
24news team
Εντατικά συνεχίζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου τις εργασίες της για πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πυρόπληκτες ορεινές περιοχές της Λεμεσού.
Σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι οι κοινότητες Μαλιά, Σούνι, Ζανακιά, Σωτήρα και Πάνω Κυβίδες έχουν ήδη επανενταχθεί στο δίκτυο, ενώ λειτουργούν επτά γεννήτριες στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε η κυρία Παπαδοπούλου, έχουν καταστραφεί περίπου 400 με 500 πάσσαλοι της ΑΗΚ και 50 μετασχηματιστές, ενώ έχει ήδη τοποθετηθεί το 50% των πασσάλων και έχουν κατασκευαστεί 9 χιλιόμετρα νέου εναέριου δικτύου.
Παράλληλα, για την επιτήρηση των γραμμών και τον καλύτερο έλεγχο, χρησιμοποιούνται drones για πιο ασφαλή και ταχύτερη επιθεώρηση, όπως στη γραμμή από την Τριμίκλινη έως τη Λόφου.
Τέλος, η Εκπρόσωπος Τύπου τόνισε επίσης ότι η πλήρης επανασύνδεση των κατοικιών και των υποστατικών στις πυρόπληκτες περιοχές θα καθυστερήσει, αφού χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις και λεπτομερείς επιθεωρήσεις. Κάτι που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Στόχος να ολοκληρωθούν το ταχύτερο εργασίες επιδιόρθωσης δικτύου
Το βράδυ της Κυριακής η ΑΗΚ κατόρθωσε να προσφέρει ευρύτερη τοπική επιδιόρθωση του δικτύου στις κοινότητες Μαλλιά, Σούνι, Ζανακιά, Πάνω Κυβίδες και Σωτήρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται αδιάκοπα με στόχο να αποκατασταθεί η παροχή ενέργειας σε όλους όσοι έχουν επηρεαστεί. Είναι αδύνατο να υπολογιστεί πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, είπε, τονίζοντας ότι «η ΑΗΚ ανέλαβε ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της επαρχίας Λεμεσού, όπου προτεραιότητά μας είναι όλοι να έχουν ρεύμα». «Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν με ασφάλεια και το ταχύτερο δυνατόν οι εργασίες επιδιόρθωσης του δικτύου», σημείωσε.
Αναφερόμενη στις ζημιές που υπέστη το δίκτυο της Αρχής, επεσήμανε ότι καταγράφηκαν 500 κατεστραμμένοι πάσσαλοι και 50 μετασχηματιστές, προσθέτοντας ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η Αρχή κατόρθωσε να αντικαταστήσει 240 πασσάλους και 10 μετασχηματιστές.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στις καμένες περιοχές, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το βράδυ της Κυριακής η ΑΗΚ κατόρθωσε να προσφέρει ευρύτερη τοπική επιδιόρθωση του δικτύου στις κοινότητες Μαλλιά, Σούνι, Ζανακιά, Πάνω Κυβίδες και Σωτήρα, προσθέτοντας ότι η γεννήτρια της Αρχής Ηλεκτρισμού που ήταν εγκατεστημένη στη Μαλλιά τοποθετήθηκε στον Άγιο Αμβρόσιο για τις ανάγκες της συγκεκριμένης κοινότητας. Αυτή τη στιγμή, εξήγησε, «έχουμε επτά κοινότητες που εξυπηρετούνται με τη χρήση αυτοκινούμενων γεννητριών στο κέντρο της πλατείας των κοινοτήτων, ενώ στις υπόλοιπες κοινότητες που είχαν ήδη ηλεκτροδοτηθεί προστέθηκαν αυτές οι πέντε κοινότητες». «Ο στόχος μας είναι να ηλεκτροδοτούνται όσες περισσότερες κοινότητες μπορούμε», τόνισε.
Εν συνεχεία, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ είπε ότι συνολικά εργάζονται αδιάκοπα 150 άτομα από όλες τις πόλεις. Αναφερόμενη στις ζημιές που υπέστη το δίκτυο της Αρχής, επεσήμανε ότι καταγράφηκαν 500 κατεστραμμένοι πάσσαλοι και 50 μετασχηματιστές, προσθέτοντας ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η Αρχή κατόρθωσε να αντικαταστήσει 240 πασσάλους και 10 μετασχηματιστές. Ανέφερε ακόμη ότι κατασκευάστηκαν εννιά χιλιόμετρα εναέριου δικτύου μέσης τάσης προς αντικατάσταση καμένων αγωγών και απομακρύνθηκαν 170 καμένοι πάσσαλοι, οι οποίοι, όπως είπε, είχαν εκτεθεί επικίνδυνα στο έδαφος μετά την πτώση τους λόγω της πυρκαγιάς.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η Χριστίνα Παπαδοπούλου δήλωσε ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, τονίζοντας ότι «η ΑΗΚ ανέλαβε ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της επαρχίας Λεμεσού, όπου προτεραιότητά μας είναι όλοι να έχουν ρεύμα». «Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν με ασφάλεια και το ταχύτερο δυνατόν οι εργασίες επιδιόρθωσης του δικτύου», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε επιστρατεύσει τα drones της ΑΗΚ, με τα οποία εξοικονομήσαμε πολύ χρόνο και καταφέραμε με ασφάλεια να επιθεωρήσουμε και να καταγράψουμε τις ζημιές στη γραμμή μέσης τάσης από Τριμίκλινη προς Λόφου, που ήταν γραμμή σε πολύ δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, όπου το έδαφος είχε σκάσει από τις υψηλές θερμοκρασίες». Η εργασία στη συγκεκριμένη περιοχή, εξήγησε, έγινε με τη χρήση ειδικών εκσκαφέων, οι οποίοι ανοίγουν δρόμο για να μπορέσουν να περάσουν τα οχήματα της Αρχής.
Ερωτηθείσα για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η ΑΗΚ για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η Αρχή συμμετέχει ενεργά στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών σε περιοχές υψηλού κινδύνου με συγκεκριμένα έργα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Θήρας. «Οι παρεμβάσεις αυτές επικεντρώνονται κατά προτεραιότητα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως στην περιοχή του Σταυρού της Ψώκας στο κρατικό δάσος Πάφου», σημείωσε. «Ένα χαρακτηριστικό έργο είναι η εγκατάσταση υπόγειου καλωδίου μέσης τάσης μήκους 14 χλμ., το οποίο εκτείνεται από την περιοχή του χωριού Λυσός μέχρι τον δασικό σταθμό Σταυρού της Ψώκας και από εκεί μέχρι το ύψωμα Χορτερή», συμπλήρωσε.
«Σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους, όπου υπάρχει τρόπος και υποδομή να εγκατασταθεί υπόγειο καλώδιο, αυτό κάνουμε. Είναι το έργο αυτό που αναλάβαμε φέτος και κάνουμε και πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της περιόδου φωλεοποίησης των πουλιών», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ. Την ίδια ώρα, συνέχισε, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η ολοκλήρωση της μελέτης μετακίνησης της υφιστάμενης εναέριας γραμμής στην περιοχή του Κάμπου της Τσακίστρας, συνολικού μήκους ενός χιλιομέτρου, με πλήρως μονωμένους αγωγούς. Το μήκος του εναέριου δικτύου της ΑΗΚ ανέρχεται σε 267 χλμ. εντός κρατικών δασών και 3.500 χιλιόμετρα στις παραδασόβιες περιοχές, επεσήμανε.
Η κ. Παπαδοπούλου εξήγησε ότι δεν μπορούν να εγκαταστήσουν υπόγεια καλώδια στο δάσος αφού δεν υπάρχουν δρόμοι, και άλλες υποδομές και δεν μπορεί απλά να μπει ένα καλώδιο κάτω από το χώμα. «Μόλις βρέξει, το νερό θα πάει στο καλώδιο που μεταφέρει ηλεκτρισμό, άρα για να μπορέσεις να έχεις υπόγεια καλώδια, πρέπει να υπάρχει υποδομή», πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμη ότι, η ΑΗΚ πραγματοποιεί περιπολίες σε όλες τις εναέριες γραμμές του δικτύου της εντός των κρατικών δασών κάθε χρόνο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο, και ότι με τη χρήση drones βλέπουν όπου χρειάζεται να γίνει κλάδεμα δέντρων, τα οποία πλησιάζουν τις γραμμές, ούτως ώστε να αποφεύγεται αποτροπή ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος.
Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει στοχευμένη αντικατάσταση γυμνών αγωγών, με μονωμένους, συνεστραμμένους αγωγούς, ενώ, τοποθετούν diverters για την αποτροπή σύγκρουσης των πτηνών με το ηλεκτρικό δίκτυο, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Θήρας. Είπε και ότι «γίνονται συνεχώς» οι ετήσιες εργασίες συντήρησης εντός και εκτός δασικών περιοχών.
Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι, «σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακολουθείται η ίδια τακτική, όπως ακολουθείται και στην Κύπρο», δηλαδή, τοποθετούνται ξύλινοι πάσσαλοι εντός δασών, καθώς οι μεταλλικοί θέλουν τσιμεντένια βάση. Αλλά, ακόμα και να γινόταν εγκατάσταση μεταλλικών πασσάλων, ή από μπετόν, «οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στις πυρκαγιές είναι τόσο ψηλές που και αυτοί θα καταστραφούν», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, η κ. Παπαδοπούλου διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε και θα εργαζόμαστε αδιάκοπα με στόχο να αποκατασταθεί η παροχή ενέργειας σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν επηρεαστεί» και ότι θα αναβληθούν προγραμματισμένες εργασίες για να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις κοινότητες που έχουν πληγεί.