ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Πήρε παρέκκλιση υπέρ του μονοπωλίου παρακάμπτοντας τις διαδικασίες»

Αδειοδοτημένοι ιδιώτες επενδυτές, που παραμένουν εκτός σύνδεσης, φωνάζουν για την απόφαση του υπουργού Ενέργειας

24news team

Την έντονη αντίδραση αδειοδοτημένων ιδιωτών επενδυτών σε αποθήκευση ενέργειας, οι οποίοι παραμένουν εδώ και καιρό εκτός σύνδεσης, προκάλεσε η απόφαση του Γιώργου Παπαναστασίου να εξασφαλίσει παρέκκλιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποκτήσει κεντρικό σύστημα ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς που θα εγκατασταθεί σε υποσταθμούς της ΑΗΚ.

Στελέχη του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού κάνουν λόγο για μονομερή κίνηση από πλευράς του υπουργού Ενέργειας που κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τον ισότιμο ρόλο των επενδυτών. Μια πρωτοβουλία που όπως τονίζουν, οδηγεί προς την εδραίωση του μονοπωλίου και βάζει άλλο ένα εμπόδιο ενόψει της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου σε δηλώσεις του στον Alpha, εξήγησε το σκεπτικό της απόφασής του, λέγοντας πως «ζητήσαμε την παρέκκλιση για τον λόγο ότι επισπεύδει τις διαδικασίες. Πιστεύουμε ότι η παρέκκλιση θα μας δώσει την ταχύτητα που ζητούμε. Ένας ιδιώτης είναι πιο ταχύς στην απόφαση και στην επένδυση. Αλλά στην υλοποίηση, στην προκειμένη περίπτωση, πιο γρήγορος θα ήταν ο δημόσιος τομέας. Δεν θα περάσεις από τη βαριά διαδικασία της αδειοδότησης διότι βρίσκεται σε χώρο ο οποίος ήδη λειτουργεί ως υποσταθμός. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεσαι δίκτυο».

Τα αδειοδοτημένα ιδιωτικά έργα

Υπάρχουν ωστόσο δύο αδειοδοτημένα ιδιωτικά έργα τα οποία εφάπτονται υποσταθμών της ΑΗΚ και άλλο ένα σε απόσταση αναπνοής. Επιπλέον, οκτώ εγκεκριμένοι ιδιώτες βρίσκονται εδώ και καιρό σε αναμονή για τους τελικούς όρους σύνδεσης. Η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, που ομόφωνα η Πολιτεία υιοθέτησε να εφαρμόσει, προνοεί την είσοδο ιδιωτών στην αποθήκευση. Η Κύπρος πράττει ακριβώς το αντίθετο.

Από το 2023 έχουν αδειοδοτηθεί 33 ιδιωτικές εταιρείες από τη ΡΑΕΚ για εγκατάσταση αυτόνομων ή κεντρικών συστημάτων αποθήκευσης, ισχύος πέραν των χιλίων μεγαβάτ. Υπάρχουν και ώριμα έργα κεντρικής αποθήκευσης που παραμένουν παγωμένα, καθώς ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς δεν έχει εκδώσει τους τελικούς όρους ώστε να συνδεθούν στο δίκτυο. Μόλις οκτώ αιτήσεις ιδιωτών επενδυτών συνολικής ισχύος 235 μεγαβάτ και χωρητικότητας 570 μεγαβατώρων έχουν πάρει προκαταρκτικούς όρους σύνδεσης αλλά μόνο για αυτόνομα συστήματα αποθήκευσης.

Επιπλέον, η εκπομπή «Alpha Ενημέρωση» μετέδωσε πως το Υπουργείο Ενέργειας, με απόφαση του Γιώργου Παπαναστασίου, προχώρησε μονομερώς στην εξασφάλιση παρέκκλισης, αγνοώντας τα ακόλουθα:

  • Προσπέρασε τη διαδικασία των προσφορών
  • Δεν διαβουλεύτηκε με τη ΡΑΕΚ
  • Δεν έλαβε υπόψη έγγραφη προειδοποίηση από τον ACER (οργανισμός Ρυθμιστικών Αρχών της ΕΕ) πως «θα επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριοποίηση συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρισμού και θα εδραιώσει το μονοπώλιο»
  • Δεν τεκμηρίωσε στις αρμόδιες αρχές την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος που επικαλέστηκε

Δίνει 30-35 εκατομμύρια ευρώ

Ο υπουργός Ενέργειας, μιλώντας στον Alpha, είπε ακόμα ότι θα χρηματοδοτηθεί το έργο του ΔΣΜΚ, με όσα κονδύλια έμειναν αναξιοποίητα από τον μειοδοτικό διαγωνισμό για τα υβριδικά συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Υπολογίζει όπως είπε, ένα ποσό 30-35 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Προκαλώντας τη διαμαρτυρία ιδιωτών επενδυτών του ΣΑΗ, ότι τους απέκλεισε από τη χρηματοδότηση, κι ότι υφίσταται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση