ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα βάζει με το Παν. Κύπρου ο Γεν. Ελεγκτής

Διαδικτυακός πόλεμος με φόντο τα ευρήματα της Ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Πανεπιστήμιο τις χρονιές 2019 και 2020

24news team

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τα έβαλε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με αφορμή τα ευρήματα της Ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Πανεπιστήμιο τις χρονιές 2019 και 2020.

Η κόντρα ξέσπασε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και αφορούσε την συνέχιση της εργοδότησης του Νομπελίστα Καθηγητή Χριστόφορου Πισσαρίδη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πέραν της αφυπηρέτησης του, ωστόσο η όλη διαμάχη συνεχίστηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σηκώνοντας το γάντι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, απάντησε σε ανάρτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη ο οποίος από πλευράς του ανάφερε ότι, «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πέρα από πρότυπο Γνώσης, Έρευνας και Αριστείας, που είναι, οφείλει να είναι και πρότυπο Χρηστής Διοίκησης. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει». Συγκεκριμένα ο κος Χριστοφίδης είπε: «Οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από τα ψέματα. Όταν κάποιος επιλέγει να δεχθεί τις μισές αλήθειες οδηγείται σε τέτοια συμπεράσματα».

Ακολούθως ο κος Παντελίδης σχολίασε πως δεν είναι μισές αλήθειες αλλά τεκμηριωμένα ευρήματα:« Η 107 σελίδων Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (χωρίς τα παραρτήματα) δεν είναι "μισές αλήθειες" αλλά τεκμηριωμένα ευρήματα. Ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα οφείλει να σέβεται το θεσμό της ΕΥ και το έργο της, όχι να καταφεύγει στην απαξίωση και τη στοχοποίηση», με τον κο Χριστοφίδη να τονίζει: «Έχουμε δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις στις απόψεις του γενικού ελεγκτή. Όποιος είναι από την αρχή πεπεισμένος για κάτι, δεν θέλει να ακούσει. Δεν απαξιώνουμε, ούτε στοχοποιούμε κανένα. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει».

Θέση στην αντιπαράθεση πήρε και ο ακαδημαϊκός Σταύρος Ζένιος ο οποίος επίσης απάντησε στην ανάρτηση του κου Παντελίδη, λέγοντας πως: «το ότι κρατήσανε καθηγητή μετά το όριο αφυπηρέτησης είναι αλήθεια. Το ότι έχει Νόμπελ και είναι ενεργός ερευνητικά είναι επίσης αλήθεια. Ποια αλήθεια μας ενδιαφέρει;».

Εν συνεχεία ο κος Ζένιος έστρεψε τα πυρά του στον του Γενικό Ελεγκτή: «αγαπητέ Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αν ερχόσουν στην διάλεξη του Πισσαρίδη την περασμένη βδομάδα για το πως η αυτοματοποίηση επηρεάζει την αγορά εργασίας, σίγουρα δεν θα επέκρινες το Πανεπιστήμιο Κύπρου». Από πλευράς του ο κος Μιχαηλίδης απάντησε ότι «οι κανονισμοί σας αγαπητέ Σταύρο παρέχουν την ευχέρεια απόδοσης σε διακεκριμένους πρώην καθηγητές σας τον τίτλο του "Ομότιμου Καθηγητή". Έτσι, και αυτή την εξαιρετική διάλεξη θα έκανε, και τη νομιμότητα και τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών θα διαφυλάσσατε».

«Καλώς χρησιμοποίησε το πανεπιστήμιο. Γιατί ο Πισσαρίδης να έκανε έρευνα και διαλέξεις δωρεάν, ένας πρώην Πρύτανης αδυνατεί να απαντήσει. Ούτε κανένας άλλος Πρύτανης διεθνώς θα μπορούσε να απαντήσει» ήταν η εκ νέου απάντηση του κου Ζένιου. Ο Γενικός Ελεγκτής ακολούθως είπε ότι «έρευνα για το Πανεπιστήμιο δεν κάνει πλέον, εδώ και 3 χρόνια. Ο ευπατρίδης Χρ. Πισσαρίδης που όλοι έχουμε στο μυαλό μας και τιμούμε, βεβαίως δεν θα ζητούσε €100.000 ετησίως για μία διάλεξη στη χώρα του, αν του είχαμε προτείνει τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή».

«Ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο πανεπιστήμιο που κάνει ειδικές διευθετήσεις με Νομπελίστες. Αλλά θα ήμασταν το πρώτο που θα του ζητούσαμε να μας τα κάνει επειδή είναι ευπατρίδης!!!», συνέχισε ο κος Ζένιος με τον κο Μιχαηλίδη να λέει ότι «και ο θεσμός του Ομότιμου Καθηγητή, διευθέτηση είναι που χρησιμοποιείται διεθνώς. Νόμιμη που προορίζεται γι' αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις. Αντί αυτής, το ΠΚ επέλεξε μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ διευθέτηση για πλήρη μισθό σε κάποιον χωρίς διδακτικό και ερευνητικό έργο στο όνομα του ΠΚ».

Συνεχίζοντας τον «πόλεμο» ο κος Ζένιος είπε: «Overreach! Ο αρμόδιος θεσμός, το πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού συνυπολόγισε όλες τις παραμέτρους επέλεξε την σύννομη παράταση εργοδότησης. Ο Γενικός Ελεγκτής θεωρεί ότι έπρεπε να προσφερθεί θέση ομότιμου καθηγητή. Αυτή είναι απόφασης πολιτικής κ όχι διαδικασιών, και πολιτικές καθορίζουν τα Πανεπιστήμια».

Εξάλλου, σε μια άλλη ανάρτηση, ο Γενικός Ελεγκτής έγραψε ότι «έκπληκτοι ακούσαμε στον @politis1076 τον Πρύτανη να εκτοξεύει χολή και όξος. Αυτό είναι το επίπεδο του επικεφαλής του ύψιστου πνευματικού ιδρύματος της χώρας μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X