ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στο τραπέζι καραντίνα σε Πάφο - Αραδίππου

Πολιτικές αποφάσεις θα κρίνουν τις διάφορες εισηγήσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος

Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης της νόσου COVID-19 είναι κυρίως η Αραδίππου και η Πάφος, αλλά και το ότι πολλοί τελούντες υπό κατ’ οίκον περιορισμό επιδεικνύουν συμπεριφορές μη συμμόρφωσης, θέτει στο τραπέζι δύο σενάρια. Το ένα αφορά στο κλείσιμο ολόκληρων περιοχών της Κύπρου, όπως της Πάφου και της Αραδίππου, και το άλλο αφορά στην μεταφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε χώρους καραντίνας, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό στα μέλη της οικογένειάς τους και αυτά με την σειρά τους στην υπόλοιπη κοινότητα. Ωστόσο, φαίνεται ότι και οι δύο αυτές λύσεις θεωρούνται ακραία σενάρια και προς το παρόν οι προαναφερθείσες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν πιο εντατικά μέτρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα (μέχρι και τις 31 Μαρτίου), τα οποία ανέλυσε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Απριλίου ο Δρ Γεώργιος Νικολόπουλος, μεταξύ όλων των περιπτώσεων, 77 (29%) είχαν τόπο διαμονής στην επαρχία Λευκωσίας, 75 (28%) στην επαρχία Λάρνακας, 61 (23%) στην επαρχία Πάφου, 30 (11%) στην επαρχία Λεμεσού, 16 (6%) στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, 4 (2%) στις Βρετανικές Βάσεις και ένα περιστατικό αναφέρθηκε σε έναν ταξιδιώτη από τη Γερμανία. Για 3 περιστατικά, η επαρχία διαμονής δεν ήταν διαθέσιμη.
Σημειώνεται ότι 39 περιπτώσεις (15%) αναφέρθηκαν στην Αραδίππου, δήμο της επαρχίας Λάρνακας. Οι περιπτώσεις είναι κυρίως γυναίκες (59%, 23 άτομα) και η διάμεσος ηλικία είναι τα 61 έτη.

Ανοιχτή πληγή το νοσοκομείο Πάφου

Μεταξύ των 267 περιπτώσεων, το 25% αφορά σε εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας (67), από τους οποίους το 6% είναι γιατροί (15), 13% νοσηλευτές (35), 4% από άλλα επαγγέλματα υγείας (11) και 2% βοηθητικό προσωπικό (6). Ο πιο κάτω πίνακας παρουσιάζει την κατανομή των εργαζομένων στον Τομέα της Υγείας ανά επαρχία.

Επιδημιολογικό ιστορικό

Μέχρι την 31η Μαρτίου, ο τρόπος έκθεσης ήταν διαθέσιμος για 253 περιπτώσεις (95%), ενώ για 14 περιπτώσεις δεν είχε ολοκληρωθεί η διερεύνηση. Από αυτές τις περιπτώσεις, το 28% (70) είχε πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού ή έμενε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των 14 ημερών πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι περιπτώσεις αυτές είχαν κυρίως άμεση σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.
Εγχώρια μετάδοση καταγράφηκε στο 72% (183) των περιπτώσεων, εκ των οποίων το 20% (37) σχετιζόταν με το Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου. Στην Αραδίππου έχουν καταγραφεί 32 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, ενώ 3 περιστατικά είχαν πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού. Για 4 περιπτώσεις στην Αραδίππου, δεν έχει καταγραφεί ακόμα το επιδημιολογικό ιστορικό.

