ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σοβαρά περιστατικά παιδιών με ψυχικές ασθένειες λόγω πανδημίας και εγκλεισμού

Ξ. Κωνσταντίνου ΔΗΣΥ: Κτυπούν καμπάνες για την ψυχική υγεία και τα τραύματα των παιδιών

Στέλιος Ξιουρής

Τραυματισμένα ψυχικά παιδιά που ενδεχομένως να μην μπορέσουν να ξεπεράσουν τις παρενέργειες των κακουχιών και κυρίως του εγκλεισμού που προκάλεσε η πανδημία.

Ιδιαίτερα τα παιδιά επηρεάστηκαν και από το κλείσιμο των σχολείων αφού οδηγήθηκαν στην κοινωνική αποστασιοποίηση με έντονα συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών μπορεί να μην μπορούν να επιμετρηθούν με τα υφιστάμενα δεδομένα, αλλά όλοι είναι σίγουροι ότι θα διαφανούν σε μεταγενέστερα χρόνια.

Τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για την ψυχική υγεία των παιδιών και ιδιαίτερα των εφήβων λόγω της πανδημίας, κατατέθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής μετά από εγγραφή του θέματος από την βουλεύτρια του ΔΗΣΥ ΞΕΝΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

Ο Χαράλαμπος Διονυσίου πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδέσμων γονέων, ανέφερε ότι καταγράφηκαν σοβαρά περιστατικά παιδιών με ψυχικές ασθένειες, τα οποία χρειάστηκαν περίθαλψη από ψυχιάτρους.

Μέλη της Ειδικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας της οποίας ηγείται ο καθηγητής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΕΛΛΑΣ, ανέφεραν ότι καταγράφονται περιστατικά ανασφάλειας, άγχους και φόβου από παιδιά. Επεσήμαναν ότι πρέπει να διενεργηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη, για καταγραφή των προβλημάτων στα σχολεία. Σημείωσαν ότι επιπτώσεις μπορούν να διαφανούν και τα επόμενα χρόνια.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου ανέφερε ότι κτυπούν καμπάνες και πρέπει η πολιτεία να λάβει μέτρα για στήριξη των παιδιών. Απαιτείται τόνισε η πρόσληψη ψυχολόγων και άλλων ειδικών για να στηρίξουν τα παιδιά. Χρειάζεται χαρτογράφηση του προβλήματος επισήμανε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ και άμεση δράση για να προσφέρουμε στα παιδιά μας επούλωση των τραυμάτων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, εξέφρασε την απογοήτευση του, αφού ελάχιστα γίνονται για την ψυχική στήριξη των παιδιών. Οι εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής, δεν έφθασαν στο Υπουργείο Παιδείας.

Παγκύπρια εργοδοτούνται μόνο 48 ψυχολόγοι δηλαδή ένας ψυχολόγος για κάθε 3 χιλιάδες μαθητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση