσεις θα υπάρξουν όταν ολοκληρωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X