ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Στις 16 Δεκεμβρίου αναχωρούν από την Κύπρο για το Βατικανό οι πρώτοι 14 μετανάστες

Ο κ. Νουρής εξέφρασε «ευγνωμοσύνη»

ΚΥΠΕ

Στις 16 Δεκεμβρίου αναχωρούν από την Κύπρο για μετεγκατάσταση στο Βατικανό, οι πρώτοι 14 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και οι δύο που παρέμεναν στη Νεκρή Ζώνη, που επιλέγηκαν από αντιπροσωπεία του Βατικανού, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Με δηλώσεις του στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας όπου παρευρέθηκε στην τελετή κατευόδωσης του Πάπα Φραγκίσκου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά σημειολογική επίσκεψη του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο η οποία πέραν από το γεγονός ότι δείχνει την σημασία και σε θρησκευτικό επίπεδο και των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, έχει ξεχωριστό χαρακτήρα για μας, γιατί μπορέσαμε και μέσα από τις πολλές επαφές που είχαμε όλο αυτό το διήμερο, να ενημερώσουμε δια ζώσης την κυβέρνηση του Βατικανού και τον Ποντίφικα, για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Δηλώνουμε, συνέχισε ο κ. Νουρής «εξαιρετικά ικανοποιημένοι όχι απλά για τις διμερείς αυτές επαφές, αλλά και για το γεγονός ότι σημειολογικά η κίνηση του Ποντίφικα να συνδράμει την προσπάθεια, στο πρόβλημα που η Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα της μετανάστευσης με την μετεγκατάσταση 50 μεταναστών, δείχνει ξεκάθαρα το πως πρέπει να εφαρμόζεται η αλληλεγγύη, την οποία διακαώς επιθυμούμε να γίνει πράξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Κληθείς να αναφέρει πως έγινε η διαδικασία επιλογής των 50 μεταναστών, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «οι συζητήσεις είχαν αρχίσει εδώ και πέντε εβδομάδες και πέραν από τη μεταξύ μας συνεννόηση, έφτασε στην Κύπρο πριν από τρεις περίπου εβδομάδες αντιπροσωπεία του Βατικανού με την οποία συζητήσαμε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Μέσα από τις συζητήσεις έγινε και η κατάληξη στη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων περιελάμβανε και τους χώρους από τους οποίους θα παραλαμβάνονταν οι μετανάστες».

Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία του Βατικανού πραγματοποίησε «επίσκεψη και στο Χώρο Υποδοχής «Πουρνάρα» και είχε συζητήσει με τους συγκεκριμένους μετανάστες οι οποίοι επιλέγηκαν. Επεξηγήσαμε επίσης τα διάφορα θέματα και προβλήματα και μέσα από αυτή τη συζήτηση ολοκληρώθηκε η σύνθεση των πρώτων 50 ατόμων που θα μετεγκατασταθούν στο Βατικανό».

Ερωτηθείς πότε θα αναχωρήσουν οι μετανάστες, ο Υπουργός απάντησε πως «η αποστολή των πρώτων 14 ατόμων είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 16 Δεκεμβρίου. Μέσα στην πρώτη αυτή αποστολή συμπεριλαμβάνονται και τα δύο άτομα που παρέμεναν στη Νεκρή Ζώνη» είπε και εξήγησε πως αυτό έγινε ύστερα από δική μας επιθυμία και την κατανόηση που επέδειξε ο Πάπας προσωπικά, ο οποίος ενημερώθηκε προσωπικά από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών αλλά και από επιστολή που απέστειλε.

Ανέφερε ακόμα ότι «αφού επεξηγήθηκε στον Ποντίφικα το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσία των δύο συγκεκριμένων μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη και τις προθέσεις της Τουρκίας με την παραμονή (στη περιοχή) αυτών των ανθρώπων, έγινε αποδεκτό» το αίτημα για μετεγκατάσταση τους.

Ο κ. Νουρής εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» γιατί όπως εξήγησε «η συγκεκριμένη σημειολογική ενέργεια του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δείχνει ξεκάθαρα πως εφαρμόζεις την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών που αντιμετωπίζουν αυτό το πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα».

Κληθείς να σχολιάσει την άφιξη 46 Σύρων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, οι οποίοι εντοπίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας παρά την Κόσιη, ο Υπουργός ανέφερε πως «είχαμε την άφιξη και 81 ατόμων χθες βράδυ. Δεν είναι τυχαίο που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αποστείλει από τις 10 Νοεμβρίου τη συγκεκριμένη επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, λέγοντας ξεκάθαρα πως η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε μια πολύ δύσκολη στιγμή».

Ανέφερε επίσης πως «είναι ακριβώς ένα από τα θέματα που προτάξαμε στον Ποντίφικα, ότι δηλαδή το βάρος του μεταναστευτικού, και νομίζω πως μέσα από τις δικές του δηλώσεις χθες, φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι όντως η μικρή αυτή και μοιρασμένη πατρίδα, αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα».

Θέλω να ελπίζω, συνέχισε «και προσδοκούμε στη συνέχιση της μεταξύ μας επαφής και της επιρροής που έχει ο Πάπας για να βοηθηθεί περαιτέρω η Κυπριακή Δημοκρατία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση