ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συμβολή της Κύπρου για ισχυρότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη

Το θέμα που παρουσίασε η Επίτροπος Διοικήσεως κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου που διεξάγεται στις Βρυξέλλες

24news team

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, Λειτουργός του Γραφείου της και η external expert και Ακαδημαϊκός κ. Κατερίνα Καλαϊτζάκη, συμμετέχουν σε διήμερο συνέδριο στις Βρυξέλλες που διοργανώνει ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της EU Fundamental Rights Agency (FRA) με θέμα την «Ενίσχυση της εφαρμογής του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ: Ισχυρές και Αποτελεσματικές Εθνικές Αρχές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ΕΕ», στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του περιφερειακού Έργου που χρηματοδοτείται από τα ταμεία EEA and Norway Grants.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, η κ. Λοττίδη συμμετείχε με παρουσίαση στο πάνελ με θέμα «Ο ρόλος των Εθνικών Αρχών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην προώθηση της εφαρμογής του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Ακολούθως η κ. Καλαϊτζάκη προέβη σε παρουσίαση του περιεχομένου και των αποτελεσμάτων των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιους λειτουργούς, δικηγόρους και δικαστές, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου.

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του περιφερειακού Έργου που χρηματοδοτείται από τα ταμεία EEA and Norway Grants, και στοχεύει στη στήριξη Εθνικών Αρχών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον έλεγχο εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο και των σχετικών με τα θεμελιώδη δικαιώματα πτυχών του κράτους δικαίου.

Ενίσχυση της εφαρμογής του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

«Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται ένας απλός, αλλά βαθύς στόχος: να ενισχυθεί η ικανότητα των NHRI να συνεργάζονται αποτελεσματικά με τους μηχανισμούς της ΕΕ και να αυξηθεί η εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στο πλαίσιο των εντολών των NHRI», τονίζει στο συνέδριο η Eva. -Esther Sobotka, η Project Manager στην Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Αντλώντας την αρχική του έμπνευση από την έκθεση του FRA για το 2020 Ισχυροί και αποτελεσματικοί εθνικοί θεσμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το έργο άρχισε να διαμορφώνεται.

"Η έκθεση έριξε φως στις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα NHRI όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στο εθνικό τους πλαίσιο. Με αυτό το έργο ξεκινήσαμε ένα ταξίδι με τους εταίρους μας για να ενισχύσουμε το peer-to - Μάθηση από ομοτίμους και δικτύωση μεταξύ ιδρυμάτων, με εντολή να προστατεύουν και να προάγουν τα θεμελιώδη δικαιώματα», προσθέτει ο Sobotka.

Η δύναμη της συνεργασίας

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τα Εθνικά Ιδρύματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Πολωνία, την Κροατία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Κύπρο, τη Λετονία και τη Βουλγαρία και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των NHRI (ENNHRI) φέρνουν στο τραπέζι μοναδικές δυνάμεις, συγκλίνοντας σε κοινούς στόχους κατά την πλοήγησή τους μέσα από διαφορετικά εθνικά τοπία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση