ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνοδικό Δικαστήριο: Καθαίρεση για άλλους δύο κληρικούς

Καθαιρέθηκαν για ηθικά παραπτώματα έπειτα από καταγγελίες των καθαιρεμένων Μοναχών της Μονής Αββακούμ

Ελισάβετ Γεωργίου

Εννέα περίπου μήνες από την καθαίρεση των Μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, το Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε την καθαίρεση και των κληρικών Βαρνάβα και Ραφαήλ της Μητρόπολης Ταμασού και μάλιστα για ηθικά παραπτώματα.

Ο μοναχός Βαρνάβας ήταν το πρόσωπο που μίλησε στον Μητροπολίτη Ταμασού για τα όσα τεκταίνονται στη Μονή Οσίου Αββακούμ, ενώ είχε και πρόσβαση στο κλειστό κύκλωμα της Μονής χωρίς οι άλλοι μοναχοί να το γνωρίζουν.

Όσο αφορά τον Διάκονο Ραφαήλ, πρόκειται για ένα πρόσωπο κοντά στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής τον οποίο επίσης κατήγγειλαν σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθαιρεθέντες Μοναχοί για ηθικής φύσεως παραπτώματα.

Το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, αφού μελέτησε το κατηγορητήριο, το μαρτυρικό υλικό που είχε ενώπιον του και εξέτασε τους μάρτυρες υπεράσπισης, αποφάσισε με πλειοψηφία την καθαίρεση των κληρικών Βαρνάβα και Ραφαήλ.

Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι χάνουν οποιονδήποτε βαθμό Ιεροσύνης διακόνου η ιερέα. Συνεπώς χάνουν το δικαίωμα σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές τέλεσης ή συμμετοχής σε μυστήρια της εκκλησίας. 

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο τελούσαν σε αργία με απόφαση του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.

«Ζήτημα κριτηρίων στην επιλογή κληρικών»

Σύμφωνα με τον θεολόγο Θεόδωρο Κυριακού τα πράγματα για την Μητρόπολη Ταμασού είναι σοβαρά. «Πέντε ιερομόναχοι της καθαιρέθηκαν. Μπαίνει σοβαρά πλέον το θέμα των κριτηρίων για την επιλογή κληρικών. Ευθύνη που έχει εξάπαντος ο τοπικός επίσκοπος. Το θέμα βέβαια αφορά ολόκληρη την εκκλησία και την Σύνοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο 24news ο θεολόγος.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση