ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Περί τα τέλη Μαρτίου ξεκινούν οι δεύτεροι εμβολιασμοί

Με την ολοκλήρωσή τους θα γίνουν έλεγχοι για να διαπιστώσουμε κατά πόσο έχουμε παρουσία αντισωμάτων, τονίζει ο Σωτηρία Γεωργιάδου

Με θετικό πνεύμα ξεκίνησε η σημερινή μέρα για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τους κτηνοτρόφους αφού δεν σημειώθηκαν οποιαδήποτε νέα κρούσματα σε ότι αφορά τον αφθώδη πυρετό κι οι μολυσμένες μονάδες παραμένουν στις 42.

Έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός περί του 85% στα βοοειδή και του 45% στα αιγοπρόβατα, ενώ κατά την τρίτη με τέταρτη εβδομάδα από τον πρώτο εμβόλιο, θα ξεκινήσει ο δεύτερος εμβολιασμός, γύρω στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου. Όπως δήλωσε η ανώτερη Κτηνιατρικός Λειτουργός και εκπρόσωπος Τύπου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών δρ Σωτηρία Γεωργιάδου, αφού ολοκληρωθεί και ο δεύτερος εμβολιασμός και περάσουν κάποιες εβδομάδες, τότε θα δούμε κατά πόσο έχουμε παρουσία αντισωμάτων λόγω των εμβολίων. «Στόχος είναι να βρούμε που κυκλοφορά ο ιός, αν άφησε αντισώματα, ώστε να κλείσουμε και να περιορίσουμε τη εξάπλωση της μόλυνσης», σημείωσε.

Ανέφερε ότι συνεχίζονται οι δειγματοληψίες και ιχνηλατήσεις – χωρίς καμία παρεμπόδιση - ενώ ολοκληρώθηκε η θανάτωση των βοοειδών στο Γέρι. «Προχωρούμε με τη διάνοιξη τάφρων στο σημείο εντοπισμού της μονάδας στο Δάλι και παράλληλα συνεχίζονται θανατώσεις σε Δρομολαξιά και Ορόκλινη, με κάποια παρεμπόδιση λόγω του καιρού», επισήμανε. «Όλοι πρέπει να ακούνε την αρμόδια αρχή, τα τηλέφωνα στα επαρχιακά γραφεία είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο», ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι ο αγώνας είναι να προστατεύσουμε και τα ανυπηρέαστα ζώα, αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα. «Με το σενάριο και τη βοήθεια των κτηνοτρόφων θα βγούμε μπροστά. Όλες αυτές οι συνέργειες θα συμβάλουν σε αυτό. Βέβαια, Το σενάριο δεν τέθηκε επί χάρτου ακόμα για να λειτουργήσει», επισήμανε.

Όπως είπε, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις ιχνηλατήσεις, για εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων από τον Φεβρουάριο που εμφανίστηκαν τα κρούσματα, ακόμα κι από τον Ιανουάριο, και μάλιστα σε όλες τις επαρχίες. Τόνισε ότι κατά τις αρχές Απριλίου αναμένονται τα επόμενα εμβόλια από τη Γερμανία.

Στο θέμα των καταγγελιών κτηνοτρόφων στην Αστυνομία για παρεμπόδιση τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάτι νεότερο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα πρόστιμα στην περίπτωση παρακώλυσης ή παρεμπόδισης του έργου των αρχών και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, τόνισε ότι επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα.

Πως γίνονται οι ταφές
Μιλώντας για τα τεμάχια όπου γίνεται η ταφή, η κ. Γεωργιάδου τόνισε ότι γίνεται μελέτη με τις προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ακολούθως γίνεται εκσκαφή με τη βοήθεια του στρατού με τα μηχανήματα που έχουν και επιστρώνεται συγκεκριμένο υλικό - άργιλος και ασβέστης. Ακολούθως στρωματοποιούνται τα ζώα, και μετά γίνεται επικάλυψη με πάρα πολλά μέτρα χώματος. Για να «κάτσει το χώμα», όπως λέμε στην περίπτωση ταφής των νεκρών, πρέπει κάποια χρόνια. Η στεγανοποίηση που γίνεται δεν θα προκαλέσει το οποιοδήποτε πρόβλημα κι οι γεωτρήσεις ελέγχονται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Οι αυτοχθόνες αγελάδες
Η κ. Γεωργιάδου διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσουμε να διατηρήσουμε την ντόπια, κόκκινη φυλή αγελάδων υπάρχουν στην επαρχία Πάφου, αλλά και όλα τα αυτόχθονα είδη που έχουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση