ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Στον αέρα άνοιγμα Γυμνασίων και εστίασης

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι «Σοφοί»

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η 3η φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και ο λόγος ήταν η ημερήσια επιδημιολογική εικόνα. Αργά το απόγευμα Κυριακής, στο Υπουργείο Υγείας σήμανε συναγερμός μόλις έγιναν γνωστά τα δεδομένα της επιδημιολογικής αξιολόγησης. Η ανάλυση των κρουσμάτων της περιόδου 20-26 Φεβρουαρίου από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, προκάλεσε την εσπευσμένη επικοινωνία, πρώτα των Υπουργών Υγείας και Παιδείας και στη συνέχεια την ενημέρωση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αποτέλεσμα των παρασκηνιακών διεργασιών ήταν η αναβολή κατά μια εβδομάδα του ανοίγματος των Γυμνασίων. Ένα ζήτημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα μιας και όπως έλεγε πηγή με γνώση των όσων τεκταίνονται δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως στις 16 Μαρτίου θα λάβει σάρκα και οστά η κυβερνητική απόφαση για επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων στις σχολικές αίθουσες. Εκτίμηση που προκύπτει από τα στοιχεία ανάλυσης των κρουσμάτων, τα οποία έχουν σημάνει συναγερμό στο χώρο της εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Υγείας θα ζητήσει εκτάκτως τη σύγκληση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται από την ανησυχητική αύξηση των λοιμώξεων τις τελευταίες ημέρες.

44 επαφές

Η Ομάδα Ιχνηλάτησης αναλύοντας τα κρούσματα της περιόδου 20-26 Φεβρουαρίου, βρέθηκε μπροστά σε άκρως ανησυχητικά στοιχεία που αφορούν το χώρο της εκπαίδευσης και που εν πολλοίς αποκρυπτογραφούν την πορεία της πανδημίας στα σχολεία. Αυτό όμως που φαίνεται να τρομάζει τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας είναι η διαπίστωση πως το κρούσμα 0 της αλυσίδας κρουσμάτων είναι εκπαιδευτικός. Σε μια περίπτωση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», διαπιστώθηκε πως εκπαιδευτικός στην επαρχία Λεμεσού ο οποίος δεν είχε κάνει τεστ, μετέδωσε τον ιό σε 44 άτομα τα περισσότερα από αυτά μαθητές και τα υπόλοιπα από το στενό οικογενειακού του, περιβάλλοντος. Το περιστατικό αυτό ήταν που προκάλεσε την αυστηρή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας πως το rapid test αποτελεί προϋπόθεση εισόδου στις σχολικές μονάδες.

Υπό επιτήρηση

Με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να ανακοινώνουν την Τρίτη το αναθεωρημένο σχέδιο αντιμετώπισης ενός 3ου κύματος της πανδημίας, όλα τα σενάρια για τα επόμενα βήματα είναι ανοιχτά. Όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ισχύουν πλην όμως δεν είναι βέβαιο εάν θα εφαρμοσθούν τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί. Η ρευστότητα που προκαλείται από την εικόνα της πανδημίας, περιλαμβάνει και τα γυμνάσια αλλά και τον χώρο της εστίασης, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για τα βήματα που έχουν προγραμματισθεί.

Η ανάλυση

Η Ομάδα Ιχνηλάτησης αναλύοντας τα δεδομένα έχει εντοπίσει 12 αλυσίδες κρουσμάτων, οι 7 στην Επαρχία Λεμεσού και οι 5 στην Επαρχία Λευκωσίας. Από τα 12 clusters τα 5 αφορούν σχολικές μονάδες (1 στην Λευκωσία και 4 στην Λεμεσό). Ειδικά για την εκπαίδευση εντοπίστηκαν 56 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, 109 μαθητές δημοτικού και 25 μαθητές Λυκείου. Παγκύπρια, επηρεάζονται 43 Δημοτικά Σχολεία, 19 Λύκεια, 15 ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων και 9 Νηπιαγωγεία. Χαρακτηριστικά, οι 4 αλυσίδες κρουσμάτων σε σχολεία της Λεμεσού αριθμούν 31, 28, 27 και 3 κρούσματα μόνο εντός των σχολικών μονάδων, ενώ στην Λευκωσία η συρροή κρουσμάτων αριθμεί 4 άτομα.

302 νέα κρούσματα

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται τα τεστ ανίχνευσης του COVID-19. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας την Δευτέρα εντοπίσθηκαν 301 νέα κρούσματα σε 38 χιλιάδες τεστ που πραγματοποιήθηκαν, ποσοστό θετικότητας: 0,79 και με τη Λεμεσό να συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή.

Μηδέν απώλειες

Υπό τις περιστάσεις στα θετικά συγκαταλέγεται η συνεχιζόμενη μηδενική καταγραφή θανάτων ενώ αισθητά έχει υποχωρήσει και ο μέσος όρος παραμονής ασθενών σε ΜΕΘ, κάτι που αποδίδεται στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 76 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 24 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ. Από τους 24 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 12 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 10 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Απόστολου Τομαρά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση