ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόσα θα κοστίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές για μια οικογένεια;

Φθηνότερη η Πάφος της ελεύθερης Αμμοχώστου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η άρση της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιορισμών και μέτρων παρέα με την επιστροφή στην κανονικότητα έχουν επιφέρει μία ψυχολογική ανάταση και τόνωση ανάμεσα στους πολίτες, που με την καλοκαιρινή περίοδο να έχει ήδη -ημερολογιακά- εκκινήσει φέρεται να μεγιστοποιεί την ανάγκη για καλοκαιρινές διακοπές.

Η πανδημία μπορεί να αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν όμως το ράλι ακρίβειας και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα καθιστούν -περισσότερο από κάθε άλλη φορά- το κόστος ως τον υπ’αριθμόν ένα παράγοντα επιλογής, τόσο του τύπου όσο και της διάρκειας των διακοπών. Ο κόσμος μοιάζει πιο «κουμπωμένος» προσπαθώντας στο βαθμό του δυνατού να περιορίσει τα περιττά έξοδα, μετρά τα «κουκιά» του και εκ των πραγμάτων γίνεται πιο επιλεκτικός.

Πόσα λοιπόν μπορούν να κοστίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές για μία οικογένεια;

Επιχειρώντας να βρούμε μία σολομώντεια λύση, επιλέξαμε την εβδομάδα του Δεκαπενταυγούστου. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται high season, είναι η περίοδος που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου μπορεί να χρησιμοποιήσει την άδεια του. Θέτοντας λοιπόν σαν ορόσημο τις ημερομηνίες 15 με 21 Αυγούστου του 2022 χρησιμοποιήσαμε τις πλατφόρμες του Booking για εξεύρεση ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και του AirBnb για τον έλεγχο διαμερισμάτων ή άλλων καταλυμάτων για διαμονή 7 ημερών (6 βράδια) που αφορούν μία τετραμελή οικογένεια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πιο οικονομική λύση φέρεται να είναι αυτή του AirBnb αφού διαμερίσματα και καταλύματα κυμαίνονται κατά κύρια βάση από 650€ μέχρι και 1100€ για διαμονή μίας εβδομάδας ενώ τα αντίστοιχα ποσά για ξενοδοχειακές μονάδες από 850€ μέχρι και 1500€ για το αντίστοιχο διάστημα. Σε ότι αφορά τα διαμερίσματα στην αναζήτηση συμπεριλήφθηκαν δύο υπνοδωματίων, με την συντριπτική πλειοψηφία να αφορά καθαρά το κόστος διαμονής χωρίς να παρέχεται οποιοδήποτε γεύμα ενώ πάνω-κάτω τα ίδια ισχύουν και για τα ξενοδοχεία αφού με την προσθήκη της επιλογής του προγεύματος η τιμή αυξάνεται αυτομάτως σε 300-400€ έξτρα. Αυτά για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου (Πρωταράς-Αγία Νάπα).

Η συνέχεια της μίνι-έρευνας πραγματοποιήθηκε για την επαρχία Πάφου. Τα αποτελέσματα για τις ίδιες ημερομηνίες καθιστούν την Πάφο ως ένα πιο ελκυστικό -οικονομικά- προορισμό αφού το κόστος παρουσιάζεται αρκετά μειωμένο σε σχέση με την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μία τετραμελής οικογένεια μπορεί να διαμείνει την εβδομάδα του Δεκαπενταυγούστου σε ξενοδοχεία με κόστος που κυμαίνεται από 400€ μέχρι 900€ ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα βρίσκονται και οι τιμές για διαμερίσματα ή σπίτια από το AirBnb. Όπως είναι φυσικό οι τιμές ποικίλουν αναλόγως της περιοχής, της απόστασης από τη θάλασσα αλλά και του εύρους των υπηρεσιών που παρέχεται.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως ακόμα και για μία περίοδο που θεωρείται ως η πλέον «ακριβή» για να κάνει κάποιος διακοπές στην Κύπρο υπάρχει σωρεία επιλογών καταλυμάτων αλλά και εύρους τιμών αναλόγως του τι χρειάζεται ή του τι είναι κάποιος διατεθειμένος να θυσιάσει για να παραμείνει εντός ορίου του προϋπολογισμού του. Υπενθυμίζουμε και το σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού που αφορά επιδοτημένες διακοπές και ενδέχεται να επεκταθεί, καθ΄ώς στα αποτελέσματα συνυπολογίστηκαν οι κανονικές χρεώσεις των καταλυμάτων καθώς και ενδεχομένως η προμήθεια της πλατφόρμας.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση