ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: «Καλύτερα τα πράγματα»

Στην περιοχή ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε από το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Μαλιάς - Πάχνας - Κισσούσας, με τις προσπάθειες για τον έλεγχό της να συνεχίζονται καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν ενισχυθεί σημαντικά, ωστόσο το ανάγλυφο του εδάφους και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο τους, την ώρα που τα πτητικά μέσα έχουν παροπλιστεί λόγω του σκότους. Τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα θα επαναρχίσουν τις προσπάθειες με το πρώτο φως της ημέρας. 

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής

Καλύτερα είναι τα πράγματα στο μέτωπο παρόλα αυτά οι επίγειες δυνάμεις θα συνεχίσουν βάσει σχεδίου τις προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας. 

Σε συνδυασμό με τα εναέρια χτυπήματα το πρωί ελπίζουν ότι η φωτιά θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο

Στο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας βρίσκονται ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Στο σημείο βρέθηκαν το βράδυ ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης για να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός σημείωσε πως «έχουμε σπεύσει με τον Αρχηγό της Αστυνομίας επιτόπου και ενημερωθήκαμε από τον υπεύθυνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον κ. Λεωνίδου. Όπως πληροφορούμαστε μέχρι στιγμής, έχει καεί άγρια βλάστηση δυο τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 38 πυροσβεστικά οχήματα τα οποία εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και 120 άτομα προσωπικό από την Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών, την Επαρχιακή Διοίκηση, την Πολιτική Άμυνα και το Ταμείο Θήρας. Όλες οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα».

Την ίδια στιγμή επισήμανε πως θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται όλα τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων ενώ παράλληλα όπως και σήμερα έτσι και αύριο θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Ίκαρος». Υπάρχει μια υποψία για το πώς προέκυψε η πυρκαγιά και αυτή την στιγμή ανακρίνεται ένα άτομα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχουν απειληθεί σπίτια μέχρι στιγμής πλην όμως υπάρχουν υποστατικά έξω από τις κοινότητες τα οποία έχει προσεγγίσει η φωτιά.

Σε δηλώσεις του ο Αρχηγός Αστυνομία ανέφερε πως «ανακρίνεται ένα πρόσωπο. Έχω δώσει οδηγίες και την υπόθεση ερευνά το ΤΑΕ Λεμεσού σε μια προσπάθεια να δούμε τι ακριβώς έχει προκύψει». Επίσης τόνισε πως δεν έχει πληροφορηθεί για οποιαδήποτε ολιγωρία από πλευράς είτε της Πυροσβεστικής είτε της Αστυνομίας.

Για το πρόσωπο για το οποίο εθεάθη στην περιοχή και ανακρίνεται, ο Αρχηγός αρκέστηκε στο να σημειώσει πως «δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες» για το εάν καψάλιζε ή έθεσε κακόβουλα την φωτιά. «Έχουν κληθεί και άλλα πρόσωπα για ανάκριση και κατάθεση», τόνισε ο Αρχηγός.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς θα συνεχίσουν όλο το βράδυ.

Μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν οι εναέριες προσπάθειες ενώ οι επίγειες δυνάμεις θα συνεχίσουν κανονικά μέχρι που να κατασβεστεί η πυρκαγιά

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάηκαν καλλιέργειες, περιβόλια και  αμπέλια, καθώς επίσης και στύλοι της ηλεκτρικής και καλώδια.  

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Λεωνίδου, αναπληρωτή Διευθυντή της Πυροσβεστικής έχουν καεί κάποια ακατοίκητα υποστατικά ενώ είναι τεράστια η καμένη έκταση.

Εκκένωση χωριού

Μετά από αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με την πολιτική άμυνα εκκενώθηκε καθαρά για προληπτικούς λόγους  από την πολιτική άμυνα και την Αστυνομία  βάση των Σχεδίων Δράσης το χωριό Κισσούσα, στο οποίο διέμεναν 10 άτομα. Οι κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε ασφαλή χώρο.

Σε επικοινωνία του 24Νews με τον κοινοτάρχη της Μαλλιάς Χαράλαμπο Χαραλάμπους λίγο πριν την εκκένωση του χωρίου Κισσούσα μας ενημέρωσε ότι η πυρκαγιά μαίνεται απέναντι από το χωριό Κισσούσα ενώ φαίνεται η πυρκαγιά να απέφυγε το χωρίο Μαλλιά προς το παρόν. Ακόμη όπως δήλωσε δεν μπορούν να ξέρουν αν απειλούνται υποστατικά τα οποία βρίσκονται στην περιοχή διότι η περιοχή στην οποία εξαπλώνεται η πυρκαγιά είναι αρκετά δύσβατη και δεν μπορούν να πλησιάσουν έτσι επιχειρούν από μακριά.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί από τις 11.40 σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Επαρχία Λεμεσού, μεταξύ των χωριών Μαλιά - Πάχνα. Η πυρκαγιά μαίνεται σε ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και δέντρα. Επιχειρούν από την πρώτη  στιγμή 18 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα και 41 πυροσβέστες, τα 2 εκμισθωμένα ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών. Με νέα ανακοίνωσή της, ωστόσο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναφέρει ότι ο αριθμός των εναέριων μέσων ανήλθε στα οκτώ, ενώ στην μάχη ρίχθηκε και το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Όπως αναφέρει, συνολικά, επιχειρούν 8 εναέρια μέσα, με τα 7 να επιχειρούν για την κατάσβεση και το ένα να έχει συντονιστικό ρόλο.

Σε τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανακοινώθηκε ότι οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί επιπρόσθετα σε εναέρια μέσα από 2 ελικόπτερα των Βρετανικών βάσεων. Σε επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με 5 στελεχωμένες φορητές  μονάδες πυρόσβεσης (3 πολιτικής άμυνας και 2 του Ταμείου Θήρας)

Για την επιτυχή κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο «Ίκαρος», ενώ τις επίγειες προσπάθειες ενισχύουν δυνάμεις της ΕΜΑΚ καθώς και τρία οχήματα από το Τμήμα Δασών και 12 άτομα προσωπικό. Παράλληλα, θετικά ανταποκρίθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Πάφο για ενίσχυση της προσπάθειας πυρόσβεσης, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή των Βρετανικών Βάσεων.

Στην περιοχή έσπευσε, για συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, και ο Βοηθός Διευθυντής Επιχειρήσεων, Λεωνίδας Λεωνίδου.

Κλειστός δρόμος

Λόγω της πυρκαγιάς και προβλημάτων που προέκυψαν σε πασσάλους φωτισμού, έχει κλείσει ο δρόμος Αγίου Αμβροσίου – Βουνιού. Στο σημείο βρίσκονται μέλη της Αστυνομίας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο κύριος δρόμος Λεμεσού - Καντού - Πλατρών, παρά το χωριό Κισσούσα, ο οποίος ήταν κλειστός λόγω πυρκαγιάς, έχει τώρα ανοίξει και η τροχαία κίνηση διεξάγεται κανονικά. 

Λόγω πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή Πάχνας - Μαλλιάς - Κισσούσας, της επαρχίας Λεμεσού, ο κύριος δρόμος Λεμεσού - Καντού - Πλατρών, παρά το χωριό Κισσούσα, είχε κλείσει για την τροχαία κίνηση. 

Διακοπή ρεύματος

Διακοπή ρεύματος στις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά παρατηρείται από το απόγευμα. Σύμφωνα με την ΑΗΚ, οι περιοχές που επηρεάζονται είναι: Σιλίκου, Πάχνα, Άγιος Θεράπων, Βουνί, Κοιλάνι, Μαλιά και Πέρα Πεδί.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X