ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Αγορά τριών νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών

ΚΥΠΕ

Την ενίσχυση του Τμήματος Δασών με την αγορά ακόμη τριών πυροσβεστικών αεροσκαφών αποφάσισε την Τρίτη η διυπουργική επιτροπή που συνήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα τη διαχείριση των πυρκαγιών και άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως είναι οι πλημμύρες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου μετά το πέρας της σύσκεψης.

Στα μέτρα που αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή περιλαμβάνονται η αυστηροποίηση των ποινών για καταπολέμηση των πυρκαγιών, η επαναλειτουργία του δασικού κολεγίου, η ενίσχυση των πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης και η αναβάθμιση της Πολιτικής Άμυνας και του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων.

Στη σύσκεψη υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Προκοπίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου και Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Καθηγητής Γιώργος Μπούστρας, Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για Θέματα Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προέβη σε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης λήφθηκαν αποφάσεις που αφορούν την οριστικοποίηση των νομοσχεδίων σχετικά με την αυστηροποίηση των ποινών και αναμένεται αυτά τα νομοσχέδια να ψηφιστούν και να έχουν εφαρμογή τη νέα αντιπυρική περίοδο, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2024.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε επίσης η επαναλειτουργία του δασικού κολεγίου με τρόπο ώστε να παρέχει βασική εκπαίδευση στους δασικούς λειτουργούς και επιπρόσθετα να εκπαιδεύει πολίτες, εθελοντές και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορούν να συνδράμουν στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Δήλωσε ακόμη ότι αποφασίστηκε η αναβάθμιση της Πολιτικής Άμυνας σε Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας όπως επίσης και αναβάθμιση του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και του 112, του αριθμού έκτακτης κλήσης. Ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων θα γίνει και σχετική μελέτη.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση και η ασφάλεια των πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση αναφορικά με την ενίσχυση των πτητικών μέσων, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι η απόφαση αφορά την αγορά πρόσθετων πτητικών μέσων και επεξεργασία του πλαισίου λειτουργίας της μονάδας για σκοπούς διασφάλισης ότι θα λειτουργούν με ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες.

Σημείωσε ότι η αναφορά για απόκτηση πρόσθετων πτητικών μέσων αφορά την αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων για να μπορούν να ενισχύσουν την μονάδα του Τμήματος Δασών προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και ότι οι προσφορές αναμένεται να προκηρυχθούν εντός των επόμενων βδομάδων για αγορά ακόμη τριών πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι «κάθε φορά να έχουμε στη διάθεσή μας 8 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα».

Σε ερώτηση εάν τέθηκε θέμα πρόσληψης προσωπικού όπως πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και θηροφύλακες ο κ. Γρηγορίου δήλωσε ότι δεν τέθηκε θέμα πρόσληψης πρόσθετου προσωπικού σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί και το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ερωτηθείς για το εάν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για τις αποφάσεις που λήφθηκαν ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι η υλοποίηση των αποφάσεων θα γίνει με την κατάθεση προτάσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες βδομάδες από τα αρμόδια Υπουργεία.

Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα για ύπαρξη παλαιών αυτοκινήτων στο Τμήμα Δασών ο κ. Γρηγορίου είπε ότι τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών αυξήθηκε σχεδόν κατά 40% και είναι σε διαδικασία η υλοποίηση προγράμματος αναβάθμισης του εξοπλισμού και αγοράς καινούργιου.

Ερωτηθείς για το θέμα που είχε προκύψει αναφορικά με τον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών και τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου για αντιμετώπιση καιρικών ή άλλων φαινομένων ο κ. Γρηγορίου είπε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο, ανατέθηκε στον ίδιο η αρμοδιότητα για τον συντονισμό της κατάσβεσης πυρκαγιών.

Ο κ. Γρηγορίου επικαλέστηκε την εμπειρία από τις πυρκαγιές των τελευταίων μηνών και υπογράμμισε ότι υπήρχε άψογη συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. «Υπάρχουν τα υπηρεσιακά σχέδια τα οποία εφαρμόζονται κατά περίπτωση», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση