ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε ύφεση οι πυρκαγιές στα Κατεχόμενα

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Ακιντζί

Πυρκαγιές ξέσπασαν γύρω στις 14:00 της Κυριακής (17/05) στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές ξέσπασαν στα χωριά Κορμακίτη, Διόριο, Κνόδαρα (η οποία βρίσκεται υπό έλεγχο) και Λιβέρα. Στις συγκεκριμένες περιοχές καίγονται δασικές εκτάσεις, ελιόδεντρα και χαρουπόδεντρα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, η φωτιά στο Διόριο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο ενώ υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε το μέτωπο στον Κορμακίτη.

Για μια ώρα οι κάτοικοι του χωριού Κορμακίτης προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά από μόνοι τους, με περιορισμένα μέσα. Μόνο στον χωριό Διόριο κάηκαν περίπου 1000 στρέμματα μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον «κοινοτάρχη», Νετζατί Καραρλί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από την τ/κ ηγεσία, αυτήν την ώρα στον ουρανό των κατεχομένων πετούν συνολικά πέντε αεροσκάφη. Τρία εναέρια μέσα από την Τουρκία και δυο από την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα αεροπλάνο του τμήματος δασών και ένα ελικόπτερο πυρόσβεσης. Τα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβαίνουν στα κατεχόμενα εφοδιασμένα με νερό. Οι πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι την παρούσα στιγμή η τ/κ πλευρά δεν χρειάζεται επίγειες δυνάμεις και ότι η μάχη κρίνεται στον αέρα. Όλη η προσπάθεια αφορά τον έλεγχο των μετώπων πριν πέσει το σκοτάδι και ακινητοποιηθούν τα εναέρια μέσα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Ακιντζί

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το απόγευμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άμεση ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραχωρήσει πτητικά πυροσβεστικά μέσα για να επιχειρήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Μόρφου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Ακκιντζί ότι είναι στη διάθεση του για οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια χρειάζονται οι Τουρκοκύπριοι συμπολίτες μας

Νωρίτερα

Από την πλευρά του ο κ. Οζερσάϊ αναφέρει ότι η Ε/κ συμβάλει στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών με ένα εναέριο μέσο. Ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε βοήθεια από την Ε/κ πλευρά, την Τουρκία και τις Βρετανικές Βάσεις. Η παρέμβαση των εναέριων μέσων στις πυρκαγιές έχει ήδη ξεκινήσει στα Κατεχόμενα σύμφωνα με ορισμένα τκ μέσα.

Σε νεότερη ενημέρωση ο «Υπουργός Αγροτικής Αναπτύξης» Ντουρσούν Ογούζ ανακοίνωσε ότι πυρκαγιές είναι πλέον πέντε. Να σημειωθεί ότι στην Μόρφου οι φλόγες απειλούν τις εγκαταστάσεις του τουρκικού «πανεπιστημίου» της Μέσης Ανατολής. Στις 16:31 το «πανεπιστήμιο» άρχισε να εκκενώνεται αφού οι φλόγες πλέον έχουν φτάσει σε διάφορα σημεία εντός των εγκαταστάσεων.

 

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Νίκου Στέλγια

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X