ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανησυχούν οι Κύπριοι για το πώς το AI επηρεάζει τους καλλιτέχνες

Με βάση νέα έρευνα του Eυρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη

ΚΥΠΕ

Ανησυχία για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τον τομέα του πολιτισμού αλλά και τον βιοπορισμό των καλλιτεχνών εκφράζει η πλειοψηφία των Κυπρίων αλλά και των Ευρωπαίων γενικότερα, με βάση νέα έρευνα του Eυρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ειδικότερα, το 80% των συμμετέχοντων στην Κύπρο (73% στην ΕΕ) εξέφρασαν ανησυχία πως η ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) μπορεί να έχει αντίκτυπο στην απασχόληση ή στις αποδοχές των καλλιτεχνών.

Την ίδια στιγμή, μόλις το 50% των ερωτηθέντων στην Κύπρο (48% στην ΕΕ) δήλωσαν ότι μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός έργου τέχνης που δημιουργήθηκε με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, και ενός έργου που έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο.

Η δίκαιη αμοιβή των καλλιτεχνών παραμένει σοβαρό ζήτημα, με το 23% μόλις των Κύπριων (51% στην ΕΕ) να θεωρούν ότι οι καλλιτέχνες στη χώρα τους λαμβάνουν γενικά δίκαιη και κατάλληλη αμοιβή για το έργο τους.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 12 Μαρτίου στην Κύπρο με δείγμα 500 ατόμων (μεταξύ 18 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου με δείγμα 26.319 στην ΕΕ), αποτελεί μέρος της προετοιμασίας της Πολιτιστικής Πυξίδας για την Ευρώπη, της στρατηγικής της Κομισιόν για τις πολιτικές της ΕΕ στον τομέα του πολιτισμού, η οποία θα παρουσιαστεί εντός του 2025.

Για τους Κύπριους, οι κύριες προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα του πολιτισμού σε συνεργασία με τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας εν μέσω ένοπλων συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών ή της κλιματικής αλλαγής (57%), η διασφάλιση δίκαιης αμοιβής και καλών συνθηκών εργασίας για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού (56%), η στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον τομέα για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες (52%), να γίνει η τέχνη πιο προσιτή σε όλους (49%) και η αύξηση της χρηματοδότησης για τις τέχνες, τον πολιτισμό και τον τομέα της δημιουργίας (48%).

Ως κύριες προτεραιότητες της ΕΕ και συνεργασίας με τα κράτη μέλη στον πολιτισμό, οι Ευρωπαίοι προκρίνουν προσπάθειες ώστε η τέχνη να γίνει πιο προσιτή σε όλους (45% στην ΕΕ), την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας, εν μέσω ένοπλων συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών ή της κλιματικής αλλαγής (43%), τη διασφάλιση δίκαιης αμοιβής και καλών συνθηκών εργασίας για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού (42%), την προστασία της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών (40%) και τη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον τομέα για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες (33%).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 91% των ερωτηθέντων στην Κύπρο και 87% στην ΕΕ συμφώνησαν ότι ο πολιτισμός και οι πολιτιστικές ανταλλαγές πρέπει να έχουν πολύ σημαντική θέση στην ΕΕ.

Το 94% των Κύπριων και το 88% των Ευρωπαίων δήλωσαν ότι η καλλιτεχνική ελευθερία έχει σημασία γι' αυτούς, ενώ το 63% στην Κύπρο (77% στην ΕΕ) δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι καλλιτέχνες μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις ιδέες και τις απόψεις τους χωρίς λογοκρισία από την Κυβέρνηση.

Το 59% στην Κύπρο και το 83% στην ΕΕ απάντησαν πως θεωρούν πως οι καλλιτέχνες μπορούν να εκφραστούν χωρίς φόβο λογοκρισίας ή αντιποίνων από ομάδες εκτός της Κυβέρνησης.

Ωστόσο μόλις το 36% στην Κύπρο (49% στην Κύπρο) δήλωσαν ότι συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες τους προηγούμενους 12 μήνες, είτε μόνοι τους είτε ως μέλος μιας ομάδας (ποσοστό που αποτελεί αύξηση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2013 για την ΕΕ και αύξηση 3 μονάδων για την Κύπρο).

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι παράγοντες τους αποτρέπουν από το να συμμετάσχουν σε ή να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες, πρώτη απάντηση με διαφορά στην Κύπρο ήταν η έλλειψη χρόνου (61% στην Κύπρο, 45% στην ΕΕ), και δεύτερη η έλλειψη πληροφοριών για τις εκδηλώσεις (28% στην Κύπρο, 22% στην ΕΕ). Το κόστος των εισιτηρίων επικαλέστηκε το 27% στην Κύπρο (38% στην ΕΕ).

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός για τους Ευρωπαίους, όχι μόνο επειδή αποτελεί μέρος της ταυτότητάς τους, αλλά και επειδή είναι ένα κοινό θεμέλιο για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο Γκλεν Μικάλεφ, Επίτροπος Διαγενεακής Δικαιοσύνης, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X