ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Μεταφορές» χρημάτων μέσω Κύπρου φέρεται να έκανε η κόρη του Τσάβες

Σύμφωνα με το InSight Crime, που ερευνά το οργανωμένο έγκλημα, οι τραπεζικές «κινήσεις» καταχωρήθηκαν σαν «προμήθειες» για αγορά πλοίου

Μετά την Καμπότζη και την Μαλαισία στην υπόθεση με τα «χρυσά διαβατήρια» και τις ανακλήσεις πολιτογραφήσεων, η Βενεζουέλα μπαίνει στο κάδρο της Κύπρου με φερόμενη υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος πίσω από την οποία υπάρχει το ηχηρό όνομα της οικογένειας Τσάβες. Συγκεκριμένα πρόκειται για την κόρη του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, Μαρία Γκαμπριέλα. Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της ιστοσελίδας του οργανισμού InSight Crime, ο οποίος καταπιάνεται με την έρευνα στο οργανωμένο έγκλημα, το οποίο, όπως αναφέρεται, αποτελεί την κύρια απειλή για την ασφάλεια στην Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του InSight Crime, η κόρη του πρώην δικτάτορα της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, φέρεται ότι χρησιμοποίησε έναν μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο χρόνια για να κάνει αγορές εκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας στον μακρύ κατάλογο κατηγοριών για ξέπλυμα χρημάτων κατά της οικογένειας Τσάβες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Diario Las Américas, την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα, η María Gabriela Chávez είχε πρόσβαση για δύο χρόνια σε τραπεζικό λογαριασμό στην Mercantil Commercebank στο Μαϊάμι, που άνοιξε στο όνομα του συνεργάτη της, Roberto Leyba.

Τελικά, ο λογαριασμός έκλεισε το 2016 με την υποψία ότι περιείχε κεφάλαια από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στον λογαριασμό έγιναν αρκετές καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων και μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών σε τρίτους.

Στο παιχνίδι και η Κύπρος

Μεταξύ των ετών 2015 και μέσα του 2016, ο εν λόγω λογαριασμός ήταν εμπλεκόμενος σε διάφορες ύποπτες συναλλαγές. Αυτές αφορούσαν σε αγορές που πραγματοποιήθηκαν από την María Gabriela Chávez σε ακριβά καταστήματα, και εστιατόρια της Νέας Υόρκης, όταν ήταν διπλωματική εκπρόσωπος για την Βενεζουέλα στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με την Diario Las Américas.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στον εν λόγω λογαριασμό έγιναν τουλάχιστον δέκα μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου στο όνομα Atlantides Shipping CO Ltd. Οι καταθέσεις αυτές καταχωρήθηκαν ως «προμήθειες» για την αγορά πλοίου, MV Speed Runner.

Σύμφωνα με την Diario Las Américas, έγγραφα από τους ρυθμιστικούς φορείς της Φλόριντα δηλώνουν ότι ο συνεργάτης της María Gabriela Chávez, ο Leyba, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με κυβερνητικές υπηρεσίες στη Βενεζουέλα και με την Citgo, θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, ανέφερε ότι ο λογαριασμός δημιουργήθηκε για την κάλυψη προσωπικών εξόδων. Ο δικηγόρος κατέγραψε ετήσιο εισόδημα περίπου 800.000 δολαρίων, κατανεμημένο μεταξύ ενός μισθού $ 300.000 και $ 500.000 από απροσδιόριστες πηγές.

 Δείτε την συνέχεια στην kathimerini.com.cy

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X