Στοχευμένη δειγματοληψία

Το επόμενο βήμα για το Υπουργείο Υγείας είναι η στοχευμένη δειγματοληψία από τις περιοχές όπου παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, όπως είναι η Πάφος και η Λάρνακα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο Υπουργός ενημέρωσε τους Δημάρχους, Φαίδωνα Φαίδωνος και Ευάγγελο Ευαγγελίδη, για την απόφαση του Υπουργείου να επιδοτήσει τη διενέργεια της εργαστηριακής εξέτασης για COVID-19 στους κατοίκους των δύο περιοχών, μετά και από τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη και επαρχία Πάφου και τον Δήμο Αραδίππου. Παράλληλα, τους ενημέρωσε ότι λειτουργοί της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης θα επικοινωνήσουν μαζί τους άμεσα, ώστε να καταρτιστεί συγκεκριμένο πλάνο, και να διενεργηθεί στοχευμένος έλεγχος στον πληθυσμό των δύο Δήμων. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, όπως, για διευκόλυνση της διαδικασίας, θα οργανωθούν κλιμάκια σε συνεργασία με τους Δήμους, για τη λήψη των δειγμάτων.

Στην Πάφο

Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο ίδιος ήδη το πρωί της Πέμπτης 2 Απριλίου μίλησε με τον Λοιμωξιολόγο, ώστε οι διαδικασίες να ξεκινήσουν αμέσως. Όπως είπε ο κ. Φαίδωνος, στην Πάφο κατ’ αρχάς θα διενεργηθούν χίλιες διπλές εξετάσεις, δηλαδή, θα πραγματοποιείται έλεγχος για να εντοπιστούν τα ενεργά κρούσματα και έλεγχος αντισωμάτων, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά έχουν ιαθεί και δημιούργησαν αντισώματα.

Κρούσματα έχουν παρατηρηθεί και στον Δήμο Γεροσκήπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Μιχάλη Παυλίδη. Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή», το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό θα υποβληθεί στις εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως και οι εργαζόμενοι σε καφετέριες που παρέχουν υπηρεσίες «take away» και κατ’ οίκον διανομής, καθώς και εργαζόμενοι σε περίπτερα και υπεραγορές. Ένα γεγονός το οποίο αύξησε την ανησυχία των δημοτών, αφορά στο ότι οικογένεια, μέλος της οποίας βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, διατηρεί κατάστημα στην περιοχή. Γι’ αυτό σε εξετάσεις θα υποβληθούν ακόμα και οι παρατηρητές της γειτονιάς. Τα τεστ άρχισαν να πραγματοποιούνται ήδη από το πρωί της Πέμπτης.

Αυξημένες περιπολίες στην Αραδίππου

Με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, ενισχύθηκε η αστυνόμευση σε περιοχές όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, όπως είναι ο δήμος της Αραδίππου, με στόχο τη συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα για περιορισμό της διάδοσης του ιού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

Ο κ. Ανδρέου είπε ότι η Αστυνομία ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην έκκληση που απηύθυνε πριν λίγες μέρες ο Δήμαρχος της Αραδίππου για ενίσχυση της αστυνόμευσης της περιοχής, με στόχο τον αυστηρό έλεγχο συμμόρφωσης των κατοίκων με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

«Ανταποκριθήκαμε άμεσα στην έκκληση του Δημάρχου Αραδίππου και μετά από οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας αυξήθηκαν οι αστυνομικές περιπολίες στην περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των κατοίκων με τα μέτρα», είπε.

Εν αναμονή αποφάσεων

Δεδομένων των στοιχείων τα οποία εδώ και μερικές μέρες δίνονταν σταδιακά στην δημοσιότητα, σε σχέση με τις περιοχές υψηλού κινδύνου, αναμένεται με ενδιαφέρον η επόμενη συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής. Όπως επανειλημμένα δήλωσε στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, η εισήγησή του για μεταφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ξενοδοχεία καραντίνας βρίσκει προσκόμματα στην στέρηση της ελευθερίας του ατόμου. Ωστόσο, φαίνεται ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι, αν και είναι ένα μέτρο το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μέχρι τώρα. Τόσο η καραντίνα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και των περιοχών, θα εξαρτηθούν καθαρά από πολιτικές αποφάσεις, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στην «Καθημερινή». Προς το παρόν, τόσο ο Δήμαρχος Πάφου, όσο και ο Δήμαρχος Αραδίππου, δεν έχουν τεθεί προ του ενδεχομένου, όπως αμφότεροι ανέφεραν στην «Καθημερινή».

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Γιάννου Λύτρα 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση