ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πίσω απο τα σίδερα τρία πρόσωπα για κατοχή παιδικής πορνογραφίας

Προέκυψαν στοιχεία εναντίον τριών υπόπτων, ενός 51χρονου, ενός 31χρονου και ενός 27χρονου

Διατάγματα κράτησης πέντε ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον τριών προσώπων ηλικίας 51, 31 και 27 χρόνων, για σκοπούς διερεύνησης υπόθεσης κατοχής και διάδοσης υλικού σχετικού με σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Η υπόθεση τέθηκε υπό διερεύνηση έπειτα από συλλογή πληροφοριών και στοιχείων από το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αφού προέκυψαν στοιχεία εναντίον τριών υπόπτων, ενός 51χρονου, ενός 31χρονου και ενός 27χρονου, μέλη του Γραφείου, σε συντονισμένη επιχείρηση με μέλη του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων και του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων – ΤΑΕ Πάφου, προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη σύλληψή τους, βάσει δικαστικών ενταλμάτων.

Στην κατοχή των υπόπτων, καθώς και στις οικίες και υποστατικά τους, όπου έγιναν έρευνες από τα μέλη της Αστυνομίας, εντοπίστηκαν συνολικά πέντε κινητά τηλέφωνα και δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που κατακρατήθηκαν για να τύχουν δικανικής εξέτασης.

Δύο από τα τηλέφωνα και ο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ανήκουν στον 51χρονο. Ακόμη δύο από τα πέντε τηλέφωνα και ο δεύτερος ηλεκτρονικός υπολογιστής ανήκουν στον 31χρονο, ενώ το πέμπτο κινητό τηλέφωνο ανήκει στον 27χρονο.

Ανακρινόμενοι οι τρεις συλληφθέντες προέβαλαν διάφορους ισχυρισμούς που διερευνώνται.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι της κατοχής παιδικής πορνογραφίας, απόκτησης πρόσβασης σε παιδική πορνογραφία, διανομής, διάδοσης, μετάδοσης παιδικής πορνογραφίας καθώς και προσφοράς ή παροχής πληροφοριών για παιδική πορνογραφία, και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος.

Αυτά διεπράχθησαν μεταξύ των ημερομηνιών 30/3/2020 με 3/4/2020 στην επαρχία Πάφου.

Ο εξεταστής της υπόθεσης Σ. Συμεού, που υπηρετεί στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, ανέφερε στο δικαστήριο ότι η υπόθεση αφορά τη διάπραξη πολύ σοβαρών αδικημάτων κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις προβλεπόμενες υπό του νόμου ποινές.

Είπε δε, πως η υπόθεση βρίσκεται στο πολύ αρχικό στάδιο και μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί έξι καταθέσεις, ενώ για την πλήρη αποπεράτωση του ανακριτικού έργου αναμένεται η λήψη ακόμα 40 περίπου καταθέσεων από το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον των υπόπτων, καθώς επίσης και των προσώπων που φαίνεται να έλαβαν το υπό αναφορά αρχείο υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Ο κ. Συμεού ανέφερε στο δικαστήριο πως δεν αποκλείεται να ζητηθεί η συνδρομή άλλων υπηρεσιών του εξωτερικού όπως Europol/Interpol ,ούτως ώστε να εντοπιστεί η πηγή προέλευσης.

Τα τεκμήρια έχουν κατασχεθεί έχουν σταλεί στο Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων για δικανικές εξετάσεις ενώ όπως είπε ο εξεταστής της υπόθεσης, η αποπεράτωση της δικανικής εξέτασης όλων των τεκμηρίων αναμένεται να καταδείξει επ΄ακριβώς τον αριθμό των αρχείων του παιδικού πορνογραφικού υλικού που κατέχει ο κάθε ύποπτος και κατά πόσο αυτό έχει διαμοιραστεί και σε άλλα πρόσωπα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό πέραν των όσον αναφέρονται στις πληροφορίες.

Επίσης θα γίνουν εξετάσεις σε διαδικτυακούς χώρους αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων που δυνατό να κατέχουν και διαχειρίζονται οι ύποπτοι.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ακόμη στο δικαστήριο πως τυχόν απόλυση των υπόπτων δυνατό να επηρεάσει μάρτυρες και τεκμήρια με εξ αποστάσεως σύνδεση, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη ή και καταστροφή μαρτυρικού υλικού που δεν έχει εντοπιστεί .

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Χρ Περγαντή ζήτησε την κράτηση των υπόπτων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών προσώπων του 1ου υπόπτου ο δικηγόρος Ιάσονας Τηλεμάχου, του 2ου υπόπτου η ποινικολόγος Δρ. Άρτεμις Σαββίδου και ο δικηγόρος Ανδρέας Μασούρας, δεν έφεραν ένσταση και έθεσαν τους πελάτες τους στη διάθεση της Αστυνομίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 3ου υπόπτου, δικηγόρος Σάββας Ζανούπας, έφερε ένσταση αλλά το δικαστήριο την απέρριψε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X