ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Πήγαινε στην σύντροφό του όπως έκανε συνήθως» - Η άλλη όψη για την φυλάκιση του 35χρονου

Η θέση της οικογένειας για το συμβάν

Μαρινέλλα Παναγιώτου

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου που στις 12/5/2020 επέβαλε σε 35χρονο από την Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου ποινή άμεσης φυλάκισης 45 ημερών.

Θυμίζουμε ότι ο 35χρονος κρίθηκε ένοχος κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας εν σχέσει με το αδίκημα της απαγόρευσης μετακίνησης προσώπων κατά παράβαση των διαταγμάτων του Περί Λοιμοκαθαρσεως Νομου που εκδόθηκαν για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοιου.

Η απόφαση του δικαστηρίου:

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, στις 25/03/2020 και ώρα 09:15 μ.μ. στην Δερύνεια ο 35χρονος καταγγέλθηκε από μέλη της Αστυνομίας καθότι παραβίασε το διάταγμα απαγόρευσης μετακίνησης προσώπων. 

Στην απόφασή του το δικαστήριο μάλιστα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Την ίδια στιγμή μέσω των ΜΜΕ ο κόσμος ενημερωνόταν για τα κρούσματα του ιού και δυστυχώς για θανάτους, που σε διάφορες χώρες αυξάνονται μέρα με την μέρα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και ενώ με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος ζωής της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, αυτών δηλαδή που επιλέγουν τον δρόμο της νομιμότητας και τη συμμόρφωση με τα διατάγματα, κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου ή και των συμπολιτών τους, αγνοούν τα διατάγματα και συνεχίζουν κανονικα τη ζωή τους ως αν να μην συμβαίνει τίποτε. Τέτοιες συμπεριφορές είναι βεβαίως απαράδεκτες. Μια τέτοια περίπτωση βεβαίως είναι και αυτή του κατηγορούμενου, που απλά το βράδυ αποφάσισε να πάει να δει την φιλενάδα του. Παρεμβάλλω εδώ ότι βεβαίως όλα τα αδικήματα που παραβιάζουν νόμους που αφορούν την δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρά. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, υπό τις δοσμένες συνθήκες και περιστάσεις, καθίστανται ιδιαιτέρως σοβαρά».


Κύπρος - Παραλία: Μέχρι πόσα άτομα σε ένα αυτοκίνητο


Ως προς την επιβολή της ποινής το δικαστήριο σημείωσε: «Η απάντηση λοιπόν των Δικαστηρίων σε τέτοιες συμπεριφορές για ευνόητους λόγους και προκειμένου τα Δικαστήρια να επιτελέσουν τον σημαντικό τους ρόλο στην κοινωνία αλλά και για να σταλούν τα σωστά μηνύματα, επιβάλλεται να είναι άμεση, δυνατή και κρυστάλλινη. Τούτο μπορεί να γίνει μόνον μέσα από την επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών. Για μετριασμό της ποινής λαμβάνω υπόψη μου το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, τις προσωπικές του περιστάσεις και όσα τέθηκαν από την υπεράσπιση. Καταλήγω ότι η μόνη αρμόζουσα ποινή είναι η ποινή φυλάκισης και επιβάλλω ποινή φυλάκισης 45 ημέρες η οποία θα ξεκινά από σήμερα».

Η θέση της οικογένειας:

Μετά από τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου, το 24news επικοινώνησε με πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον του 35χρονου, ώστε να δοθεί το βήμα για την δική τους φωνή.

Σύμφωνα με όσα μας εξηγήθηκαν, ο 35χρονος διατηρεί μικρή επιχείρηση εστίασης στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, στην οποία γίνονται και delivery. Ο 35χρονος ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης, στις 25 Μαρτίου και η ώρα 21:15 όταν τον σταμάτησε για έλεγχο η Αστυνομία στο Παραλίμνι, είχε μόλις σχολάσει και είχε στην κατοχή του το Έντυπο Α’, υπογραμμένο από τον ίδιο, σύμφωνα με πρόσωπο του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Θυμίζουμε ότι την περίοδο εκείνη επιτρεπόταν η διακίνηση, βάσει του διατάγματος, με τα έντυπα.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ισχυρισμούς, ο 35χρονος την συγκεκριμένη ημέρα, μετέβαινε στο διαμέρισμα που διατηρεί η σύντροφός του, όχι για επίσκεψη αλλά για να διανυκτερεύσει, όπως έκανε συνήθως, αφού τα δύο πρόσωπα συζούν.


Λεμεσός: Απρόοπτο στον Μόλο - Έσπευσε ασθενοφόρο


Σημειώνεται ότι το πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον του 35χρονου, ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ότι το βράδυ της 25ης Μαρτίου, όταν ελέγχθηκε από την Αστυνομία του ζητήθηκε η ταυτότητά του μόνο, την οποία και παρουσίασε. Αφού την εξέτασε, ο αστυνομικός του την επέστρεψε πίσω και τον συμβούλευσε να μην προβεί σε άλλη μετακίνηση εκείνο το βράδυ λέγοντάς του ότι αν τον ξανασυναντούσαν θα τον κατήγγελλαν. Σε καμιά περίπτωση δεν του ανέφεραν, ούτε του άφησαν να νοηθεί, ότι θα καταγγελθεί.

Ωστόσο, στις 30 Απριλίου, ενημερώθηκε από την Αστυνομία ότι στις 05/05/20 θα έπρεπε να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο. Ζητώντας να ενημερωθεί για ποιο λόγο, για πρώτη φορά του γνωστοποιήθηκε ότι είχε καταγγελθεί κατά τον έλεγχο της 25ης Μαρτίου (ενημέρωση την οποία δεν είχε από την Αστυνομία, καθώς δεν του επιδόθηκε εξώδικο). Ως εκ τούτου, αφού δεν είχε προχωρήσει σε εξόφληση του προστίμου θα έπρεπε να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο.

Ο 35χρονος όταν παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου δεν παραδέχθηκε την κατηγορία ότι διακινείτο χωρίς να φέρει μαζί του δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο με πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο, ενώ είχε απαγορευτεί η πρόσβαση σε τέτοιους χώρους, από η ώρα 18:00 της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι η ώρα 06:00 της 13ης Απριλίου 2020, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα του Υπουργού Υγείας.

Οι προσωπικές περιστάσεις του 35χρονου, δεικνύουν έναν νέο βιοπαλαιστή, προστάτη της μητέρας και της αδελφής του, ο οποίος αρκετές φορές ήρθε αντιμέτωπος με τεράστιες δυσκολίες της ζωής.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο παρέμβασης του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση:

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ την Τετάρτη (13/5) ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο θέμα αυτό και ερωτηθείς ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασής του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Νομική Υπηρεσία, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξετάζει το ενδεχόμενο παρέμβασης στο θέμα της επιβολής ποινής άμεσης φυλάκισης 45 ημερών σε 35χρονο από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παραβίαση των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Μαρινέλλα Παναγιώτου

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση