ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εντελώς σε ύφεση η φωτιά – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο (pics / vid)

«Είμαστε στο τέλος μίας πάρα πολύ δύσκολης ημέρας», ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας η Υπουργός Δικαιοσύνης

24news team

Η μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς που ξέσπασε χθες (06/08) το απόγευμα στην ορεινή Λεμεσό βρίσκεται σε εντελώς ύφεση αναφέρουν πληροφορίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ενεργό μέτωπο, και ότι το όποιο ενεργό μέτωπο δημιουργείται μόνο από μια αναζωπύρωση. Με τη βοήθεια των drones της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αν κάτι εντοπίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας θα το χτυπούν οι επίγειες δυνάμεις και νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουν τα εναέρια μέσα.

Νωρίτερα, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως: «Είμαστε στο τέλος μίας πάρα πολύ δύσκολης ημέρας», τονίζοντας ότι σήμερα έγινε εφικτό να συγκρατηθεί η φωτιά.

Υπενθυμίζεται πως από το πρωί ρίχθηκαν εκ νέου στη μάχη τα πτητικά μέσα, με τη βοήθεια να ενισχύεται από Ελλάδα, Λίβανο και Ιορδανία οι οποίες συνέβαλαν στην κατάσβεση με δύο, ένα και τρία πτητικά μέσα αντίστοιχα, ενώ από το απόγευμα κατέφθασε και η αποστολή βοήθειας από το Ισραήλ. Ο ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως έχουν δοθεί οδηγίες για αρχική εκτίμηση των ζημιών «σε ιδιωτικές περιουσίες και κρατικές υποδομές».

 Οι εξελίξεις

Εντελώς σε ύφεση η πυρκαγιά

Η πυρκαγιά στην ημιορεινή Λεμεσό βρίσκεται εντελώς σε ύφεση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ενεργό μέτωπο, και ότι το όποιο ενεργό μέτωπο δημιουργείται μόνο από μια αναζωπύρωση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ΚΥΠΕ, με τη βοήθεια των drones της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αν κάτι εντοπίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας θα το χτυπούν οι επίγειες δυνάμεις και νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουν τα εναέρια μέσα.

Κατά τη σημερινή ημέρα υπήρξαν σημαντικές αναζωπυρώσεις πίσω από την Απαισιά, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν τόσο με επίγειες όσο και με εναέριες δυνάμεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Όλες οι κινήσεις γίνονται με την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Καταφέραμε να συγκρατήσουμε την πυρκαγιά, υπάρχουν εστίες που προκαλούν ανησυχία»

«Σήμερα καταφέραμε να συγκρατήσουμε την πυρκαγιά. Υπάρχουν εστίες οι οποίες προκαλούν ανησυχία για αναζωπύρωση εξού και θα έχουμε και αύριο πτήσεις με τα πτητικά μέσα για προληπτικούς λόγους αλλά θα μείνουν επί εδάφους και άλλες δυνάμεις» είπε το βράδυ η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου. Επίσης, πρόσθεσε ότι «έγινε κατορθωτό μέχρι στιγμής να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές, να προφυλαχθούν χωριά και περιουσίες με συντονισμένες υπεράνθρωπες προσπάθειες», ενώ ανέφερε ότι η ΑΗΚ έχει φροντίσει άμεσε όπως αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως η παροχή ηλεκτρισμού στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Υπουργός Υγείας: Επισκέφθηκε τους σταθμούς Πρώτων Βοηθειών που στήθηκαν για τη πυρκαγιά

Τους δύο σταθμούς Πρώτων Βοηθειών της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, οι οποίοι δημιουργήθηκαν για διαχείριση έκτακτων περιστατικών εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού, επισκέφθηκε σήμερα η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη.

Οι δύο σταθμοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Χάνι- Παραμύθα και στο χωριό Αψιού, σε συνεργασία και συντονισμό με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών. Είναι πλήρως εξοπλισμένοι για άμεση περίθαλψη, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, τόσο των διασωστικών σωμάτων που επιχειρούν, όσο και των πολιτών. Εξειδικευμένοι νοσηλευτές της υπηρεσίας ασθενοφόρων συμμετείχαν επίσης, στην αποστολή των ελικοπτέρων της Κυπριακής Δημοκρατίας για συντονισμό και κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η Δρ Κανάρη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τα μέλη των σταθμών Πρώτων Βοηθειών, για την αμεσότητα και επαγγελματισμό που επιδεικνύουν στη διαχείριση των έκτακτων περιστατικών που προκύπτουν, λόγω της πυρκαγιάς.

Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Τατάρ

Την ετοιμότητα για παροχή βοήθειας για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Άλασσα επανέλαβε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδης.

Στόχος της Πυροσβεστικής να είναι ελεγχόμενη η κατάσταση μέχρι το βράδυ

Η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς εξελίσσεται πάρα πολύ καλά, είπε ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λογγίνος, σε δηλώσεις του στην Παραμύθα και σημείωσε πως θεωρούν ότι μέχρι απόψε το βράδυ θα καταφέρουν να ελέγχουν όλη την κατάσταση.

Σε ερώτηση αν είναι σαφώς καλύτερη η κατάσταση με τον άνεμο σήμερα, ο κ. Λογγίνος απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι βεβαίως είναι καλύτερη σήμερα η κατάσταση.

«Είναι τέτοια η κατάσταση που μας επιτρέπει πιο εύκολα να πιάσουμε τις πυρκαγιές σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες», πρόσθεσε.

*Εικόνα από ΚΥΠΕ 

Για τώρα το απόγευμα, ο κ. Λογγίνος είπε ότι είναι πάντα σε ετοιμότητα και εξέφρασε την ευχή όλα να πάνε καλά.

«Έχουμε κατασβήσει όλες τις εστίες των πυρκαγιών, όλες τις αναζωπυρώσεις και θεωρούμε ότι μέχρι απόψε το βράδυ θα καταφέρουμε να ελέγχουμε όλη την κατάσταση και να κυλήσουν τα πράγματα πιο ομαλά», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν έχουν καταλήξει στα αιτία της αρχικής πυρκαγιάς, ο κ. Λογγίνος είπε ότι τα αιτία της πυρκαγιάς διερευνώνται με κάθε μυστικότητα, έχουν πληροφορίες, έχουν δώσει στην Αστυνομία τις πληροφορίες, η ίδια η Αστυνομία έχει πάρει πληροφορίες από πολίτες και αυτά τα δεδομένα τα επεξεργάζεται για να είναι βέβαιοι ότι θα εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα.

Έρχονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης από το Ισραήλ

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις πρόκειται να αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα από το Ισραήλ προκειμένου να συνδράμουν τις κυπριακές δυνάμεις πυρόσβεσης, που επιχειρούν στο νησί, ύστερα από σχετική εντολή του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στο σχετικό αίτημα που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φτερά Φωτιάς», θα απογειωθούν πτητικές δυνάμεις του στρατού και της Αστυνομίας του Ισραήλ με κατεύθυνση την ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού, όπου μαίνονται πυρκαγιές, όπου και θα προβούν σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης «για όσες ημέρες χρειαστεί», όπως αναφέρουν σχετικές δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα. Θα απογειωθούν σήμερα το απόγευμα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Air Tractor» με συνολικό πλήρωμα τεσσάρων πιλότων, ειδικά εκπαιδευμένο επίγειο πυροσβεστικό προσωπικό και ειδικοί στην εφαρμογή μεθόδων κατάσβεσης πυρκαγιών. Το πυροσβεστικό προσωπικό που αποστέλλει το Ισραήλ συνοδεύεται από 6 τόνους επιχειρησιακού υλικού για τον περιορισμό εξάπλωσης των πυρκαγιών, που προσφέρει η πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ύφεση η φωτιά, παραμένει ο κίνδυνος δηλώνει ο διευθυντής του Τμήματος Δασών

Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η μεγάλη περίμετρος της δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, επιβεβαιώνοντας ότι όχημα του Τμήματος κάηκε χθες κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Όπως είπε ο κ.Αλεξάνδρου, «τώρα τα πράγματα είναι ήσυχα, αλλά είναι μεγάλη η περίμετρος και χρειάζεται μεγάλη προσοχή». Δήλωσε ακόμη ότι σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω αναζωπυρώσεις, όπως η πρωινή, θα είναι δύσκολα τα πράγματα, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η καταπόνηση του προσωπικού από τις πολύωρες προσπάθειες που καταβάλλει.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα ότι διπλοκάμπινο πυροσβεστικό όχημα του Τμήματος Δασών κάηκε, ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου διευκρίνισε ότι το συμβάν σημειώθηκε χθες, νωρίς το απόγευμα, «κατά την πρώτη ανασυγκροτημένη προσπάθεια για κατάσβεση της φωτιάς, δυτικά του δρόμου της Γεράσας».

Η Ελλάδα στέλνει και 20 τόνους αντιπυρικού υγρού

Με δύο Canadair και 20 τόνους αντιπυρικού υγρού - επιβραδυντικού καύσεως συμβάλλει η Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στις προσπάθειες της Κύπρου να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μετά από αίτημα που υπέβαλε η Κύπρος στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΕ κινητοποιεί δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair από το απόθεμα της ΕΕ που έχει βάση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα στέλνει επίσης 20 τόνους υγρού επιβραδυντικού μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να κινητοποιήσει περαιτέρω βοήθεια τόσο για την Κύπρο όσο και τη Σλοβενία η οποία αντιμετωπίζει καταστροφικές πλημμύρες.

ΑΗΚ: Σχεδόν πλήρης επαναφορά ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές

Έχει γίνει σχεδόν πλήρης επαναφορά της ηλεκτροδότησης στις περιοχές, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχει ήδη γίνει σχεδόν πλήρης επαναφορά της ηλεκτροδότησης πλην ελάχιστων σημείων, δηλαδή δυο μεμονομένων κατοικιών, οι οποίες έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές και μιας γεώτρησης στο δρόμο Παραμύθας - Γεράσας, για τα οποία γίνονται προσπάθειες για επαναφορά το συντομότερο δυνατό.

Ζημιές από τη φωτιά κατέγραψε η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού

Τις ζημιές που προκάλεσε στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα, μέχρι το μεσημέρι, κατέγραψαν συνεργεία της επαρχιακής διοίκησης Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον έπαρχο Μάριο Αλεξάνδρου, στην περιοχή της κοινότητας Απαισιάς καταστράφηκε ολοσχερώς μια κατοικία που δεν χρησιμοποιείται, όπως επίσης και μια αποθήκη και δυο ακινητοποιημένα οχήματα. Επίσης, στην Παραμύθα κάηκε ολοσχερώς λυόμενο υποστατικό.

Κατά την καταγραφή διαπιστώθηκε ότι ελαφρές ζημιές υπέστη καταφύγιο σκύλων, ενώ κάηκε μικρός αριθμός ακινητοποιημένων οχημάτων και γεωτρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση