ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τρ. Κύπρου: Είχαμε προειδοποιήσει για τον Μαλαισιανό

Ο καταζητούμενος Jho Low απέκτησε διαβατήριο ενώ είχε χτυπήσει «καμπανάκια»

Λίγες ώρες πριν τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τους 5 - 6 πολιτογραφηθέντες που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο και που πιθανώς η Κυβέρνηση θα λάβει πίσω, πληροφορίες που απορρέουν από την Τράπεζα Κύπρου, εκθέτουν τρόπον τινά τον πρώην υπουργό εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, καθώς ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου του το Πρόγραμμα των Πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών της Κυπριακής Δημοκρατίας την επίμαχη περίοδο.

Βάσει πληροφοριών από την Τράπεζα Κύπρου, ο μαλαισιανός καταζητούμενος Jho Taek Low που απέκτησε κυπριακό διαβατήριο την επίμαχη περίοδο που ήταν ΥΠΕΣ ο Σωκράτης Χάσικος, ο κ. Low διατηρούσε λογαριασμούς στην Τρ. Κύπρου και είχε περάσει από την διαδικασία δέοντος ελέγχου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες από την Τράπεζα, υπήρξαν λόγοι υποψίας στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015. Τότε λοιπόν, η Τράπεζα Κύπρου, σε μια περίοδο που το κλείσιμο των λογαριασμών σε πελάτες τρίτων χωρών γινόταν στα τραπεζικά ιδρύματα σε μεγάλο βαθμό, άρχισε τη διαδικασία τερματισμού του και ακολούθως, εκδόθηκε Αναφορά Ύποπτης Συμπεριφοράς (SAR) προς το πρόσωπό του. Έπειτα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Τράπεζας, οι λογαριασμοί του ιδίου, αλλά και των εταιρειών του, τερματίστηκαν.

Οι αρμόδιες Αρχές, όπως η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ), ενημερώθηκαν αμέσως από την Τράπεζα και στις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου έλαβαν γραπτή αναφορά.

Υπό διαφορετικό πρίσμα παρουσίασε όμως τα γεγονότα ο πρώην ΥΠΕΣ τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο δημοσίευμα που προχώρησε στην προσωπική του σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, facebook.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, «η Ιντερπόλ διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πληροφορίες εναντίον του αιτητή, η Κυπριακή Αστυνομία επιβεβαίωσε το λευκό ποινικό μητρώο του και η Τράπεζα Κύπρου πιστοποίησε την καθαρότητα των χρημάτων της επένδυσης». Δηλαδή, ότι η Τράπεζα Κύπρου πιστοποίησε την καθαρότητα των χρημάτων της επένδυσης του μαλαισιανού καταζητούμενου, ενώ -όπως υποστηρίζει η Τράπεζα- είχε κλείσει τους λογαριασμούς του ιδίου και των εταιρειών του.

Αρμόδια πηγή της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε στην «Κ» τα εξής: «Η υπόθεση αποδεικνύει, όπως και οι προηγούμενες, πως η διαδικασία της Τράπεζας λειτουργεί όπως πρέπει. Κι αυτό διότι η Τράπεζα πρώτη έπαιξε το καμπανάκι για ύποπτη συμπεριφορά, λειτούργησε προληπτικά, κατήγγειλε στις Αρχές και τερμάτισε τη σχέση με τον πελάτη σε ένα χρονικό σημείο όπου ουδείς άλλος δεν είχε την παραμικρή υποψία».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η ΜΟΚΑΣ, προειδοποίησε δύο (2) φορές το Υπουργείο Εσωτερικών για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι σε συνέχεια ρεπορτάζ που έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα «Πολίτης» στην κυριακάτική της έκδοση.

Απάντηση Χάσικου

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, επέλεξε να δώσει την απάντησή του στα πιο πάνω με μια ανάρτησή του στο Twitter. Ο κ. Χάσικος έγραψε συγκεκριμένα ότι είχε ρωτήσει την Τράπεζα Κύπρου για τον Τζο Λόου, στα πλαίσια της διερεύνησης, με την τράπεζα να απαντά ότι ήταν καθαρός. Στην συνέχεια, αναφέρει ότι μετά την έκδοση του κυπριακού διαβατηρίου, η τράπεζα ενημέρωσε την ΜΟΚΑΣ και αυτή το ΥΠΕΣ ότι δεν ήταν καθαρός.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X