ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανακούφιση - Αρνητικά και τα 152 δείγματα

Τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό

Με στόχο να αποτραπεί τυχόν μετάδοση του κορωνοϊού οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποίησαν σύσκεψη έτσι ώστε να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, «αναστέλλεται η λειτουργία σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας», προσθέτοντας ότι, «είναι εκατοντάδες τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον 64χρονο γιατρό». Ερωτηθείς για το θέμα του εκκλησιασμού, ο Υπουργός επανέλαβε την απόφαση για απαγόρευση των εκδηλώσεων άνω των 75 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του εκκλησιασμού.

Αυτά είναι τα σχολεία που θα κλείσουν λόγω του κορωνοϊού


Κλείνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου λόγω κορωνοϊού


Ευχάριστα είναι τα νέα όσον αφορά τα 152 δείγματα

Και τα 152 δείγματα που λήφθηκαν από τις επαφές του 64χρονου γιατρού που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό είναι αρνητικά.

"Όλα τα δείγματα (152) που λήφθηκαν χθες από επαφές του κρούσματος από το νοσοκομείο (ασθενείς, ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό και στενός οικογενειακός κύκλος) είναι αρνητικά", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε το απόγευμα.

Οι πολίτες να επικοινωνούν με το 1420 μόνο για αναφορά συμπτωμάτων ενδεχόμενης προσβολής από κορωνοϊό

Το Υπουργείο Υγείας και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων απευθύνουν έκκληση στο κοινό όπως χρησιμοποιεί με φειδώ τον τηλεφωνικό αριθμό 1420, ο οποίος βρίσκεται στη διάθεσή τους μόνο για την αναφορά συμπτωμάτων και όχι για πληροφορίες.

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η υπερφόρτωση του τηλεφωνικού κέντρου προκαλεί αχρείαστη ταλαιπωρία για τους συμπολίτες μας που χρειάζεται να λάβουν οδηγίες λόγω πιθανού προβλήματος που αντιμετωπίζουν με την υγεία τους.

Για πληροφορίες και τα τελευταία νέα, το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus.

Aποφάσισε το Υπουργικό: Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας - Κλείνουν εκκλησίες - Την Τετάρτη η επίσημη τοποθέτηση της Ι. Συνόδου

- Ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πριν το υπουργικό συμβούλιο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο.Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του τον ενημέρωσε για το κρίσιμο της κατάστασης αλλά και για την λήψη αυστηρών μέτρων ούτως ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Υπενθυμίζεται πως στο υπουργικό συμβούλιο λήφθηκε η απόφαση να απαγορευθούν οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους όπου θα βρίσκονται πάνω από 75 άτομα.


Νέες οδηγίες για όσους θα ταξιδέψουν


Υπουργός Παιδείας - Κρίθηκε σκόπιμη η τριήμερη αναστολή σχολείων στην Λευκωσία.

Κρίθηκε σκόπιμη εξαιτίας των ερευνών που γίνονται για ένα ύποπτο κρούσμα. Ακολούθως, αναλόγως των εξελίξεων, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. «Όλα τα σχολεία της περιοχής της Λευκωσίας, όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά, θα αφορά το μέτρο της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας». Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δεν θα επηρεαστούν τα σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές. (Δες εδώ αναλυτικά)

Αναβάλλονται οι εκδηλώσεις συνάθροισης άνω των 75 ατόμων, μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Ερωτηθείς για το θέμα της θείας κοινωνίας, ο Υπουργός επανέλαβε την απόφαση για απαγόρευση των εκδηλώσεων άνω των 75 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του εκκλησιασμού.

37 δείγματα από το ΙΝΓΚ, όλα αρνητικά μέχρι τις 13.55 το μεσημέρι σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής από το σύνολο των 150 δειγμάτων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών. Τα δείγματα αφορούσαν στενές επαφές του 64χρονου γιατρού, από το επαγγελματικό του περιβάλλον.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται»

Όπως ανέφερε στο Κρατικό Ραδιόφωνο ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου,  έχουν σταλεί150 δείγματα εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ώστε να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Μάλιστα όπως σημείωσε αναμένεται να σταλούν πολύ περισσότερα.

 «Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται, είναι πιθανό από τις επαφές του γιατρού να προκύψουν κι άλλα κρούσματα ωστόσο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός.

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Πάμπος Χαριλάου ανέφερε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας συνεχίζουν κανονικά να λαμβάνουν δείγματα, ενώ όσα είχαν ληφθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ, απεστάλησαν τα ξημερώματα στο Ινστιτούτο Γενετικής Κύπρου και αναμένονται εντός της ημέρας τα αποτελέσματα.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει πληροφορίες, που αναφέρουν ότι κάποια από τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον γιατρό δεν έχουν εξεταστεί ακόμα, γιατί υπάρχει έλλειψη των ειδικών στικ, με τα οποία λαμβάνονται τα δείγματα, ο κ. Χαριλάου απέρριψε τις φήμες, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμιά έλλειψη.

Ακύρωσε ταξίδι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας 

Τελικά, ακυρώθηκε το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Αυστρία, εξαιτίας των εξελίξεων που αφορούν στην εξάπλωση του κορωνοϊού

Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος: Απαράδεκτος ο διασυρμός ασθενή

Ύψιστες προτεραιότητες αποτελούν η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση κοινού και επαγγελματιών υγείας, όπως επίσης και η μέγιστη προσοχή στην προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του νέου κορωνοϊού –SARS-Cov-2, που πλέον βρίσκεται εντός των πυλών, με την επιβεβαίωση των δύο πρώτων κρουσμάτων στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, θεωρεί εξίσου σημαντική την άσκηση του θεσμικού του ρόλου, ως προς την αναχαίτιση του αχρείαστου πανικού αλλά ταυτόχρονα και της άδικης και ατεκμηρίωτης στοχοποίησης ασθενών, ευρύτερα.

Ανησυχεί η ΟΕΛΜΕΚ -  Καλεί το Υπουργείο να λάβει δραστικά μέτρα στα σχολεία

Η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς της αναφορικά με την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού, ειδικά μετά την εμφάνιση κρουσμάτων και στην Κύπρο και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει δραστικά μέτρα σε σχολεία επικινδυνότητας.

Σε ανακοίνωση η ΟΕΛΜΕΚ καλεί συγκεκριμένα το Υπουργείο "να πάρει δραστικά μέτρα πρόληψης σε όλες τις σχολικές μονάδες, όπου ο βαθμός επικινδυνότητας είναι εξαιρετικά μεγάλος και να μην αρκείται απλά σε εγκυκλίους".

Κλείνει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου

Αναστέλλεται η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου λόγω της επαφής που ενδέχεται να έχουν έλθει φοιτητές με τον γιατρό του Νοσοκομείου Λευκωσίας που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό.  

Θα κλείσουν σχολεία στη Λευκωσία λόγω του γιατρού που έχει κορωνοϊό;

Αναστάτωση επικρατεί μεταξύ γονέων παιδιών που φοιτούν σε συγκεκριμένα δημοτικά σχολεία στη Λευκωσία καθώς όπως πληροφορούμαστε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του γιατρού που φέρει κορωνοϊό φαίνεται να ήλθαν σε επαφή με άτομα των σχολικών μονάδων.

Όπως ανέφερε στο 24news ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων, Σωτήρης Χριστοφή, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο παιδείας. Μάλιστα, γονείς φαίνεται να ζητούν το κλείσιμο των σχολείων. Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο με την οποία επικοινωνήσαμε ανέφερε ότι εάν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με πιθανά μέτρα, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση.

Ο κορωνοϊός και στα κατεχόμενα - Το πρώτο κρούσμα

Σύμφωνα με τ/κ μέσα έχει επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στα κατεχόμενα. Πρόκειται για 65χρονη τουρίστρια.

Lockdown στο Νοσοκομείο Λευκωσίας

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι του Υπουργείου, της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και του ΟΚΥπΥ πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας (9/3) σύσκεψη, με στόχο τον καθορισμό των περαιτέρω μέτρων και βημάτων για τη διαχείριση του κρούσματος.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν συγκεκριμένα τα ακόλουθα:

- Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, εισαγωγές και χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων ακυρώνονται για τις επόμενες 48 ώρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

- Η Καρδιοχειρουργική Κλινική αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της και σταδιακά όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα λαμβάνουν εξιτήριο βάσει της κλινικής τους κατάστασης.

- Για όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου και χαρακτηρίστηκαν στενή επαφή, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία λήψης δειγμάτων για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

- Έχει ήδη αρχίσει η απολύμανση των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν από το επιβεβαιωμένο περιστατικό.

- Η κάλυψη των καρδιοχειρουργικών περιστατικών θα γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα με αγορά υπηρεσιών.

- Απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς για τις επόμενες 48 ώρες.

- Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αποκλειστικά και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Άτομα που έχουν ταξιδέψει σε επηρεαζόμενες περιοχές τις τελευταίες 14 μέρες και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.

Όσοι πολίτες ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, παρακαλούνται όπως αυτό-περιοριστούν και επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.

Nέες οδηγίες προς ταξιδιώτες για το νέο κορωνοϊό

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι αναθεωρεί τις οδηγίες για τους ταξιδιώτες που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες και κατηγοριοποιεί τις χώρες προέλευσής τους ως εξής:

Κατηγορία 1: Υποχρεωτικός περιορισμός υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα) στην οικία αν υπάρχει δυνατότητα ή σε χώρο του Υπουργείου Υγείας

- Επαρχία Hubei της Κίνας

- Ιταλία

- Ιράν

- Δημοκρατία της Κορέας

Κατηγορία 2: Υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός στην οικία τους ή σε χώρο του Υπουργείου Υγείας για 14 μέρες υπό τηλεφωνική παρακολούθηση. Αποφυγή στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων στο 1420

- Υπόλοιπες επαρχίες Κίνας (εξαιρουμένης της επαρχίας Hubei)

- Ιαπωνία

- Χονγκ Κονγκ

- Γερμανία

- Γαλλία

- Ισπανία

- Ελλάδα

- Ηνωμένο Βασίλειο

Κατηγορία 3: Αυτοπαρακολούθηση και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων επικοινωνία με το τηλ. κέντρο 1420. Τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, περιορισμός μετακινήσεων στις άκρως απαραίτητες

- Ελβετία

- Ολλανδία

- Σουηδία

- Βέλγιο

- Σιγκαπούρη

Αναλυτικές οδηγίες προς τα άτομα που βρίσκονται είτε σε αυτοπεριορισμό είτε σε καραντίνα μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/.

Όλοι οι επιβάτες από τις κατηγορίες 1 και 2 θα οδηγούνται προς το ιατρείο του αεροδρομίου, ενώ σε ότι αφορά τα λιμάνια θα περιορίζονται στην καμπίνα τους.

Περιμένεις ταχυδρομικό αντικείμενο από Ιταλία; Ο κορωνοϊός έχει τον λόγο

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία πληροφορούν το κοινό ότι λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ιταλία οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να αναστέλλουν τις πτήσεις από και προς την Ιταλία Ως εκ τούτου, αναμένεται να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην άφιξη ταχυδρομικών αντικειμένων από Ιταλία.

Κλειστά τα σχολεία σε όλες τις βαθμίσες στα κατεχόμενα μέχρι τις 15 Μαρτίου

Όλα τα σχολεία, «δημόσια» και ιδιωτικά, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα κλείσουν στα κατεχόμενα μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο «υπουργός παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου ενώ συνεχιζόταν το έκτακτο «υπουργικό συμβούλιο» και αφού μίλησε με το «συμβούλιο προγραμματισμού, αξιολόγησης, διαπίστευσης και συντονισμού ανώτερης εκπαίδευσης». Το μέτρο αφορά από νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι και τα πανεπιστήμια.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι λόγω της κατάστασης, οι εγγραφές για την νέα σχολική χρονιά θα παραταθούν μέχρι τις 3 Απριλίου.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται συστάσεις προς το ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό προσωπικό να ακυρώσει ή αναβάλλει ταξίδια στο εξωτερικό, αναβάλλονται συνέδρια και συνεδρίες που επρόκειτο να γίνουν στα κατεχόμενα στον τομέα της εκπαίδευσης, τα τμήματα ιατρικής και υγείας των «πανεπιστημίων» θα συνεργαστούν με το «δημόσιο» στην παροχή υπηρεσιών, η προσωρινή εργασία εξάσκησης φοιτητών σε ξενοδοχεία αναβάλλεται, αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις σχολείων.

Αναβάλλει όλες τις δραστηριότητες ο ΔΗΣΥ λόγω κορωνοϊού

Μέσα στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας που καταβάλλεται από όλους για περιορισμό της εξάπλωσης μετά την επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανακοινώνει την αναβολή όλων των προγραμματισμένων δράσεων και δημοσίων δραστηριοτήτων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και των προγραμματισμένων αποστολών στο εξωτερικό.

 

 

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X