ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένας χρόνος από τότε που ο serial killer «πάγωσε» την Κύπρο με τα φρικιαστικά εγκλήματά του

Ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος της Κύπρου

Ένα χρόνος συμπληρώνεται από την ημέρα που οι Αρχές εντοπίζουν νεκρή γυναίκα σε φρεάτιο στο Μιτσερό, με κανέναν από εμάς να μην περιμένει τότε, τα όσα φρικιαστικά θα ακολουθούσαν. Αρχικά... ήταν το «πτώμα μιας αλλοδαπής», ωστόσο στην συνέχεια, σιγά - σιγά όλοι ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται μπροστά σε έναν από τους πιο στυγνούς εγκληματίες, που με τα χέρια του αφαίρεσε ζωή μέχρι και από παιδιά.

14 Απριλίου 2019 - Σε κινητοποίηση τίθενται οι Αρχές, μετά από πληροφορία από τουρίστες ότι εντοπίστηκε πτώμα σε φρεάτιο στο λατομείο του Μιτσερού. Το πτώμα ήταν σε κατάσταση σαπωνοποίησης και δεμένο χειροπόδαρα. Για την ανάσυρσή του από το φρεάτιο προέκυψαν δυσκολίες, ωστόσο έγινε κατορθωτή στην συνέχεια. Επρόκειτο για την 38χρονη Μαρί Ρόουζ από τις Φιλιππίνες της οποίας είχαν χαθεί τα ίχνη της μαζί με την 6χρονη κορούλα της, στις 5/5/2018.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την συνέχεια…

Αρχικά για την υπόθεση είχε συλληφθεί ο πρώην συμβίος της 38χρονης, από την Ρουμανία, ωστόσο στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και συνελήφθησαν δύο Ε/κ αξιωματικοί του Στρατού.

Εν τέλει, μετά από εξετάσεις, η Αστυνομία καταλήγει στην σύλληψη του Νίκου Μεταξά, ενός εκ των δύο Ε/κ αξιωματικών, αφού προέκυψαν στοιχεία εναντίον του, με τον δεύτερο να αφήνεται ελεύθερος.

Με κομμένη την ανάσα όλη η Κύπρος παρακολουθούσε τα όσα πρωτοφανή αποκαλύπτονταν...

Ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς, διαπιστώνεται ότι είχε δημιουργήσει προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα «Ορέστης» και συνομιλούσε τόσο με την Μαρί Ρόουζ, όσο και με άλλες γυναίκες, έχοντας απώτερο σκοπό.

Στις 19 Απριλίου ο Μεταξάς, παραδέχεται τον φόνο της Μαρί Ρόουζ και της 6χρονης κόρης της, λέγοντας ότι το άψυχο σώμα του παιδιού, το πέταξε στην λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου.

Στις 20 Απριλίου, δίνεται πληροφορία για εντοπισμό κι άλλης γυναίκας εντός του φρεατίου όπου βρέθηκε η Μαρί Ρόουζ. Πρόκειται για την Arian Palanas επίσης από τις Φιλιππίνες, τον φόνο της οποίας ομολογεί μια ημέρα αργότερα ο 35χρονος.

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα, στις 25 Απριλίου εντοπίζεται πτώμα σε λάκκο στο πεδίο βολής της Ορούντας. Επρόκειτο για την Asmita Khadka Bista, 30 ετών από το Νεπάλ.

Την ημέρα που εντοπίστηκε και το τρίτο πτώμα, ο Νίκος Μεταξάς αποφασίζει να ομολογήσει τα πάντα για την αδίστακτη δράση του. Ζήτησε από τους ανακριτές μολύβι και χαρτί και έγραψε όσα είχε διαπράξει.

Αφού παραδέχθηκε τους φόνους της Ρόουζ και της 6χρονης Σιέρρα, όπως και των Παλάνας και Ασμίτα, ομολογεί ακόμη τρεις δολοφονίες… Της 36χρονης Livia από τη Ρουμανία, της 8χρονης κόρης της Elena Natalia και της 29χρονης Maricar. Ο Μεταξάς αναφέρει ότι πέταξε τα πτώματά τους, τα οποία τοποθέτησε σε βαλίτσες, μέσα στην Κόκκινη Λίμνη του Μιτσερού.

Για την υπόθεση, έφτασαν στην Κύπρο μέχρι και εμπειρογνώμονες της Scotland Yard για να συνδράμουν το έργο των ανακριτών του ΤΑΕ Λευκωσίας.

Στις 28 Απριλίου εντοπίζεται η πρώτη βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη, ενώ στις 5 Μαϊου ανασύρεται και η δεύτερη. Στην Κόκκινη Λίμνη ολοκληρώνονται οι έρευνες στις 4 Ιουνίου όταν ανασύρθηκε και η τρίτη βαλίτσα. Σημειώνεται ότι και στις τρεις είχε τοποθετηθεί τσιμεντομπλοκ.

Ο τραγικός επίλογος γράφεται στην Λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο στις 12 Ιουνίου, όταν εντοπίζεται σε κατάσταση σαπωνοποίησης το άψυχο σωματάκι της 6χρονης Σιέρρα.

Συνολικά τα θύματα του Νίκου Μεταξά ήταν 7: η Mary Rose 38 ετών από τις Φιλιππίνες, η κορούλα της Sierra Graze 6 ετών, η Arian Palanas Lozano 28 ετών από Φιλιππίνες, η Maricar Valdez Arquila 29 ετών επίσης από Φιλιππίνες, η Asmita Khadka Bista 30 ετών από το Νεπάλ η Livia Florentina Bunea 36 ετών από Ρουμανία και η κόρη της Elena Natalia Bunea 8 ετών.

Στις 24 Ιουνίου, ο Νίκος Μεταξάς οδηγείται για πολλοστή φορά ενώπιον δικαστηρίου, αυτή την φορά για επιβολή ποινής. Προηγουμένως παρουσιαζόταν για ανανέωση προσωποκράτησης αφού οι έρευνες ήταν σε εξέλιξη και ήταν σαρωτικές.

Ο Νίκος Μεταξάς καταδικάζεται σε 7 φορές ισόβια, μία για κάθε φόνο. Οι ποινές που αφορούν τις δολοφονίες των δύο παιδιών αποφασίστηκε ότι θα συντρέχουν με αυτές που επιβλήθηκαν για τους φόνους των μητέρων τους, άρα ο 35χρονος θα εκτίσει ποινή πέντε φορές ισοβίων.

Ενώπιον δικαστηρίου, ο Μεταξάς ζήτησε μεταξύ άλλων συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, όμως σημείωσε: «Δε μπορώ να δώσω απάντηση γιατί έφτασα ως εδώ. Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθώ εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω. Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες».

Για την πρωτοφανή υπόθεση του πρώτου κατά συρροή δολοφόνου στα χρονικά της Κύπρου, υπήρξαν αλυσιδωτές εξελίξεις μετά την κατακραυγή από την κοινωνία, για ευθύνες σε αξιωματούχους για αμέλεια κατά την εξαφάνιση των 7 θυμάτων του Νίκου Μεταξά.

Στις 2 Μαΐου, παραιτείται ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου για λόγους πολιτικής ευθιξίας, ενώ στην συνέχεια, παύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο τότε Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

H Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας διορίζει ποινικούς ανακριτές για τη διεξαγωγή ποινικής και πειθαρχικής ανάκρισης με σκοπό να καταδειχθεί ποιοι ενεπλάκησαν και ποιο ρόλο διαδραμάτισαν στην υπόθεση και αν επέδειξαν και σε ποιο βαθμό ολιγωρία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2019, παραδίδεται το πόρισμα στον Πρόεδρο της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέα Πασχαλίδη, σχετικά με την έρευνα που διατάχθηκε ώστε να διαφανούν οι παραλείψεις και οι αδυναμίες στον χειρισμό της Αστυνομίας αναφορικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα που δολοφονήθηκαν από τον Νίκο Μεταξά.

Οι ανεξάρτητοι ανακριτές επιρρίπτουν ευθύνες σε 23 αστυνομικούς που βρίσκονταν σε διάφορες βαθμίδες και Τμήματα εκείνο το διάστημα, ενώ δεν φάνηκε να υπάρχουν ευθύνες σε αστυνομικούς που βρίσκονταν τότε σε υψηλότερες βαθμίδες.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X