ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μένουμε Κύπρο - Πάμε Πόλη Χρυσοχούς!

Συνέντευξη Δημάρχου Γιώτη Παπαχριστοφή, στο 24News

24news team

Η πανδημία έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητά μας και όλα όσα γνωρίζαμε. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα είναι άκρως ενθαρρυντική επιτρέποντας στους πολίτες να είναι αισιόδοξοι. Αν αναλογιστεί κανείς, μάλιστα, πώς είναι πλέον καλοκαίρι θα διαπιστώσει ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για λίγες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, μακριά από την ρουτίνα που έχει σίγουρα κουράσει.

Νοουμένου λοιπόν αυτού τι καλύτερο από το να επισκεφτεί κάποιος τις ομορφιές του νησιού μας, που δεν είναι και λίγες. Ένας προορισμός που αναμφισβήτητα ξεχωρίζει είναι αυτός της Πόλης Χρυσοχούς, αφού οι επιλογές σε αξιοθέατα -και όχι μόνο- είναι αρκετές και άκρως ενδιαφέρουσες.

Το 24News επικοινώνησε με τον Δήμαρχο της Πόλης Χρυσοχούς, κ. Γιώτη Παπαχριστοφή, θέλοντας να μάθει πόσο έχει επηρεάσει την περιοχή η πανδημία αλλά και πώς προετοιμάζεται εν όψει καλοκαιριού.

Κ. Παπαχριστοφή, πώς πέρασε ο τελευταίος χρόνος υπό την σκιά της πανδημίας;

Η Πόλη Χρυσοχούς ως μία τουριστική περιοχή βίωσε, όπως και οι υπόλοιπες τουριστικές παραλιακές περιοχές, πολύ δύσκολες στιγμές τον τελευταίο χρόνο, καθώς σίγουρα ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος για όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής, λόγω της μικρής περιόδου δραστηριοποίησης τους εξαιτίας των διαταγμάτων, που βρίσκονταν σε ισχύ για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, είχαμε την τιμή η Πόλη μας το περσινό καλοκαίρι να κατακλυστεί από χιλιάδες ντόπιους επισκέπτες.

Εν όψει καλοκαιριού και με φόντο την πανδημία πώς προετοιμάζεται η περιοχή;

Η περιοχή είναι πανέτοιμη να υποδεχτεί και τη φετινή χρονιά όλους τους επισκέπτες, ξένους και ντόπιους, οι οποίοι θα επιλέξουν την Πόλη Χρυσοχούς για τις διακοπές τους. Όλες οι επιχειρήσεις, τα κέντρα αναψυχής, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι υπόλοιπες τουριστικές μονάδες είναι ανοικτά και αναμένουν τους επισκέπτες τους σε ένα φιλόξενο περιβάλλον. Ιδιαίτερα για τους Κύπριους η περιοχή της Πόλη Χρυσοχούς αποτελεί ανέκαθεν έναν αγαπημένο προορισμό.

Γιατί κάποιος να επιλέξει την Πόλη Χρυσοχούς για τις διακοπές του;

Η Πόλη Χρυσοχούς βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Κύπρου, κοντά σε ρομαντικές τοποθεσίες, εκεί που η θεά του έρωτα και της ομορφιάς, η Αφροδίτη, συναντούσε τον αγαπημένο της Άδωνη. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά γωνιά της Κύπρου, πλησίον του ακρωτηρίου του Ακάμα. Είναι κτισμένη σε μια περιοχή χαρισματική με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και θαυμάσιες παραλίες. Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς αποτελεί συνέχεια των αρχαίων πόλεων του Μαρίου και της Αρσινόης, και είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς, που μαζί με τις γύρω κοινότητες συνθέτουν ένα άριστο τουριστικό προορισμό.

Η ιστορία και η παράδοση της περιοχής είναι πλούσια. Ιστορικά εδώ άκμασε ήδη από τον 8ο αιώνα π.χ. η αρχαία πόλη του Μαρίου, ένα από τα δέκα βασίλεια της Κύπρου, και στην περιοχή εντοπίζονται συνεχώς αρχαιότητες που ανήκουν στο Ελληνικό αυτό βασίλειο της αρχαίας Κύπρου.

Είναι προικισμένη περιοχή σε ότι αφορά την ποιότητα και ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος. Χαρακτηρίζεται από τη γραφικότητα των παραδοσιακών οικισμών που προβάλλονται έντονα μέσα από τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αρχιτεκτονικής, τη σχέση τους με τη γεωργία, το πράσινο και τη θάλασσα, τον αρχαιολογικό τους πλούτο και το χαρακτηριστικό λιμανάκι του Λατσιού.

Η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα για άτομα με ειδικά ενδιαφέροντα που αγαπούν τις δραστηριότητες στις διακοπές τους. Αποτελεί κατάλληλο καταφύγιο για ψυχική, φυσική χαλάρωση και αναψυχή. Η Πόλη Χρυσοχούς είναι η αγαπημένη περιοχή όσων αναζητούν την ποιότητα στις διακοπές τους σε ένα φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον. Διαθέτει αρκετά τουριστικά καταλύματα για κάθε γούστο και κάθε απαίτηση: ξενοδοχεία, τουριστικά χωριά, διαμερίσματα με όλες τις ανέσεις , επαύλεις με ιδιωτικές πισίνες. Για τους λάτρεις της φύσης και της κατασκήνωσης υπάρχει ακόμη και κατασκηνωτικός χώρος δίπλα από τη θάλασσα σε ένα δάσος από ευκαλύπτους.

Οι πολύ καλά οργανωμένες Δημοτικές παραλίες, η Δημοτική Ακτή και η ακτή του Κατασκηνωτικού χώρου, συγκαταλέγονται στις πιο καθαρές παραλίες της Κύπρου, και για αυτό το λόγο πήραν την Ευρωπαϊκή βράβευση «Γαλάζια Σημαία».

Η περιοχή του Λατσιού, με το γραφικό λιμανάκι και τις ψαροταβέρνες αποτελούν ιδιαίτερο σημείο αναφοράς, όπως επίσης και η πλατεία της Πόλης, με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Επίσης, Η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις των σπορ. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει τα πολλά γραφικά μονοπάτια της φύσης, τα οποία έχουν εκπληκτική θέα. Οι αμμώδεις παραλίες της Λάρας και του Blue Laggoon στη δυτική ακτή του Ακάμα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστές σε ένα πανέμορφο μεσογειακό τοπίο, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Η ευρύτερη περιοχή Πόλη Χρυσοχούς είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κύπρου. Διατηρεί τη μαγεία της μικρής πόλης, που περιβάλλεται από την ιστορία, το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον και τα καθαρά νερά της χερσονήσου του Ακάμα.

Αν ξεναγούσατε έναν επισκέπτη στην Πόλη Χρυσοχούς, ποια μέρη θα επιλέγατε να του δείξετε;

Η ευρύτερη Πόλη Χρυσοχούς είναι μία από τις ομορφότερες περιοχές της Κύπρου, η οποία συνδυάζει καθαρές παραλίες, ήπιο κλίμα, είναι μια ήσυχη και φιλόξενη περιοχή με πολλά και αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος, όπως τα ακόλουθα:

Λιμανάκι Λατσί

Το Λατσί με τον παραλιακό πεζόδρομο του είναι το γραφικό λιμανάκι της Πόλης, γνωστό σε όλη την Κύπρο για το φρέσκο ψάρι του. Παλιά ήταν ένα μικρό λιμάνι εξαγωγής κυρίως χαρουπιών. Οι παλιές πετρόκτιστες αποθήκες χαρουπιών έχουν τώρα μετατραπεί σε εστιατόρια, ψαροταβέρνες και χώρους αναψυχής. Από το Λατσί ξεκινούν μικρές κρουαζιέρες για τον Ακάμα. Επίσης, πρόσφατα επεκτάθηκε και φιλοξενεί 220 σκάφη αναψυχής.

Παραδοσιακή Πλατεία Πόλης

Ο κεντρικός πυρήνας της Πόλης Χρυσοχούς με τις αναπαλαιωμένες πετρόκτιστες οικοδομές έχει μετατραπεί σε γραφικό πεζόδρομο. Η πλατεία- πεζόδρομος της Πόλης με τα καφέ, τα μπαράκια και τα εστιατόρια είναι τόπος συνάθροισης ολόχρονα από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Δημοτική πλαζ στο Λατσί

Η Δημοτική Ακτή συγκαταλέγεται στις πιο καθαρές παραλίες της Κύπρου, και για αυτό το λόγο πήρε την Ευρωπαϊκή βράβευση «Γαλάζια Σημαία». Σε αυτή υπάρχει επίσης εγκατεστημένο καινοτόμο σύστημα πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα.

Ακάμας

Η χερσόνησος του Ακάμα στο βορειοδυτικό άκρο της Κύπρου είναι μια μοναδική περιοχή, τόσο από πλευράς γεωλογίας και φυσιογραφίας, όσο και από πλευράς χλωρίδας και πανίδας. Όλοι σχεδόν οι γεωλογικοί σχηματισμοί της Κύπρου παρουσιάζονται εδώ, συνθέτοντας έτσι ένα πραγματικό γεωλογικό μωσαϊκό. Για το λόγο αυτό η χερσόνησος του Ακάμα διαθέτει μια μοναδική ποικιλία βιοτόπων και οικοσυστημάτων.

Ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικό της περιοχής αυτής είναι οι παραλίες της Λάρας και του πολυφημισμένου Blue Lagoon.

Λουτρά Αφροδίτης

Η ιδιαιτερότητα της χερσονήσου του Ακάμα δεν οφείλεται μόνο στην αδιαμφισβήτητη χάρη της φύσης και του τοπίου αλλά και στον πολιτιστικό και μυθολογικό της πλούτο. Η περιοχή είναι κατάσπαρτη με ρομαντικές τοποθεσίες που οι περισσότερες συνδέονται με τη Θεά της ομορφιάς, και του έρωτα την Αφροδίτη, γνωστή στον αρχαίο κόσμο, κατά τον όμηρο και ως Κύπρις, Παφία η Αναδυόμενη, αφού αναδύθηκε μέσα από τον αφρό της θάλασσας της Πάφου. Το λουτρό της ωστόσο, η αφρογέννητη θεά του έρωτα το έπαιρνε σε μια δροσερή λιμνούλα που βρίσκεται κοντά στην Πόλη.

Η τοποθεσία είναι γνωστή με το όνομα «Λουτρά της Αφροδίτης» και προσφέρει μια μεγαλοπρεπή θέα του κόλπου της Πόλης Χρυσοχούς. Η Αφροδίτη, κατά το θρύλο, μετά το κολύμπι της στα κρυστάλλινα θαλασσινά νερά του Κόλπου συνήθιζε να παίρνει το λουτρό της στη λιμνούλα αυτή που περιβαλλόταν από το ειδυλλιακό τοπίο και ευωδιαζόταν από τα άγρια λουλούδια. Αυτό ήταν το μέρος όπου συνάντησε τον αγαπημένο της Άδωνη για πρώτη φορά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης

Στο μουσείο στεγάζονται ευρήματα που προέρχονται από την αρχαία πόλη και τις νεκροπόλεις του Μαρίου.
Το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαρίου-Αρσινόης, σε συνδυασμό με το γειτονικό Πολιτιστικό Κέντρο, και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας, έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελούν ένα ισχυρό άξονα που έχει αναζωογονήσει την πολιτιστική κίνηση και εξέλιξη της Πόλης της Χρυσοχούς και της ευρύτερης περιοχής.

Εκκλησίες

Ολόκληρη η περιοχή Πόλης Χρυσοχούς διαθέτει αρχαίες εκκλησίες μοναδικής αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντα χώρου, όπως είναι η εκκλησία Αγίου Ανδρονίκου, της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, της Χρυσοβενετιώτισσας, στην Πόλη Χρυσοχούς, του Αγίου Μηνά στο Νέο Χωριό, του Αγίου Μερκουρίου στην Αργάκα, της Χρυσοπατερίτρισσας στον Πομό, της Αγίας Μαρίνας, της Παναγίας Χρυσολάκουρνας στη Στενή, του Προφήτη Ηλία στα Νέα Δήμματα, η Παναγία η Χρυσελεούσα στην Ακουρδάλεια κ.α.

Κατασκηνωτικός Χώρος

Ο κατασκηνωτικός χώρος Πόλης Χρυσοχούς είναι ένας από τους πλέον χαρισματικούς κατασκηνωτικούς τόπους, που με σωστή διαμόρφωση, μπορεί να αναβαθμίσει το σημαντικό του ρόλο σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

Τα οφέλη από την επικείμενη αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό του κατασκηνωτικού χώρου θα είναι άμεσα και πολλαπλά, καθώς ο κατασκηνωτικός χώρος διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς, γιατί έχει εξελιχθεί σε ένα αγαπημένο προορισμό, φιλοξενώντας τόσο ντόπιους, όσο και ξένους επισκέπτες, κυρίως Γερμανούς και Σκανδιναβούς, αλλά και γενικότερα άτομα που αγαπούν το περιβάλλον και την ηρεμία στις διακοπές τους.

Επίσης, η ακτή του Κατασκηνωτικού χώρου, συγκαταλέγεται στις πιο καθαρές παραλίες της Κύπρου, και για αυτό το λόγο πήρε την Ευρωπαϊκή βράβευση «Γαλάζια

Πόσο διαφορετικό ήταν το περσινό καλοκαίρι για την περιοχή και ποιες είναι οι προσδοκίες για το φετινό;

Το περσινό καλοκαίρι, το οποίο βιώσαμε υπό την σκιά της πανδημίας ήταν πολύ διαφορετικό για την περιοχή μας, καθώς λόγω της μη προσέλευσης ξένων επισκεπτών, η περιοχή προσέλκυσε μόνο εγχώριο τουρισμό.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τον περσινό Ιούλιο και ειδικά τον Αύγουστο η Πόλη Χρυσοχούς κατακλύστηκε από χιλιάδες Κύπριους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την τύχη να απολαύσουν τις διακοπές τους στην πανέμορφη περιοχή μας.

Ευελπιστούμε ότι και το φετινό καλοκαίρι ολόκληρη η περιοχή Πόλης Χρυσοχούς θα αγκαλιαστεί και πάλι όχι μόνο από Κύπριους, αλλά και ξένους επισκέπτες.

Κ. Παπαχριστοφή, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες που φοβούνται ή σκέφτονται να κάνουν διακοπές;

Στέλνω το μήνυμα στους Κύπριους να τολμήσουν να επιλέξουν την περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς για αξέχαστες και ονειρεμένες διακοπές. Η περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς προικισμένη πλουσιοπάροχα από τη φύση, συνδυάζει πράσινο, βουνό και θάλασσα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς διαθέτει 20 χιλιόμετρα ακτογραμμής με τις καταγάλανες και πεντακάθαρες παραλίες της σε ένα πραγματικά μαγευτικό περιβάλλον.

Η Πόλη Χρυσοχούς με τις πολλές ομορφιές και τα αξιοθέατα της, το φυσικό και αρχαιολογικό της πλούτο, το ιστορικό υπόβαθρο της, τις παραδοσιακές ταβέρνες της γύρω περιοχής και τις ψαροταβέρντες του Λατσιού, αποτελεί μία αγαπημένη και υποσχόμενη περιοχή για όσους αναζητούν την ποιότητα στις διακοπές τους σε ένα φιλικό, φιλόξενο και ήσυχο περιβάλλον.

Ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς προσκαλεί τον κόσμο να ζήσει ένα ακόμα καταπληκτικό καλοκαίρι, εξερευνώντας τη φύση και τη σπάνια ομορφιά της περιοχής και συνεχίζει δυναμικά την εκστρατεία «...όλοι Πόλη!», κλείνοντάς μας ξανά ραντεβού στην πιο ωραία… Πόλη της Κύπρου, στην Πόλη Χρυσοχούς!

Μένουμε Κύπρο - Πάμε Πόλη Χρυσοχούς! Και αυτό το καλοκαίρι όλοι Πόλη!

Όλα τα προαναφερθέντα οδηγούν σαφώς στο συμπέρασμα πώς η Πόλης Χρυσοχούς είναι ένας προορισμός που συνδυάζει όλα όσα ένας επισκέπτης θα ήθελε να βιώσει στις καλοκαιρινές του διακοπές. Εν κατακλείδι, θα υπερτονίσουμε το μήνυμα που ο Δήμαρχος έστειλε: «Μένουμε Κύπρο - Πάμε Πόλη Χρυσοχούς! Και αυτό το καλοκαίρι όλοι Πόλη!».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση