ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Όχι» από Ανώτατο στον παιδοκτόνο της Παραμύθας

Το Ανώτατο απέρριψε αίτηση του παιδοκτόνου της Παραμύθας κατά της απόφασης αύξησής της ποινής του

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την αίτηση του καταδικασθέντα για το θάνατο του υιού του, Τιμολέοντα Θεμιστοκλέους, για ακύρωση της απόφασης του Ανωτάτου με την οποία έγινε αποδεκτή η έφεση του Γενικού Εισαγγελέα αυξάνοντας την ποινή που του επιβλήθηκε από 10 σε 15 έτη.

Στις 14.3.18 ο Τιμολέωντας Θεμιστοκλέους καταδικάσθηκε πρωτοδίκως από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Ο καταδικασθείς επέφερε το θάνατο του εικοσάχρονου υιού του πυροβολώντας τον εν ψυχρώ με κυνηγετικό όπλο, ενώ βρισκόταν στην αυλή της οικίας τους στην Παραμύθα Λεμεσού. Στις 11.4.18 το Κακουργιοδικείο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε έφεση εναντίον της επιβληθείσας ποινής, θεωρώντας την ως έκδηλα ανεπαρκής. Παράλληλα ο Θεμιστοκλέους άσκησε έφεση εναντίον της καταδικαστικής απόφασης υποστηρίζοντας ότι ήταν αθώος.

Με απόφαση του ημερ. 11.1.19 το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του εβδομηντατριάχρονου καταδικασθέντος, ενώ έκανε δεκτή την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα με αποτέλεσμα η ποινή φυλάκισης 10 ετών να αυξηθεί σε 15 έτη.

Με αίτηση που καταχώρησε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο του 2019, ο Θεμιστοκλέους ζήτησε την ακύρωση της Απόφασης του Εφετείου προβάλλοντας μια σειρά από λόγους και ειδικότερα λόγω παραβίασης, όπως ήταν ο ισχυρισμός του, των κανόνων φυσικής Δικαιοσύνης και παράβαση θεμελιωδών δικαιωμάτων του για δίκαιη δίκη.

Ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Αριστείδης, υπεραμυνόμενος των αποφάσεων του Εφετείου, κάλεσε το Ανώτατο να απορρίψει την Αίτηση αναφέροντας ότι η κυπριακή έννομη τάξη προβλέπει μόνο δύο βαθμούς δικαιοδοσίας και ότι η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο δια της ασκήσεως έφεσης αποτελεί τον δεύτερο και τελευταίο βαθμό δικαιοδοσίας της δικαστικής εξουσίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι τυχόν αποδοχή του αιτήματος του καταδικασθέντος θα συνεπαγόταν την "αναγνώριση" μιας τριτοβάθμιας δικαιοδοσίας, η οποία είναι άγνωστη στο Νόμο και θα έπληττε την ασφάλεια δικαίου που επιφέρει η τελεσιδικία μιας υπόθεσης.

Με απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, συνοψίζοντας της αρχές της κυπριακής νομολογίας, απέρριψε το αίτημα και τους επιμέρους ισχυρισμούς του Τιμολέοντα Θεμιστοκλέους, επικαλούμενο τα όσα αποφασίστηκαν από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε συγκεκριμένη υπόθεση, «προκειμένου, για μια ακόμη φορά να τονιστεί η αντιμετώπιση στο νομικό μας σύστημα ζητημάτων όπως το υπό εξέταση, καθότι τελευταία παρατηρείται, συχνά -πυκνά, να καταχωρούνται αιτήσεις της μορφής υπό εξέταση αλλά και διότι απαντά στα όσα εγείρει ο αιτητής.»

Στα περιστατικά της παρούσας υπόθεσης, αναφέρει η απόφαση, «η αίτηση είναι καταδικασμένη σε απόρριψη καθότι εδώ ο αιτητής είχε γνώση των δύο εφέσεων, έλαβε μέρος στη διαδικασία από την αρχή μέχρι τέλους, δεν του αποστερήθηκε οιονδήποτε δικαίωμα να θέσει τις θέσεις και τα επιχειρήματα του προς οιανδήποτε κατεύθυνση επιθυμούσε».

Καταλήγοντας το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν επηρεάστηκαν τα δικαιώματα του αιτητή αλλά ούτε και οποιαδήποτε αρχή Δικαίου παραβιάστηκε, απορρίπτοντας την αίτηση του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X