ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: «Το lockdown δεν θα μας σώσει»

Απαραίτητη η εμβολιαστική κάλυψη τονίζει ο επιδημιολόγος Μ. Βωνιάτης

ΚΥΠΕ

Ένα lockdown μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά δεν θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει για να περιοριστούν τα κρούσματα είναι να υπάρξει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ο Δρ Βωνιάτης είπε ότι «ένα μέτρο προσωρινό, το οποίο μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων είναι να γίνει και πάλι lockdown. Αλλά αν συνεχίσουμε πάλι να μην εμβολιαζόμαστε, όταν ανοίξουν οι διάφορες δραστηριότητες θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Δεν μπορούμε να κλείνουμε και να ανοίγουμε συνέχεια, με αυτό τον τρόπο δεν λύνεται το πρόβλημα. Θα πρέπει να το δούμε ρεαλιστικά, πρακτικά. Έχουμε αρκετή τεκμηρίωση ότι με τους εμβολιασμούς μπορούμε να το πετύχουμε. Δυστυχώς δεν έχουμε πετύχει το ποθούμενο επίπεδο, το οποίο πρέπει να ξεπεράσει το 80% αν όχι το 85%», ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι «ένα lockdown με γρήγορο και υψηλό εμβολιαστικό πρόγραμμα μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αλλά χωρίς εμβολιασμούς ένα lockdown για να περιορίσουμε τα κρούσματα δεν πρόκειται να έχει μόνιμο αποτέλεσμα».

Ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται αυτή την περίοδο ήταν αναμενόμενος λόγω των χαλαρώσεων που υπήρξαν, με το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχώρησε πολύ γρήγορα και με την εισβολή της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ δεν τηρούνται τα μέτρα προσωπικής προστασίας σε πολλές περιπτώσεις από τον κόσμο.

Ερωτηθείς σημείωσε ότι θα έχουμε περαιτέρω αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά.

«Ήδη έχουμε αρκετά άτομα σε νοσηλεία και νεαρά άτομα διασωληνωμένα. Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς είπε ότι τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάποια μέτρα που μπορεί να περιορίσουν το πρόβλημα άμεσα γιατί ακόμα και να αυξήσουμε το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα αυτή τη στιγμή κατά 10-15% δεν πρόκειται να δούμε την διαφορά, αν δεν περάσει κανένας μήνας.

Φαίνονται, συνέχισε, να μην τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα κυρίως χώρους εστίασης και αναψυχής, ενώ οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να ελέγχουν την κατάσταση, οπότε μείωση δεν θα δούμε.

Εκτός αν έχουμε φθάσει σε κορύφωση, πρόσθεσε, και θα αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση, κάτι το οποίο είναι λίγο ενωρίς να το πούμε.

Σε άλλη ερώτηση, ο Δρ Βωνιάτης είπε ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα τον Σεπτέμβριο, όταν θα πάνε τα παιδιά σχολείο και οπωσδήποτε η μετάλλαξη θα επιταθεί ό,τι και να κάνουμε.

«Αν εμβολιάσουμε στους καλοκαιρινούς μήνες ακόμη ένα 20% του πληθυσμού θα έχουμε πιθανότητα να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση αλλά και να δούμε και πτώση έστω και τον Σεπτέμβριο. Αλλά αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς και κυκλοφορεί ο ιός, όσους βρίσκει ανεμβολίαστους θα τους προσβάλλει. Επειδή το ινδικό στέλεχος προσβάλλει άτομα που έχουν μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου είναι δυνατόν να βλέπουμε κρούσματα και ανάμεσα στους εμβολιασμένους σε ένα ποσοστό 10-15%», πρόσθεσε.

Πιστεύω, είπε ο Δρ Βωνιάτης, ότι περιοριστικά μέτρα θα είναι δύσκολο να επιβληθούν. «Θα επιβληθούν κυρίως σε χώρους εστίασης και αναψυχής και θα έχουμε και πάλι αντιδράσεις. Το θέμα είναι να επιτείνουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, να το ενισχύσουμε και να προσέλθουν όλοι ανεξαιρέτως για εμβολιασμό αν θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτή την κατάσταση».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X