ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα παιδιά με αναπηρίες δεν επιστρέφουν στο σχολείο - «Τι να πεις σε αυτά τα παιδιά... ότι είναι ανεπιθύμητα;»

Να παρέμβει ο Αναστασιάδης ζητεί ο Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό

Για διακρίσεις εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας κάνουν λόγο γονείς παιδιών με αναπηρίες με αφορμή τη μη επιστροφή τους των παιδιών στο σχολείο και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Η Εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση της στα social media ότι το Υπουργείο «προωθεί τον μισαναπηρισμό απαγορεύει την προσέλευση οποιουδήποτε παιδιού με αναπηρία στα σχολεία , είτε ανήκει σε ευάλωτες ομάδες είτε όχι είτε φοιτά σε ειδικές μονάδες είτε φοιτά κανονικά στην τάξη του μόνο και μόνο γιατί εξυπηρετείται από συνοδό».

Η σχετική ανάρτηση:

«Το Υπουργείο με αυτή την ανακοίνωση προωθεί τον μισαναπηρισμό απαγορεύει την προσέλευση οποιουδήποτε παιδιού με αναπηρία στα σχολεία , είτε ανήκει σε ευάλωτες ομάδες ήτε όχι ήτε φοιτά σε ειδικές μονάδες είτε φοιτά κανονικά στην τάξη του μόνο και μόνο γιατί εξυπηρετείται από συνοδό. Επιβάλλουν στον γονέα ένα σωρό διαδικασίες , εξετάσεις , επιτροπές για να τους επιτραπεί η είσοδος στις τάξεις τους!!. Εάν ΕΊΝΑΙ ΔΥΝΑΤΌΝ την παραμονή του ανοίγματος των σχολείων ..τι να πεις σε αυτά τα παιδιά ..ότι είναι ανεπιθύμητα ?? Τώρα που μάλιστα ετοιμάστηκαν να πάνε στο σχολείο ?? Ας μην γελιώμαστε , μέχρι να προσκομίσει χαρτί ο γονιός και να συσταθεί η επιτροπή να πάρει αποφάσεις ..θα τελειώσει η χρονιά .. Ας μην γελιόμαστε την ανεπάρκεια για ακόμη μια φορά του Υπουργείου αηδίας, που έπρεπε να είναι έτοιμο με τα πρωτόκολλα εδώ και μέρες για όλα τα παιδιά , θα την πληρώσουν πάλι τα παιδιά με αναπηρίες .. Σε ένα κράτος δικαίου Όλοι οι γονείς θα έβγαζαν ανακοίνωση να μην πάρει κανένας γονέας το παιδί του σχολείο αύριο ..σε ένα κράτος Κοινωνικής Δικαιοσύνης ..οι ομοσπονδίες συνδέσμων Γονέων θα υπερασπίζονταν αυτά τα παιδιά .. αλλά δυστυχώς ζητήτε Λαός ..Ζητείτε Ελπίς ! ..
Ζητούμε από την Επίτροπο Προστασίας των δικαιωμάτων να τοποθετηθεί. 
Ζητούμε από τις Ομοσπονδίες Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής και Μέσης να στηρίξουν και αυτά τα παιδιά
Ζητούμε από τα οργανωμένα Σύνολα των μαθητών να στηρίξουν τους συμμαθητές τους
Όχι στην Διάκριση των παιδιών με αναπηρίες για ακόμη μια φορά = αναπηρία δεν σημαίνει ασθένεια =δεν σημαίνει κίνδυνος = δεν σημαίνει ανεπάρκεια.
Τα παιδιά με αναπηρία έχουν κάθε δικαίωμα να είναι στα σχολεία τους όπως τα υπόλοιπα παιδιά...», αναφέρει η κ. Πιτσιάλη.

Υπενθυμίζουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), μετά από συνεννόηση και καθοδήγηση από το Υπουργείο Υγείας, ανακοινώνει ότι θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

-Συστήνεται ειδική επιτροπή στο ΥΠΠΑΝ με τη συμμετοχή ειδικών γιατρών από το Υπουργείο Υγείας, η οποία θα εξετάσει τις διάφορες περιπτώσεις, τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα προστατευτικά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που πρέπει να ισχύσουν. 

-Οι γονείς/κηδεμόνες με παιδιά σε αυτές τις κατηγορίες υποβάλλουν ιατρική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού για την κατάσταση της υγείας τους. Στη βάση αυτών των στοιχείων η ειδική επιτροπή θα αποφασίζει για τη δυνατότητα φοίτησης κάθε παιδιού, όπως και για τα προστατευτικά μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν.

-Σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας σε περίπτωση που αποφασίζεται η συνέχιση της φοίτησης των παιδιών αυτής της κατηγορίας στο σχολείο, διενεργείται εργαστηριακός έλεγχος των παιδιών και των εκπαιδευτικών για COVID-19.

- Η πιο πάνω διαδικασία ισχύει και για τα παιδιά που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία.

-Θα ακολουθήσουν σχετικές οδηγίες τόσο προς τους γονείς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, όσο και προς το εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό.

 Να παρέμβει ο Αναστασιάδης ζητεί ο Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό "ΜΑΖΙ" 

Ο Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό "ΜΑΖΙ" καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει άμεσα από τους Υπουργούς του όπως μεριμνήσουν και για τους μαθητές με αναπηρίες, προσφέροντας τους ουσιαστική πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις θεραπείες που χρειάζονται, όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, κ.λπ.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή το σημερινό άνοιγμα των σχολείων, ο Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ΜΑΖΙ εξηγεί πως από την επιστροφή των μαθητών θα απουσιάζουν τα παιδιά των Ειδικών Μονάδων και των Ειδικών Σχολείων.

Όπως αναφέρει, «η απουσία τους δεν θα είναι τυχαία, επειδή το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός αποφάσισαν να εφαρμόσουν, την προηγούμενη μέρα της επανέναρξης των μαθημάτων, μια διαδικασία πολύπλοκη, η οποία απαιτεί αρκετό τρέξιμο εκ μέρους των γονιών και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Κάνει λόγο για «επιτηδευμένη» απόφαση, σημειώνοντας πως «αξίζει κάποιος να λάβει υπόψη του ότι αυτή η διαδικασία, δεν είναι σχεδιασμένη για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά για τα παιδιά με αναπηρίες και στέλνει το μήνυμα ότι τα παιδιά με αναπηρίες είναι άρρωστα».

«Αυτό μπορεί και να ονομαστεί ρατσισμός. Οι οικογένειες παιδιών με αναπηρίες έτσι νοιώθουν», προσθέτει.

Επιπρόσθετα, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεριμνήσει όπως λειτουργήσει το θερινό σχολείο, αφού θεωρεί ότι «μετά από δύο μήνες κλεισίματος στο σπίτι, οι οικογένειες παιδιών με αναπηρίες έχουν κυριολεκτικά φτάσει στα όρια τους και τα κρησφύγετα έχουν γίνει φυλακές».

Σημειώνει πως «επειδή δεν πιστεύουμε ότι τα σχολεία θα είναι έτοιμα ούτε τον Σεπτέμβρη -με αυτή την ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει πιθανότητα- με τη νέα σχολική χρονιά θα πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι εκπαίδευσης των παιδιών είτε φοιτούν στις μονάδες, είτε στα ειδικά σχολεία», ενώ συμπληρώνει ότι «η ευθύνη για την σημερινή απουσία των παιδιών με αναπηρίες από τα σχολεία ανήκει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X