ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συζυγοκτονία Τρεμιθούσας: «Ο 74χρονος έπασχε από διαταραχή αποσύνδεσης»

Με την κατάθεση δικανικού ψυχολόγου, συνεχίστηκε η δίκη κατηγορούμενου για υπόθεση συζυγοκτονίας στην Τρεμιθούσα

ΚΥΠΕ

Με την κατάθεση του δικανικού ψυχολόγου Dr Vivek Furtado ως μάρτυρα υπεράσπισης του κατηγορούμενου για την υπόθεση φόνου της συζύγου του στην Τρεμιθούσα, συνεχίστηκε η δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στην Πάφο.

Ο δικανικός ψυχολόγος κατέθεσε πως ο 74χρονος έπασχε από διαταραχή αποσύνδεσης (dissociation) και δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί πλήρως τι απαντήσεις έδωσε στις ανακριτικές αρχές μετά τη φερόμενη διάπραξη του κακουργήματος. Όπως ανέφερε, ο ίδιος έχει εξειδικευμένες γνώσεις που αφορούν τις ικανότητες διαχείρισης ψυχικών διαταραχών όταν κάποιος κατηγορείται για σοβαρά αδικήματα.

Σύμφωνα με τον Dr Furtado, εξέτασε τον κατηγορούμενο στις 18.7.22.

Κατέθεσε την άποψη του ότι τις μέρες προτού γίνει το περιστατικό ο 74χρονος φέρεται να πληρούσε τα κριτήρια της επεισοδιακής κατάθλιψης και ότι τον κατ’ ουσιώδη χρόνο έπασχε από τη διαταραχή αποσύνδεσης (dissociation). Όπως εξήγησε στο Δικαστήριο η συγκεκριμένη διαταραχή αποτελεί κλινικό σύμπτωμα στα άτομα που έχουν περιέλθει κάτω από μεγάλο στρες. Το μυαλό είπε προσπαθεί να αυτοπροστατευθεί και υπάρχει χάσμα μεταξύ του μυαλού και του περιβάλλοντος. Κάτω από τέτοιες συνθήκες είπε ένα άτομο δεν είναι ασυνήθιστο να ενεργεί χωρίς να έχει συνείδηση, επίγνωση και σωστή μνήμη. Ο Dr Furtado κατέθεσε ότι από τη συνέντευξη που πήρε από τον 74χρονο, διαπίστωσε ότι ο κατηγορούμενος ήταν σχεδόν αδύνατο από την κλινική εικόνα που παρουσίασε να περιγράψει τα γεγονότα.

Εκτός αυτού πρόσθεσε, ο κατηγορούμενος είναι υπερήλικας και η γνωστική του λειτουργία δεν ήταν τόσο καλή όσο είναι σε ένα άτομο 20-30 ετών. Οι ερωτήσεις συνέχισε που υποβλήθηκαν στον 74χρονο ήταν σε προχωρημένη βραδινή ώρα και εκτίμησε πως σ’ αυτά τα άτομα δεν είναι η ενδεδειγμένη ώρα για συγκεκριμένες ερωτήσεις. Στο Δικαστήριο προβλήθηκε σχετικό βίντεο χωρίς να διευκρινιστεί ο χρόνος και η μέρα της λήψης του που όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο δείχνει τον κατηγορούμενο με τα χαρακτηριστικά της διαταραχής αποσύνδεσης όπως είναι και στα ευρήματα σχετικής έκθεσης που ετοίμασε ο δικανικός ψυχολόγος.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου ζήτησε αναβολή για την αντεξέταση. Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε πως η δικαστική διαδικασία διεξάγεται κανονικά με την κατάθεση μαρτύρων αυτές τις μέρες ενώ ακολούθως απέρριψε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για αναβολή.

Στην αντεξέταση του ο Εκπρόσωπος της ΚΑ ρώτησε τον μάρτυρα, με αυτόν να απαντά ότι ο κατηγορούμενος είπε την αλήθεια ωστόσο την αξιοπιστία του θα κρίνει το Δικαστήριο. Άρα είπε ο κ. Χατζηκύρου αν η μαρτυρία του 74χρονου δεν είναι αξιόπιστη τότε δεν υπάρχει βάση για τα συμπεράσματα του ως Δικανικός ψυχολόγος στην σχετική έκθεση που ετοίμασε. Ο Dr Furtado ανέφερε πως παρείχε στο Δικαστήριο μετά από σχετική ετοιμασία μια έκθεση με βάση όλα τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του.

Απαντώντας σχετικά στον κ. Χατζηκύρου, ο Δικανικός ψυχολόγος ανέφερε, πως το συμπέρασμα του για την κατάσταση του κατηγορούμενου πριν το συμβάν το στήριξε απ’ αυτά που του είπε ο ίδιος ο 74χρονος.

Ο κ. Χατζηκύρου υπέβαλε τη θέση πως εφόσον ο 74χρονος κατά τον χρόνο του επεισοδίου είχε την ικανότητα να αντιληφθεί το περιβάλλοντα χώρο στον οποίο βρίσκονταν, ποιος του μιλά, μπορούσε και να αντιληφθεί και τι του λέγαν οι αστυνομικοί.

Ακολούθως ο κ. Χατζηκύρου αναφέρθηκε και στις αναφορές του 74χρονου στην ψυχίατρο του ΓΝ Πάφου

Ο 74χρονος φέρεται μεταξύ άλλων να ανέφερε στην ψυχίατρο του ΓΝ Πάφου ότι αγαπούσε τη σύζυγο του και πως δεν ήθελε να τη βλέπει να υποφέρει.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για τις 10.2.23 στις 09:30 και διέταξε όπως ο74χρονος κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση.

Σημειώνεται πως στο Κακουργιοδικείο Πάφου συνεχίζεται η δίκη εντός κύριας δίκης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το Δικαστήριο αν έγιναν θεληματικά ορισμένες δηλώσεις του 74χρονου κατηγορούμενου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X