ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ολοκληρώθηκε η αντιφασιστική πορεία στη Λευκωσία (pics)

Έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας

24news team

Νέα πορεία κατά της ρατσιστικής βίας και του φασισμού πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Λευκωσίας, το βράδυ της Κυριακής (10/09). Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πορεία είχει ως τίτλο το «No pasaran» (μετ. Δεν θα περάσουν) και στόχος τους ήταν να περαστεί το μήνυμα «ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα, για μια κοινωνία της αλληλεγγύης». Η πορεία κύλησε ομαλά μέσα σε ειρηνικό κλίμα, όπως ήταν άλλωστε και ο στόχος των διοργανωτών. 

Η πορεία άρχισε γύρω στις 18:30 από την Πλατεία Ελευθερίας, ενώ για ακόμη μια φορά, η Αστυνομία κλήθηκε να λάβει ισχυρά μέτρα τόσο για την ασφάλεια των διαδηλωτών, όσο και για την αποτροπή επεισοδίων. Η πορεία που είχε ως αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας, πέρασε από το Υπουργείο Οικονομικών, στη συνέχεια κινήθηκε προς τη Βουλή και το Ανώτατο δικαστήριο για να καταλήξει στην αφετηρία. 

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως: «Ούτε Λευκωσία, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» - «Σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία ο εχθρός είναι στις τράπεζες και τα υπουργεία». Επίσης ακούστηκαν και κάποια αγγλικά συνθήματα όπως, «Say loud, say clear immigrants are welcome here» (μετ. Πες το δυνατά και καθαρά, οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ).

Να σημειωθεί πως έντονη ήταν και η Αστυνομική παρουσία, αφού διμοιρίες της ΜΜΑΔ συνόδευαν την πορεία, ενώ στο σημείο βρισκόταν και το αντιοχλαγογικό όχημα της Δύναμης, «ΑΙΑΝΤΑΣ».

Αυτούσια η ανακοίνωση από το κάλεσμα των διαδηλωτών

Ενόψει της εξόφθαλμης επέλασης του φασισμού που παρατηρείται την τελευταία περίοδο εις βάρος μεταναστών/ριών και ξένων γενικότερα, καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση: Ο φασισμός δεν θα περάσει. Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία στις 18:00, πορευόμαστε μαζί ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα, για μια κοινωνία της αλληλεγγύης.

Η διαδήλωση αυτή, σε συνέχεια των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών, θα δώσει άλλη μια ηχηρή απάντηση στις ρατσιστικές επιθέσεις και τα βίαια περιστατικά που έχουν στόχο μετανάστες στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, καθώς και μια διαμαρτυρία ενάντια στη μεροληπτική κάλυψη από τα ΜΜΕ που προσπαθούν να ξεπλύνουν πράξεις ρατσιστικής βίας, περιγράφοντας τους δράστες ως «χούλιγκαν». Στεκόμαστε επίσης ενάντια σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους που υποκινούν τις μάζες και στη συνέχεια προσποιούνται έκπληξη όταν τα πράγματα κλιμακώνονται.

Οι φασιστικές επιθέσεις τροφοδοτούνται από τις ρατσιστικές πολιτικές που εφαρμόζει το κράτος αλλά και η Ε.Ε. Το μόνο που μπορεί να τα σταματήσει είναι η οργάνωση της ίδιας της κοινωνίας, το κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών.

Καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να δείξει τα αντιφασιστικά του αντανακλαστικά, με μια ειρηνική πορεία στη Λευκωσία. Όλοι στην Πλατεία Ελευθερίας στις 18:00, να δώσουμε άλλη μια απάντηση στον φασισμό. Απέναντι στη φασιστική βαρβαρότητα, να προτάξουμε την αντίσταση, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη.

Καλούμε ομάδες, σύνολα, οργανώσεις να συνυπογράψουν το κάλεσμα και να κατεβούν μαζί μας την Κυριακή στο δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση