ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - «Πληροφορίες για ανθρώπινο παράγοντα» (pics, vid)

Σε συναγερμό τέθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης

24news team

Μάχη με τις φλόγες θα δίνουν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις πυρόσβεσης αφού η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (9/9) στην κοινότητα Ακρούντας της επαρχίας Λεμεσού και στην συνέχεια επεκτάθηκε εντός του Κρατικού Δάσους, παραμένει ανεξέλεγκτη.

Οι προσπάθειες πυρόσβεσης γίνονται πλέον με επίγεια μέσα καθώς τα εναέρια σταμάτησαν τις πτήσεις τους μόλις σκοτείνιασε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χρισοδουλίδης κατεύθασε στην περιοχή της πυρκαγιάς και συγκεριμένα στη Διερώνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρο Ξενοφώντος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έφτασε στο συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στο κοινοτικό γήπεδο Διερώντας. Εκεί βρίσκονται επίσης ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου.

«Πληροφορίες για ανθρώπινο παράγοντα»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ευρισκόμενος στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η πυρκαγιά συνεχίζεται και φαίνεται ότι η νύχτα θα είναι δύσκολη. Είμαι εδώ μαζί με τον Υπουργό και τον κ. Γρηγορίου, απλά από δικής μου πλευράς, για να εκφράσω ευχαριστίες σε όλους αυτούς οι οποίοι αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και απόψε για να αντιμετωπίσουν αυτή την πυρκαγιά.

Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι δύσκολη, την ίδια στιγμή σημειώνουμε το γεγονός ότι δεν απειλούνται κατοικίες, ζητήθηκε προληπτικά από την Πολιτική Άμυνα από κάποια σπίτια, να μετακινηθούν (οι ένοικοι), έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος και επαναλαμβάνω η νύχτα θα είναι δύσκολη.

Έχουμε ζητήσει να ενημερωθούμε αν χρειάζεται να καλέσουμε βοήθεια από τρίτα κράτη, μας είπαν ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει μια τέτοια ανάγκη, θα το παρακολουθούμε φυσικά και αν προκύψει τέτοια ανάγκη θα προχωρήσουμε να το κάνουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις κάποιων στην περιοχή σε σχέση με το πώς άρχισε η πυρκαγιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να αναμένουμε να διερευνηθούν όλες οι πληροφορίες, έχω ενημερωθεί και εγώ για κάποιες πρώτες πληροφορίες που φαίνεται να υπάρχει ανθρώπινος παράγοντάς, αλλά να αναμένουμε τους ειδικούς να μας πουν, αφού ολοκληρωθεί. Πρώτα και πάνω από όλα αυτό είναι το βασικό ζητούμενο να ελεγχθεί απόλυτα η πυρκαγιά και ακολούθως θα δούμε και το συγκεκριμένο θέμα».

Ερωτηθείς αν από την πληροφόρηση που έλαβε είναι ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο η πυρκαγιά, για αυτό υπάρχουν όλες οι δυνάμεις εδώ, για αυτό ενισχύονται συνεχώς και ο στόχος είναι να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο. Απόψε υποχρεωτικά έχουν σταματήσει όλα τα αεροπορικά μέσα, θα ξεκινήσουν από το πρωί στις 6 και ο στόχος απόψε είναι να ελεγχθεί, να μην ξεφύγει προς άλλες κατευθύνσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα».

Ερωτηθείς αν έχουμε εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι μεγάλη καταστροφή, αν δείτε στη διαδρομή και δεξιά και αριστερά του δρόμου ερχόμενοι εδώ είναι μια τεράστια καταστροφή η οποία θα δούμε μετά που θα ελεγχθεί η πυρκαγιά πώς θα αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις είναι να μην απειλείται ανθρώπινη ζωή, αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό πρέπει να διασφαλιστεί, ξέρουν πολύ καλύτερα τη δουλειά τους όλοι όσοι εμπλέκονται, θέλω να το επαναλάβω και πάλι, δεν είμαι εδώ για να δώσουμε είτε οδηγίες είτε να παρακολουθήσουμε. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη της πολιτείας για όλους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Ξεπερνά τα 11 χιλιόμετρα η έκταση της φωτιάς - Ανακρίθηκε ένα άτομο

Η έκταση της πυρκαγιάς φαίνεται να ξεπερνά τα 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα με τη φωτιά να καταστρέφει το πευκόφυτο δάσος του Κακομάλλη. Λόγω της πυρκαγιάς έχουν εκκενωθεί προληπτικά αριθμός μεμονωμένων κατοικιών.

Όπως διαπιστώθηκε η φωτιά ξεκίνησε από την άκρη του δρόμου στην περιοχή Λιθομάγκα του χωριού Ακρούντα. Η Αστυνομία διερεύνησε πληροφορίες ότι θεάθηκε στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς άτομο, οι κινήσεις του οποίου καταγράφηκαν από κινητά τηλέφωνα πολιτών. Για την υπόθεση ανακρίθηκε από την Αστυνομία ένα άτομο, ωστόσο δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος του.

«Η πυρκαγιά ξέσπασε τη χειρότερη ώρα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, είχε χαρακτήρισει την κατάσταση πολύ δύσκολη, καθώς στο σημείο έπνεαν δυνατοί άνεμοι. «Η πυρκαγιά ξέσπασε τη χειρότερη ώρα, στη 1:30 το μεσημέρι», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, με τις δυνάμεις να αναπτύσσονται στο βορειοανατολικό μέτωπο που κινείται προς την κοινότητα της Διερώνας», είχε αναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών.

Όπως είχε δηλώσει ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, επρόκειτο για επικίνδυνη πυρκαγιά, λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

*Βίντεο από «Φώτο Κόκος» 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση